Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

0

Περί αειφορίας λόγος
Θα το διαπιστώσατε ότι οι άρχοντές μας μιλούν αρκετά για διάφορα θέματα της Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής ζωής. Υπομονή να έχεις και να ακούς. Άλλα είναι σοβαρά και τα προσεγγίζουν με τον ανάλογο τρόπο, άλλα απλώς επαναλαμβάνονται χρόνια τώρα ίδια και ίδια. Π.χ για την ανακύκλωση, την αξιοποίηση των απορριμμάτων και άλλα.
Έχω επισημάνει ότι ελάχιστοι μιλούν για την αειφορία, για την ανάγκη εφαρμογής της στους δήμους και την Περιφέρεια. Για κάποιους μάλιστα αποτελεί τον άγνωστο -Χ- αυτή καθαυτή η έννοια της αειφορίας, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την βάση, τα θεμέλια για το κτίσιμο κοινωνιών, οικονομιών και πολιτικών ακόμη. Και για να το κάνω πιο απλό, αειφορία σημαίνει την σωστή διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ώστε να διασφαλίζεται η συνέχισή τους στο μέλλον.
Και ρωτώ ως εκ τούτου. Διαχειριζόμαστε έτσι όπως πρέπει το νερό, τα δάση, τη θάλασσα, τις λίμνες, τα ποτάμια, την ατμόσφαιρα, τα ζώα, τα έντομα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας τους στο μέλλον;
Γ.Δ.


Μια ευχετήρια κάρτα με ζωγραφιά παιδιών από τον δήμαρχο Ξάνθης
Μια ευχετήρια κάρτα ήρθε στα γραφεία της εφημερίδας μας, γεμάτη ευχές για τις γιορτές και το νέο έτος, που υπογράφει ο δήμαρχος Ξάνθης Ευστράτιος Κοντός. Η κάρτα απεικονίζει μια όμορφη ζωγραφιά της ομάδας μαθητών του Ε1 από το 13ο  δημοτικό σχολείο. Μια όμορφη χειρονομία από το δήμαρχο που προκαλεί και συναισθήματα νοσταλγίας για άλλες εποχές που η ανταλλαγή ευχών γινόταν αποκλειστικά με τις κάρτες και όχι με sms και μέσω Tik Tok, fb κ.λ.π. μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κάρτες μένουν και είναι ενθύμια και όχι αναρτήσεις τους ενός λεπτού ή e – mail που πετιούνται στον κάδο. Επίσης πολύ ωραίο είναι το γεγονός ότι οι κάρτες είναι ζωγραφιές παιδιών από τα σχολεία της Ξάνθης και της Σταυρούπολης.
Μ.Ξ.


Για το Άλσος Ευμοίρου
Με έκδηλη αγωνία οι Ξανθιώτες περιμένουν τις λεπτομέρειες για την ανάπλαση του χώρου στο Άλσος Ευμοίρου. Μάλιστα οι περισσότεροι περιμένουν να δουν την μακέτα των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν για να έχουν μια συνολική εικόνα του χώρου και πως αυτός θα αποκτήσει τη νέα του μορφή.
Το όλο θέμα όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι απλό. Κι ούτε η απαίτηση των Ξανθιωτών να έχουν «μια εικόνα» για το τι θα γίνει στο Άλσος.
Γενικώς, ευθύνη του γραφείου που ανέλαβε το έργο είναι να παρουσιάσει μια μακέτα ή την εικόνα σχεδιασμένη που θα έχει το άλσος όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις. Και κάτι τελευταίο.
Πιστεύουν οι συμπολίτες ότι το τοπόσημο του Άλσους που είναι τα δέντρα και το πράσινο εν γένει, να μην μειωθεί. Ως προς το σχέδιο της μελέτης περιμένουμε να το δούμε να εκτίθεται στο δημοτικό κατάστημα ή αλλού.
Γ.Δ.


