Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

0

Πάλι τα πλακάκια που χορεύουν
Θα το έχετε ίσως προσέξει τις προηγούμενες ημέρες με τις βροχές. Βαδίζοντας σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους (που λέει ο λόγος), πολλά, πάρα πολλά πλακάκια να πιτσιλάνε το νερό που υπάρχει από κάτω!
Στις ημέρες που δεν έχει βροχή απλά τα πλακάκια αυτά χορεύουν. Η όλη ιστορία είναι ενδεικτική της εργασίας κάποιων εργολάβων που έκαναν δουλειά της πλάκας που λέμε, στο γόνατο και βεβαίως χωρίς να ελεγχθούν από τον δήμο τότε.
Ε, λοιπόν, η κακοτεχνία αυτή υπάρχει χρόνια, όλοι την γνωρίζουν αλλά καμία δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάστασή της. Το ερώτημα που τίθεται είναι αυθόρμητο. Γιατί άραγε η έλλειψη και διάθεση αποκατάστασης της κακοτεχνίας;
Γ.Δ.


Η τεχνική εκπαίδευση Ι
Χωρίς άξια λόγου Τεχνική Εκπαίδευση καμία χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά βιομηχανικά, βιοτεχνικά.
Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό χρόνια τώρα. Χειροκρότησε κατά καιρούς δηλώσεις υπουργών Παιδείας, αλλά τα βήματα εμπρός ήταν διστακτικά και με μικρή απόδοση. Έτσι, η Τεχνική Εκπαίδευση χρόνια πολλά τώρα μένει πίσω. Ακολούθησε και το μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που ενοποίησε τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ και το κακό ολοκληρώθηκε.
Ανέλαβε όμως ως νέος υπουργός Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρρακάκης και αμέσως κατάλαβε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην τεχνική εκπαίδευση. Γι’ αυτό ετοιμάζεται επιτέλους νέο εκπαιδευτικό μοντέλο. Πρόκειται για σχέδιο διασύνδεσης κρατικού και ιδιωτικού τομέα για τις Περιφέρειες της χώρας με τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών.
Γ.Δ.


Τεχνική εκπαίδευση ΙΙ
Είναι γεγονός πως η τεχνική εκπαίδευση  όπως την γνωρίζουμε σήμερα πως έχει ξεπεραστεί ακόμη περισσότερο στη χώρα μας με τις γνωστές τεχνικές σχολές.
Η ανασύνταξη της τεχνικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης της χώρας μας απασχολεί πολιτικούς και επιστήμονες επί χρόνια, ειδικά δε μετά την κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Πώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν πετύχει, με την Ελλάδα να αδυνατεί επί δεκαετίες να βάλει τις βάσεις για ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα που θα δώσει επαγγελματικές διεξόδους στους χιλιάδες των νεών που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε μια πανεπιστημιακή Σχολή;
Το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο στον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης ωστόσο μελετάται.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό κι έχει να κάνει με την ανάπτυξη ενός τόπου, θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.
Γ.Δ.


