Αρχική Ρεπορτάζ Σε κρίσιμη καμπή η ΔΕΥΑΞ

Σε κρίσιμη καμπή η ΔΕΥΑΞ

0

Η δικαστική διαμάχη με την ΔΕΥΑ Νέστου απειλεί τη βιωσιμότητά της – «Να βάλουμε όλοι πλάτη», ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Γιάννης Ζερενίδης


«Ζημιογόνα επιχείρηση», παραδέχτηκε ο δήμαρχος Στράτος Κοντός


Με όλα τα ζητήματα της ΔΕΥΑΞ ανοιχτά στο τραπέζι διαλόγου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ξεκίνησε η συζήτηση για τη λογοδοσία την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 18:30. Η συζήτηση, που διήρκησε τρεις ώρες, ανέδειξε όλα τα προβλήματα της επιχείρησης, ενώ παράλληλα αναζητήθηκαν λύσεις με στόχο να πάψει να είναι ζημιογόνα και να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» της.

Το θέμα έφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά», Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συνολική εικόνα της ΔΕΥΑΞ, την υποχρεωτική συγχώνευση των ΔΕΥΑ, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το μέλλον, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Ο κ. Μελισσόπουλος ξεκαθάρισε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν αντιπολιτευτική, αλλά η ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε προβληματισμός για το αν έπρεπε να γίνει δημόσια συζήτηση, δεδομένου ότι υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες, και αν οι επικεφαλής των παρατάξεων θα έπρεπε να ενημερωθούν μόνο από τον πρόεδρο και τον δήμαρχο. Τελικά, επικράτησε η πρόταση του δημάρχου για δημόσια συζήτηση, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ να αναλάβει τη διαχείριση του θέματος.

Το ιστορικό της διαμάχης με την ΔΕΥΑ Νέστου

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Γιάννης Ζερενίδης, άνοιξε τα παλιά κιτάπια της επιχείρησης και έκανε μια λεπτομερή αναφορά σε δύο θέματα που ταλανίζουν την επιχείρηση και έχουν λάβει δικαστική διάσταση. Το πρώτο αφορά τη δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΥΑ Νέστου και το δεύτερο μια σύμβαση έργου που δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να καταλογιστεί ποσό 1.400.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΞ.

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της ΔΕΥΑ Νέστου, ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι ο Δήμος Ξάνθης είχε υπογράψει μια σύμβαση με τον Δήμο Νέστου το 1982, η οποία περιλάμβανε τρεις όρους: την πληρωμή ενός ετήσιου παγίου για 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού ετησίως για την υδροδότηση της Ξάνθης από τις Πηγές Παραδείσου, την επιβολή τέλους για οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα νερού με αναπροσαρμογή ανά δύο έτη (είτε με κοινή συμφωνία είτε με δικαστική απόφαση αν δεν υπήρχε συμφωνία) και την πληρωμή ενοικίου για τον χώρο όπου είχε τοποθετηθεί το αντλιοστάσιο. Μέχρι το 2003, η συμφωνία τηρούνταν, με τα δικαιώματα του Δήμου Νέστου να παραμένουν είτε σταθερά είτε να αναπροσαρμόζονται κατά 10-20%.

Το 2005, όμως, η ΔΕΥΑ Νέστου προχώρησε μονομερώς σε αύξηση του τέλους ύδρευσης κατά 1.200%, προκαλώντας σοκ στη ΔΕΥΑΞ, η οποία από το 2005 έως το 2018 πλήρωνε μόνο το πάγιο. Το 2018, η ΔΕΥΑ Νέστου εγκατέστησε υδρόμετρο και μέτρησε την κατανάλωση νερού στα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τιμολογώντας την επιπλέον ποσότητα με την αυξημένη τιμή (+1.200%).

Η ΔΕΥΑΞ δεν αποδέχθηκε την αύξηση και ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες. Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Νέστου συνέχισε να τιμολογεί και να βεβαιώνει τα ποσά στην εφορία, ενώ η ΔΕΥΑΞ προέβαινε σε νομικές ενέργειες και αναστολές κάθε τιμολογίου. Σε κάποια στιγμή δεσμεύθηκε και το ΑΦΜ της ΔΕΥΑΞ.

Το 2019, η ΔΕΥΑΞ αποφάσισε να συμβιβαστεί, αποδέχθηκε το τέλος και προχώρησε σε διακανονισμό. Ωστόσο, το 2021 ανακάλεσε την απόφαση του 2019, κρίνοντάς την μη συμφέρουσα. Έκτοτε, η ΔΕΥΑ Νέστου συνέχισε να τιμολογεί και να βεβαιώνει, ενώ η ΔΕΥΑΞ συνέχισε τις νομικές ανακοπές.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, εκδόθηκε δικαστική απόφαση που έκρινε ότι η συμφωνία του 2019 ισχύει, παρά την ανάκληση από τη ΔΕΥΑΞ, η οποία δεν είχε δικαίωμα να ανακαλεί αποφάσεις κατά βούληση. Ως εκ τούτου, η απόφαση του 2019 παραμένει δεσμευτική.

Ο καταλογισμός του 1.400.000 ευρώ για έργο τηλε-ελέγχου

Σχετικά με το άλλο ζήτημα που έχει νομικές εκκρεμότητες, ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι αφορά μια σύμβαση που υπογράφηκε το 2018 για ένα έργο τηλεελέγχου του εξωτερικού δικτύου, με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το έργο παραλήφθηκε το 2020, όμως η Διαχειριστική Αρχή, που διενήργησε έλεγχο μετά από καταγγελία, διαπίστωσε ότι το έργο ήταν ελλιπές κατά 70%. Δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους, η Διαχειριστική Αρχή καταλόγισε το σύνολο του ποσού στη ΔΕΥΑΞ.