Σε κίνηση το ΠΑΣΟΚ
Τι κι αν οι εκλογές για τη νέα κυβέρνηση αργούν ακόμη και θα γίνουν στην ώρα τους όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κινηθεί.
Προχθές επισκέφθηκε το νομό Ροδόπης κλιμάκιο που αποτελούνταν από τον βουλευτή Κιλκίς Στέφανο Παραστατίδη, υπεύθυνο Κ.Τ.Ε. Παιδείας, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χαρίλαο Σεϊτανίδη, τον υποψήφιο βουλευτή Έβρου Ελευθέριο Χαμαλίδη, που συνοδευόταν από τον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μέλη και στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής και των τοπικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Στέφανου Παραστατίδη, «το ΠΑΣΟΚ θέλει να δει τα πράγματα από την αρχή, θέλει να χτίσει ένα πρόγραμμα από την περιφέρεια προς το κέντρο. Γι’ αυτό, επισκέπτεται τους νομούς, έχει επαφές με όλους τους φορείς και συγκεντρώνει προτάσεις και προβλήματα για να διαμορφώσει τις πολιτικές του για κάθε νομό».
Ομολογουμένως μια θετική πρωτοβουλία εν αναμονή του κλιμακίου και στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Τότε και τώρα
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της τεχνητής νοημοσύνης, των ταξιδιών στο διάστημα και πολλά άλλα «καλούδια» της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής.
Προφανώς δεν θα κατηγορήσω την εποχή που ζούμε, αλίμονο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πώς ήταν η ζωή πριν από μισό μόλις αιώνα και πώς σήμερα. Δεν νοσταλγώ το παρελθόν που οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωμάτινοι, όταν η ιατρική ήταν ακόμη προνόμιο για λίγους, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο αποτελούσαν άγνωστα αγαθά για τους περισσότερους, τα είδη διατροφής συγκεκριμένα και όχι με τη σημερινή αφθονία, η υγιεινή ζητούμενο, το μπάνιο στα σπίτια επίσης, οι τουαλέτες στην αυλή και άλλα πολλά που δεν χρειάζεται να τα παραθέσω, οι μεγαλύτεροι τα θυμούνται όλα με νοσταλγία μεν ως νέοι τότε. Οι γονείς όμως γνώριζαν καλά γιατί τα ζούσαν, οι δυσκολίες πολλές, οι δουλειές λίγες και τα «τεφτεράκια» στον μπακάλη ήταν στην καθημερινότητα, όπως και η φυγή για εργασία σε Γερμανία, Βέλγιο κλπ.
Ναι, υποστηρίζω το σήμερα, χωρίς να αγνοώ το χθες. Ναι στο παρόν, όχι στην συναισθηματική παρελθοντολογία για να την ζήσει κανείς. Ήταν δύσκολη η ζωή τότε για πολλούς λόγους…
Γ.Δ.


Περί ιδιοκτησίας Ι
Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση κοινωνικοπολιτική για την ιδιοκτησία. Όχι. Εξάλλου το έχουν κάνει ήδη αξιόλογοι οικονομολόγοι και φιλόσοφοι πριν πολλά χρόνια.
Δεν μπορώ όμως να μην σημειώσω πόσο ισχυρή είναι η έννοια της ιδιοκτησίας στον Έλληνα.
Αγωνίζεται χρόνια, δουλεύει, αποταμιεύει, δανείζεται για ν’ αποκτήσει ένα σπίτι, να βάλει το κεφάλι του κάτω από το δικό του κεραμίδι. Να γίνει δηλαδή ιδιοκτήτης ακινήτου.
Σημειώνω με την ευκαιρία αυτό που είπε ο Λουκρήτιος, Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος «Η σύγκρουση ξεκίνησε από την ανακάλυψη της ιδιοκτησίας».
Σοφό και απόλυτα σωστό.
Η απόκτηση ιδιοκτησίας αυτόματα δημιουργούσε μια άλλη αίσθηση στον ιδιοκτήτη. Τον γέμιζε ικανοποίηση για το δημιούργημά του, για το οποίο θ’ αγωνίζονταν σκληρά, συγκρουόμενος με τον όποιο εισβολέα επιβουλευόταν να του την πάρει.
Θυμίζω με την ευκαιρία την παρότρυνση του αρχηγού ή του επικεφαλής προς τους στρατιώτες τους ότι θα αγωνιστούν «υπέρ βωμών και εστιών», γι’ αυτό ο αγώνας τους ήταν δίκαιος, γι’ αυτό θα έπρεπε να νικήσουν για να μην χάσουν ό,τι με κόπο είχαν αποκτήσει.
Γ.Δ.


Περί ιδιοκτησίας ΙΙ
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα το προσεγγίζω ιστορικά σύμφωνα με την πορεία του ανθρώπου στη γη.
Οι πρώτοι άνθρωποι δεν είχαν μόνιμη κατοικία. Ήσαν πλάνητες, κινούνταν συνέχεια με μικρές στάσεις αναζητώντας την τροφή τους αρχικά ως τροφοσυλλέκτες. Με την πάροδο των αιώνων και την ανακάλυψη της φωτιάς εμπλούτισαν τη διατροφή τους με κρέας, γεγονός που τους έδωσε ανάπτυξη σωματική και πνευματική. Στην πορεία άρχισε να καλλιεργεί τη γη και από το σημείο εκείνο άρχισε να εγκαθίσταται σε μόνιμους χώρους που διέθεταν κατοικίες πρόχειρα φτιαγμένες.
Σταδιακά οι ομάδες πλήθαιναν και δημιουργήθηκαν οι οικισμοί, τα χωριά, οι πόλεις όπου άρχισε να ισχύει η ιδιοκτησία. Της καλύβας στην αρχή, του χωμάτινου αργότερα, του πέτρινου στην συνέχεια κλπ. Για να προστατέψουν αυτές τις ιδιοκτησίες τους από τους εισβολείς, έφτιαξαν τείχη, φρούρια, ισχυρές οχυρωματικές δημιουργίες, πάντα για την προστασία των ιδίων και των οικογενειών τους και φυσικά των ιδιοκτησιών τους που με κόπο, μόχθο και κόστος δημιούργησαν.
Δεν θα επεκταθώ άλλο, διότι ήδη έγινε φανερό πως αιτία των συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων ήταν η υπεράσπιση της ιδιοκτησίας. Στην αρχή της στέγης κι αργότερα και άλλων αγαθών όπως ζώων, προϊόντων καλλιέργειας, χρυσού, κοσμημάτων κλπ.
Γ.Δ.


