Αρχική Ρεπορτάζ «Ψυχρολουσία» στους Δήμους από τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ

«Ψυχρολουσία» στους Δήμους από τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ

0

«Πόλεμος» για το νερό έχει ξεσπάσει μεταξύ των δήμων και του υπουργείου Ενέργειας για το νέο νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση και προβλέπει υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ καθώς και καθορισμό των τιμολογίων του πόσιμου νερού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι από τα δημοτικά συμβούλια. Η αιτιολογία που προβάλλει το υπουργείο είναι η εξυγίανση των ΔΕΥΑ καθώς οι περισσότερες έχουν χρέη, όμως ο αντίλογος που προβάλλουν οι δήμοι είναι ότι αυτά τα χρέη είναι προς τη ΔΕΗ και δημιουργήθηκαν από την αύξηση του κόστους ενέργειας και εξαιτίας της υπαγωγής των ΔΕΥΑ στην χρέωση με οικιακό τιμολόγιο ενώ ασκούν βιομηχανική δραστηριότητα. Παράλληλα θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας πως το νερό είναι φυσικός πόρος και η διαχείρισή του ανήκει στις τοπικές κοινωνίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η ανακοίνωση – πρόταση της ΠΕΔ ΑΜΘ, που καλεί την ΚΕΔΕ να την συμπεριλάβει στην πρότασή της προς την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ

ΠΕΔ ΑΜΘ: Καμία υποχρεωτική συνένωση. Η διοίκηση και διαχείριση των υδάτων είναι ευθύνη των δήμων»

Ειδικότερα η πρόταση της ΠΕΔ αναφέρει: «Η διοίκηση και διαχείριση των υδάτων είναι ευθύνη των δήμων. Η όποια συνένωση των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς, παραβιάζει το  Σύνταγμα αφού αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία των Δήμων ενώ παράλληλα δεν αποδεικνύει τεκμηριωμένα την συνέχιση της  βιωσιμότητας  των συνενωμένων φαραωνικών επιχειρήσεων που δημιουργεί.

Η τακτική της προσέγγισης του θέματος από το ΥΠ.ΕΝ με καθαρά λογιστικό τρόπο αφού θέλει τους Δήμους να χρεώνονται με τα δάνεια που θα εξυπηρετούν τα χρέη των συνεννούμενων ΔΕΥΑ καθώς  και ο καθορισμός της  τιμής πώλησης του πόσιμου νερού από την PAE, αποδεικνύει  ότι δεν έγινε αντιληπτό πως το  νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό στοιχείο για την ζωή και η πολιτική του προσέγγιση πρέπει να έχει και να λαμβάνει υπόψη της σοβαρά τα κοινωνικά κριτήρια και όχι τα λογιστικά.

Η πρότασή μας προς το ΥΠ.ΕΝ περιλαμβάνει την δυνατότητα δημιουργίας 3 έως 5 MW Net metering σε κάθε ΔΕΥΑ από το ενεργειακό απόθεμα του ΔΕΔΔΗΕ, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή και την δημοπράτηση με ιδίους πόρους των αντίστοιχων ενεργειακών πάρκων ώστε να συμψηφίσουν την καταναλωμένη ενέργεια δημιουργώντας οικονομικά αποθέματα.

Να δοθεί προθεσμία 3 ετών για την ολοκλήρωση των παραπάνω  έργων που αναμένεται να δημιουργήσει την σύνταξη θετικών ισολογισμών με σταθερή μείωση ζημίας ή χρέους  και κατόπιν  σε όσες ΔΕΥΑ (που για διαφόρους λόγους) δεν θα μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες να προβλεφθούν μέτρα εξυγίανσης όχι αναγκαστικής συνένωσης.

Δεν μπορεί  να  αποδεχτούμε  ότι η προσπάθεια της δήθεν εξυγίανσης των ΔΕΥΑ γίνεται για την ορθολογική προσέγγιση διαχείρισης του πόσιμου νερού που αποτελεί μόνο το 10% των φυσικών πόρων, ενώ στο υπόλοιπο που αφορά πράγματι την διαχείριση του νερού άρδευσης και την αναζήτηση των τρόπων εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης του να παραπέμπεται στο μέλλον και να μην αποτελεί αντικείμενο άμεσης λύσης.

Η ΠΕΔ ΑΜΘ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και όχι μόνον «όπλα» προκειμένου να αμυνθεί στην πρωτοφανή αυτή εμμονή του ΥΠ.ΕΝ αφού θίγονται αυτοδιοικητικά δικαιώματα που απορρέουν από τις συνταγματικές αρχές δικαίου.

Να  προβεί σε ενημέρωση των πολιτών και να αναδείξει  την απαράδεκτη προσπάθεια εμπορευματοποίησης του πόσιμου νερού. Οι Αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές θα μας φέρουν σε αδιέξοδο και θα δυσχεραίνουν  ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων.