Μας ξαφνιάζουν;
Δε νομίζω ότι ξαφνιάστηκαν οι νεοέλληνες για όσα «τρομερά και φοβερά» συνέβαιναν σε Πολεοδομία της Χαλκιδικής. Είμαι βέβαιος ότι όχι μόνον δεν ξαφνιάστηκαν αλλά απλά, χαμογέλασαν πικρά. Τα ίδια και χειρότερα συνέβαιναν στη Μύκονο, την Σαντορίνη και αλλού όπου η αξία της γης είναι πολύ μεγάλη.
Όχι, δεν ξαφνιαστήκαμε. Εδώ δολοφόνησαν άνθρωπο στην Μύκονο που τους έβαζε εμπόδια στις παρανομίες τους. Τα κυκλώματα είναι ισχυρά και μπρος στο κέρδος δεν λογαριάζουν τίποτε. Τους ενδιαφέρει μόνον η δική τους μίζα να είναι «χοντρή». Το τί είναι νόμιμο και το δεν είναι, για τους δράστες αυτούς το ενδιαφέρον είναι στο πόσα μηδενικά ακολουθούν τον πρώτο αριθμό.
Δεν μας ξαφνιάζουν τα κυκλώματα. Υπάρχουν, κι όχι μόνον εκεί. Σε αρκετά σημεία της κρατικής λειτουργίας τα συναντά κανείς, είναι γνωστό. Όσοι δε καμώνονται πως δεν τα γνωρίζουν αυτά, είναι υποκριτές και ψεύτες. Ίσως να’ ναι και μέτοχοι τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων.
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα για τη Συρία
Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι που παρακολουθείτε τις ειδήσεις θα έχετε ξαφνιαστεί με όσα συνέβησαν στην Συρία.
Σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών, καταλύθηκε ένα καθεστώς και μια χώρα ουσιαστικά χωρίς σοβαρή αντίσταση από το ένα καθεστώς πέρασε σε ένα άλλο. Τέτοια ταχύτατη εξέλιξη κυρίευσης μιας χώρας από αντάρτες, σπάνια έχουμε. Μάλιστα οι κάτοικοι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, υποδέχτηκαν τους αντάρτες θετικά, ξεχνώντας αμέσως τον προηγούμενο αφέντη Άσαντ.
Παράλληλα, σα να το περίμεναν από καιρό, ο κρατικός τομέας προσαρμόστηκε αμέσως στη νέα τάξη πραγμάτων που αναδείχτηκε.
Ομολογώ πως αυτή η αστραπιαία αλλαγή ξάφνιασε τους πάντες και παράλληλα έθεσε ένα καίριο ερώτημα. Η νέα Συρία θα είναι από δω και πέρα ένα ενιαίο κράτος ή θα γίνει κομμάτια; Θα μείνει ως Συρία ή θ’ αλλάξει και το όνομα ακόμη;
Γ.Δ.


Δηλώσεις Βορίδη
Ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, όπως ελπίζω όλους τους Μακεδόνες και Θρακιώτες.  Αιτία η δήλωσή του «έχουμε ένα πάρα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, ως κυβέρνηση για τις περιοχές αυτές».
Η δήλωση αυτή έγινε ενώπιον του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα. Οι δυο τους συζήτησαν αναλυτικά γι’ αυτό το σχέδιο και την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής στην περιοχή.
Ο κ.Βορίδης έδωσε προτεραιότητα και στα έργα υποδομής στον τομέα της άρδευσης, λέγοντας ότι δεν έχουν μόνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά έχουν και τεράστια σημασία για τον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Το ζήτημα της δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία είναι μια ακόμη προτεραιότητα, για την οποία είπε ότι πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τον κοινωνικό ιστό στην περιοχή.
Γ.Δ.


Δηλώσεις Γκιουλέκα
Όμως δηλώσεις υπήρξαν για το ίδιο θέμα, δηλαδή την επιθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για Μακεδονία και Θράκη από τον υφυπουργό Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος επισήμανε ότι στόχος είναι η Μακεδονία και η Θράκη να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο περασμένων δεκαετιών και ήδη ένα πολύ έμπρακτο παράδειγμα για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ήταν ότι τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχε θέσει και παρέδωσε το Μετρό της Θεσσαλονίκης ακριβώς την ώρα που είχε υποσχεθεί, ενώ προχωράει και η κατασκευή του οδικού άξονα fly over.
Το ενδιαφέρον στρέφεται να προχωρήσουν όλα τα έργα υποδομής στην Μακεδονία και τη Θράκη και να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για να συγκρατηθεί ο κόσμος στις εστίες τους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ.Γκιουλέκας είπε, ότι από τον Ιανουάριο του 2025 το ΥΜΑΘ θα εγκαινιάσει ένα μοντέλο επικοινωνίας με επισκέψεις σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης και απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες και τους εκπροσώπους παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
Γ.Δ.