Από τον Δήμο ξεκίνησαν νομικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να δοθεί αναστολή της απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε όταν εκδικαστεί η υπόθεση, η απόφαση να είναι θετική για τη ΔΕΥΑΞ.

Όσον αφορά τη συνένωση των ΔΕΥΑ, ο κ. Ζερενίδης δήλωσε ότι η ΔΕΥΑΞ συντάσσεται με τις θέσεις της ΠΕΔ, δηλαδή είναι κατά των υποχρεωτικών συγχωνεύσεων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, καθώς και την ενίσχυσή της με προσωπικό. Ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί 19 προσλήψεις, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν 12 εργαζόμενοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί και συνεχίζουν να εργάζονται.

Ζερενίδης: «Να βάλουμε πλάτη στην ΔΕΥΑΞ»

Ο κ. Ζερενίδης κατέληξε λέγοντας ότι η ΔΕΥΑΞ είναι ζημιογόνα, αλλά, παρά τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει, δεν καταρρέει. Τόνισε ότι πρόκειται για μια καλή επιχείρηση που χρειάζεται τη συνδρομή όλων, ώστε να επιτύχει θετικά αποτελέσματα.

Λύρατζης: «Πληρώνουμε νερό ακριβότερα από το ουίσκι…»

Ο κ. Λύρατζης παρατήρησε ότι το 2019, με τον διακανονισμό, η ΔΕΥΑΞ σιωπηρά αποδέχθηκε το χρέος και πλήρωσε μέρος του, κάτι που αποτελεί σιωπηρή αποδοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ είναι το πιο ακριβό στη χώρα και εκτίμησε ότι σύντομα θα ξεπεράσει ακόμη και την τιμή του… ουίσκι! Επιπλέον, ζήτησε να διακοπεί το κοινωνικό τιμολόγιο για τους ευάλωτους πολίτες, λέγοντας: «Είναι δίκαιο να κάνεις κοινωνική πολιτική για κάποιους, ενώ το κόστος το επωμίζονται όλοι οι υπόλοιποι; Πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μελισσόπουλος: «Ασθενεί βαρέως η ΔΕΥΑΞ»

Ο κ. Μελισσόπουλος παρομοίασε την επιχείρηση με έναν βαριά ασθενή. Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι η ΔΕΥΑΞ έχει χρέη ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσια ζημία 350.000 ευρώ, ενώ μέχρι το 2022 δεν ήταν ζημιογόνα. «Βαριά ασθενής» χαρακτήρισε την κατάσταση της επιχείρησης.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Στράτος Κοντός ανέφερε ότι η επιχείρηση δεν είναι υπό κατάρρευση, αλλά χρειάζεται σύμπνοια, σκληρές και ενδεδειγμένες αποφάσεις για να παραμείνει βιώσιμη.

Μη προσβάσιμη για ΑΜΕΑ η Παλιά Πόλη

Τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Παλιά Πόλη, τα ενώτια στα αδέσποτα και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του θέματος για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπαδόπουλος, περιέγραψε μια εικόνα της Παλιάς Πόλης που είναι μη προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, απαντώντας, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά σημείωσε πως, όταν τεθεί σε εφαρμογή η Κανονιστική και πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για τους δρόμους, κάποια από αυτά θα διορθωθούν.

Τα ενώτια πληγώνουν τα αδέσποτα

Σ’ ό,τι αφορά τα ενώτια στα αδέσποτα, το σώμα άκουσε από εκπρόσωπο φιλοζωικής οργάνωσης την αντίθεσή τους, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η πρακτική αυτή, καθώς πληγώνονται τα ζώα. Την άποψή του συμμερίστηκε και ο κ. Φανουράκης.

Η ατυχής εκδήλωση της φωταγώγησης και ο δανεισμός του παλιού μας δέντρου στον δήμο Σαμοθράκης

Τέλος, ο κ. Ασκαρίδης, μεταφέροντας απόψεις δημοτών, όπως ισχυρίστηκε, εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση του δήμου να μην αναβάλει την εκδήλωση της φωταγώγησης, αλλά και της συναυλίας, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις καιρικές συνθήκες. Άποψη που συμμερίστηκε και ο κ. Φανουράκης, ο οποίος ανέφερε ότι ο παραγωγός των καλλιτεχνών πρότεινε να γίνει η συναυλία κατά τις Αποκριές, αλλά ο δήμος δεν το δέχτηκε. Επίσης, ο κ. Ασκαρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση του δήμου να παραχωρήσει το παλιό δέντρο του δήμου στο δήμο Σαμοθράκης, ο οποίος ζήτησε στολίδια, και να μην το τοποθετήσει στην πλατεία Ελευθερίας για να δώσει χαρά στα παιδιά της Ξάνθης.

Ο κ. Κοντός του απάντησε: «Επιλέξαμε να σταθούμε δίπλα στη Σαμοθράκη γιατί δεν έχουν στολισμό. Είναι απόφασή μας. Δεν το δωρίσαμε, το δανείσαμε γιατί δεν είχαν στολισμό. Είναι επιλογή μας να βοηθάμε».

Ο κ. Μελισσόπουλος πρόσθεσε: «Και αν στερηθήκαμε κάτι ως δήμος, δεν πειράζει. Δώσαμε χαρά σε κάποια άλλα παιδιά. Η Ξάνθη ακτινοβολεί πολιτισμό και μπορεί να χαρίζει ό,τι δεν της χρειάζεται και να δανείζει ό,τι περισσεύει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Θηλιά» το κόστος στέγασης για τα νοικοκυριά

Στεγαστική κρίση: Το 40% του εισοδήματος «τρώει» η στέγαση – Το 85% για τους φτωχότερους –…