Το πόσιμο νερό δεν είναι είδος προς εμπορευματοποίηση, είναι κοινωνικό αγαθό. Καλούμε την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει στην απάντησή της την πρότασή μας και περιμένουμε άμεση ανταπόκριση με οργάνωση και ανακοινώσεις μέτρων αντίδρασης ώστε να γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προς καμιά αναγκαστική συνένωση».

Σε ενδεχόμενη συνένωση ΔΕΥΑ Ξάνθης – ΔΕΥΑ Αβδήρων τα χρέη θα υπερβαίνουν τα 5 εκ. ευρώ

Υπενθυμίζουμε ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί έτσι όπως έχει χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τις θέσεις των δήμων και τεθεί σε εφαρμογή η ΔΕΥΑΞ θα συνενωθεί με την ΔΕΥΑ Αβδήρων. Μαζί θα συνενωθούν και τα χρέη τους στην ΔΕΗ που για την ΔΕΥΑΞ ανέρχονται σε 2,5 εκ. ευρώ και άλλα 3 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΑ. Χρέη που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων κι αυτό δημιουργεί ήδη …ψυχρολουσία!

Στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση της ΠΕΔ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Γιάννης Ζερενίδης που θέτει κι άλλα ζητήματα που τεκμηριώνουν την άποψη ότι το νομοσχέδιο έχει αστοχίες και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που ήδη υπάρχουν: «Οι περισσότερες ΔΕΥΑ βρίσκονται σε δυσμενή θέση και γι’ αυτό κατά την άποψή μου ευθύνονται δύο πράγματα. Η αύξηση του κόστους ενέργειας καθώς οι ΔΕΥΑ έχουν μεγάλη κατανάλωση και η παραμονή τους στο οικιακό τιμολόγιο ενώ είναι βιομηχανική η δραστηριότητά τους και χωρίς επιδότηση κι έτσι εκτοξεύτηκαν τα χρέη στην ΔΕΗ. Ο άλλος λόγος είναι ότι το προσωπικό τους είναι από την δεκαετία του 1980 και κοντά στην σύνταξη και δεν μπορεί να υποστηρίξει την νέα τεχνολογία. Κάθε ΔΕΥΑ έχει τα δικά της προβλήματα και τα δικά της χαρακτηριστικά. Η ΔΕΥΑΞ έχει να διαχειριστεί μεγάλο αστικό ιστό ενώ η ΔΕΥΑ Αβδήρων περισσότερο άρδευση. Όταν πας να ενώσεις δύο προβληματικές επιχειρήσεις χωρίς προηγουμένως να τις εξυγιάνεις δεν τις βοηθάς αλλά δημιουργείς περισσότερα προβλήματα».

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ Γ. Ζερενίδης: « Η τιμολόγηση από την ΡΑΕ θα οδηγήσει σε αύξηση του νερού»

Ο κ. Ζερενίδης επίσης προσθέτει πως το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που είναι περιουσία των τοπικών κοινωνιών και οι οποίοι πρέπει να τον διαχειρίζονται και το γεγονός ότι η ΡΑΕ εξέδωσε οδηγία για την τιμολόγηση του νερού θέτει εν αμφιβόλων την συνταγματικότητα αυτής: «Η οδηγία είναι αρκετά αυστηρή και προβλέπει ανάκτηση του κόστους. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του νερού. Ήδη έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ από την Ένωση των ΔΕΥΑ αλλά και άλλων φορέων».

Παράλληλα επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνει το πλαίσιο για ν’ ανοίξει η όρεξη για επενδύσεις στο νερό γεγονός που πιθανόν να ανοίξει την πόρτα για ιδιωτικοποίηση, όπως στην π.χ. ενέργεια.

Όχι στην υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ λέει ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης

Με την πρόταση της ΠΕΔ ΑΜΘ συντάσσεται και ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης εκτιμώντας όπως και ο κ. Ζερενίδη ότι η τιμολόγηση τυ νερού από την ΡΑΕ θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο νερό: «Δεν συμφωνώ με τις υποχρεωτικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Διαφορετικές οι ανάγκες της ΔΕΥΑΞ που έχει αστικό ιστό, διαφορετικές της ΔΕΥΑ Αβδήρων. Η τιμολόγηση από την ΡΑΕ φοβάμαι πως θα αυξήσει κατά 40 – 50% τα τιμολόγια του νερού και αν γίνουν οι συνενώσεις τα χρέη των ΔΕΥΑ θα περάσουν στους δήμους χωρίς μέρος τους να διαγραφούν αλλά να τα εξοφλήσουν μακροχρόνια με δάνεια. Οι περισσότεροι Δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ο δήμος Αβδήρων είναι ένας από αυτούς. Χρωστάμε 200.000 ευρώ αναδρομικά υπαλλήλων. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα και τα έξοδα διογκώνονται. Προσπαθούμε με κόπο να ανταποκριθούμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το «Σπίτι μου ΙΙ» προσμονούν οι ξανθιώτες και η τοπική κτηματαγορά

Ξεκινούν στις 15/1 οι αιτήσεις από νέους και νέα ζευγάρια. Περιφερειακά της πόλης διαθέσιμ…