Περιμένω τα έργα
Προσωπικά επειδή είμαι αισιόδοξο άτομο με ικανοποίηση άκουσα τις δηλώσεις τόσο του Μάκη Βορίδη όσο και του Κώστα Γκιουλέκα. Μένω μάλιστα στα λόγια του Βορίδη που αποκάλεσε ως πάρα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Βέβαια για να είμαι δίκαιος, λεπτομέρειες δεν ειπώθηκαν, μόνον μια γενική δέσμευση της κυβέρνησης.
Οι δύο άντρες δήλωσαν: «Συζητήσαμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας και την ανάγκη να υποστηριχτούν και με προγράμματα χρηματοδοτικά. Άρα, υπάρχουν πολλές ιδέες, πολλά φιλόδοξα σχέδια από την πλευρά του ΥΜΑΘ και στο βαθμό που οι αρμοδιότητες μου το επιτρέπουν ως υπουργός Επικρατείας στην Προεδρία της Κυβέρνησης, θα μπορέσω και εγώ να βοηθήσω να προτεραιοποιηθούν και να λάβουν σάρκα και οστά», είπε ο κ.Βορίδης.
«Συζητήσαμε εκτενώς για τα θέματα που με εντολή του πρωθυπουργού είναι απόλυτη προτεραιότητα για μας», σημείωσε ο κ.Γκιουλέκας.
Επειδή λοιπόν πολλά είδαν τα μάτια μου και πολλά άκουσα που δεν έγιναν πράξη τόσα χρόνια, αναμένω να δω έργα. Προς το παρόν, υπομονή…
Γ.Δ.


Ίδρυμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»


Στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής φιλοδοξεί να βαδίσει το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, εμπνευστής της δημιουργίας του οποίου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ομίλου της ΣΕΚΕ Κώστας Καραμανλής. Έχοντας ως εφαλτήριο έμπνευσης το έργο του και εμφορούμενο από τις ιδέες του μεγάλου πρωτοπόρου συνεταιριστή που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο όχι μόνο για την Θράκη αλλά για όλη τη χώρα, το Ίδρυμα θέτει ως σκοπό να στηρίξει την εκπαίδευση, την υγεία, και όλες τις δράσεις που συμβάλουν στην πρόοδο, την ανάπτυξη αλλά και την προστασία του τόπου μας. Γι’ αυτό και οι υποτροφίες έχουν αποδέκτες τους εκπροσώπους που προαναφέραμε. Να θυμίσουμε – όπως ειπώθηκε – αλλά και όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι παλαιότεροι με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και της ΣΕΚΕ σπούδασαν 480 νέοι από αγροτικές οικογένειες και διέμεναν στα οικοτροφεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας! Παιδιά από φτωχές οικογένειες που τους δόθηκε η ευκαιρία αυτή.
Μ.Ξ.  


Ο Μπαλτατζής, ο Σγουρίδης και ο …κρητικός


Αίσθηση προκάλεσε μια ιστορία που αφηγήθηκε με αναφορά στον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο κ. Σγουρίδης θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περιόδευσε σε χωριά της Κρήτης και καθώς μπήκε και χαιρέτησε στο καφενείο ενός μικρού χωριού στο νομό του Αγίου Νικολάου ένας κρητικός τον ρώτησε από πού είναι. Εκείνος του απάντησε από την Ξάνθη, από τη Θράκη. Τότε εκείνος του είπε: «Εσείς έχετε εκεί τον Μπαλτατζή. Μακάρι να τον είχαμε εμείς εδώ». Μετά από χρόνια  – συνέχισε – ο κ. Σγουρίδης κατάλαβα τι ήθελε να πει ο κρητικός. «Ουδείς προφήτης στον τόπο του»! Η Ξάνθη βέβαια ευεργετήθηκε πολύ από τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή αλλά και αναγνώρισε την αξία του.  Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του νομού μας παρέμειναν στην Ξάνθη λόγω των συνεταιριστικών εργοστασίων. Την δεκαετία του 1980 που η Ξάνθη ήταν ο πρώτος  βιομηχανικός νομός της χώρας!.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Φανταστείτε μια εικόνα Θα ζητήσω να φανταστούμε μαζί μια διαδικασία, μιας ενέργειας ενός α…