«Φύλακες» φυλακών
Πάντοτε υποστήριζα την Καζαντζάκιο άποψη ότι «…τα κάστρα πέφτουν από μέσα».
Διαβάστε παρακαλώ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. «Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο υποδιευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μετά τη σύλληψή τους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά, κινητά και χρήματα εντός των φυλακών. Μετά τις απολογίες τους οι τρεις τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι».
Οι εντεταλμένοι της τήρησης των κανόνων στη φυλακή, ήταν αυτοί που τους παραβίαζαν με σκοπό τον προσπορισμό χρημάτων. Κανονικό δηλαδή εμπόριο στον χώρο των φυλακών από τους «φύλακες».
-Τι να πρωτοπεί κανείς, τι να σκεφτεί και τι να περιμένει αλήθεια.
Τουλάχιστον να τιμωρηθούν οι «έμποροι» αυστηρά για παραδειγματισμό.
Γ.Δ.


Συνεργασίες
Τέσσερις άμεσους γείτονες έχουμε ως χώρα. Ανατολικά την Τουρκία και Βόρεια τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Το συμφέρον μας επιβάλει να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλους. Δηλαδή ένα πλαίσιο συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας.
Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα από την πλευρά της, λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στις χώρες που γειτονεύει. Παρά το παρελθόν με τη Βουλγαρία, έχει οικοδομήσει σχέσεις πλέον που εδράζονται στα κοινά συμφέροντα αποφεύγοντας κάθε παράλογη όξυνση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μικρές χώρες οι οποίες έχουν αντιληφθεί πως έχουν μόνον κέρδος και οφέλη να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Ως προς την Τουρκία τα πράγματα είναι διαφορετικά, παρότι επί χρόνια τώρα έχουν οικοδομηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης, και «ήρεμων σχέσεων».
Είναι προφανές πως τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκρούονται σε κάποιους τομείς, όμως έχουν αντιληφθεί ότι δεν συμφέρει καμία χώρα να φτάσουν στα άκρα.
Ίσως στο μέλλον, μετά την αποχώρηση του Ερντογάν από την πολιτική σκηνή, οι δύο χώρες έρθουν πιο κοντά επ’ ωφελεία των λαών τους.
Γ.Δ.


Νέα προσπάθεια ένταξης του φακέλου για τα έργα στην Βιστονίδα
Ήταν νιοι και γέρασαν στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας, περιμένοντας κάποια βασικά έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους αλλά και για την λίμνη καθώς τα τελευταία έργα που είχαν να γίνουν σ’ αυτή είναι από την δεκαετία του 1960.
Ο φάκελος είναι έτοιμος και είχαν γίνει ενέργειες να υποβληθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο όμως η Διαχειριστική έκανε κάποιες παρατηρήσεις. Σύμφωνα μ’ όσα ισχύουν για τα δημόσια έργα όταν γίνονται κάποιες παρατηρήσεις από την διαχείρισή οι τεχνικές υπηρεσίες του εκάστοτε φορέα, στην περίπτωση αυτή της περιφέρειας, αναλαμβάνουν τη διόρθωση – συμμόρφωση ώστε να προχωρήσει η ένταξη. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε στην περίπτωση του φακέλου της Βιστονίδας και φυσικά δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Το γιατί αναπάντητο. Δεν πρόλαβαν τις ημερομηνίες; Δεν μπήκαν καν στην διαδικασία επικαλούμενες διάφορες αιτιολογίες, όπως ενδεχομένως υποστελέχωση; Άλλωστε είναι πάντα η πρώτη και κύρια δικαιολογία σ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.  Νέα προσπάθεια ένταξης του φακέλου ξεκίνησε τώρα για την νέα προγραμματική περίοδο με την νέα περιφερειακή διοίκηση. Τίποτε όμως δεν διασφαλίζει τους πολιτικά αρμόδιους και τους αλιείς της Βιστονίδας ότι δεν θα γίνουν τα ίδια. Πολιτική βούληση μπορεί να υπάρχει αλλά για να γίνει η δουλειά πρέπει να δουλέψει η συγκεκριμένη υπηρεσία. Θα δουλέψει όμως ή θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία;
Τελικά ποιος διοικεί την περιφέρεια; Η περιφερειακή πολιτική αρχή ή οι δυσκίνητες υπηρεσίες και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…