Μας αφορά άμεσα
Η Ευρώπη και ειδικότερα οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά αλλά και οικονομικά χώρες βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι δοκιμασιών.
Πρόκειται για τη Γαλλία και τη Γερμανία· οι οικονομίες των οποίων δοκιμάζονται όπως επίσης βρίσκεται σε δοκιμασία σοβαρή και η κυβερνητική τους συνοχή.
Δηλαδή, δύο μεγάλες χώρες, δύο οικονομίες σημαντικότατες, κορυφαίες στην Ευρώπη, δοκιμάζονται από σοβαρές κρίσεις.
Ποιος να το περίμενε αυτό. Κι όμως συμβαίνει και πρόκειται για ένα θέμα που το παρακολουθούν όχι μόνον οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά παντού.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού: «Η Ευρώπη όχι απλά υπνοβατεί αλλά τώρα οι υπνοβάτες της Ευρώπης δεν προχωράνε και αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο…Για παράδειγμα ο γαλλογερμανικός άξονας μετατρέπεται σε άξονα δύο προβληματικών χωρών».
-Άρα, τα πράγματα είναι σοβαρά και εμάς τους μικρούς μας αφορά άμεσα το ζήτημα.
Γ.Δ.
Ένας χρόνος θητείας
Συμπληρώνονται οσονούπω οι 12 μήνες θητείας δύο νέων δημοτικών αρχών.
Αυτή του δήμου Ξάνθης και βεβαίως του δήμου Μύκης.
Οι δύο υπόλοιποι δήμοι είναι «παλιές καραβάνες» και εδώ που τα λέμε έχουν κριθεί ήδη από τους δημότες τους.
Έτσι, αναμένουμε από τους δύο «νέους» δημάρχους να πληροφορηθούμε τον απολογισμό τους για τον πρώτο χρόνο της θητείας τους.
Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι ο ένας χρόνος δεν επαρκεί για να εξαχθούν αποτελέσματα σοβαρά ως προς το περιεχόμενο ενός ολοκληρωμένου απολογισμού. Παρά ταύτα, εκτιμούμε μια πρώτη αναφορά θα πρέπει να γίνει για το όποιο έργο έχει παραχθεί και παράλληλα δημοσιοποίηση των μελετών που ετοιμάζονται.
Γ.Δ.
Τυχερή η Κομοτηνή
Είναι όντως τυχερή στην περίπτωση αυτή που θα αναφέρω παρακάτω η Κομοτηνή αλλά και η Ροδόπη γενικά. Αναφέρομαι στην τεράστια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή εκεί ενός νέου, σύγχρονου Νοσοκομείου.
Οι εργασίες του έργου που συνεχίζονται κανονικά, αναφέρθηκαν σε ανοικτή ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη γειτονική πόλη. Αισιόδοξος μάλιστα δήλωσε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι η εργασία σε ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς γιατρούς να εργαστούν σ’ αυτό.
Πάντως οι εργασίες κατασκευής προχωρούν βάσει χρονοδιαγραμμάτων και τηρουμένων των πιο υψηλών προδιαγραφών.
-Γι’ αυτό σας λέω, τυχερή η Κομοτηνή στον τομέα αυτόν.
Γ.Δ.
Η ευλογιά και η ενημερότητα
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια και πάλι για την ευλογιά, η οποία και καλά κρατεί στην Ξάνθη. Παντού παρουσιάζει ύφεση όπως είπαν οι κτηνιατρικές αρχές αλλά στην Ξάνθη κάθε μέρα και νέο κρούσμα. Αυτό που κάνει πάντως εντύπωση είναι ότι ο περιφερειάρχης ζήτησε από το υπουργείο να εξαιρεθούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης και του Έβρου από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να πάρουν τις αποζημιώσεις ως πυρόπληκτοι και όχι το ίδιο να ισχύει και την Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα. Λες και η ευλογιά κάνει διακρίσεις σε πυρόπληκτους ή μη. Μια αστοχία που ευτυχώς θα διορθωθεί όπως δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης. Γιατί είναι άδικο να χάσει κανείς την μονάδα του από ευλογιά και να μην μπορεί να πάρει την αποζημίωση γιατί δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Μ.Ξ.
Επιτέλους τα είπαν…
Στις δύο πρώτες ειδήσεις στα δελτία της τηλεόρασης αλλά και στις εφημερίδες η συνάντηση Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη. Τέλος πάντων, επιτέλους συναντήθηκαν και τα είπαν.
Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, με θεσμικούς ρόλους από το Σύνταγμα και οι δύο, και μια απλή συνάντηση έγινε πια σα να συνέβη κάτι συγκλονιστικό. Το πλέον απλό πράγμα, μια τυπική συνάντηση που δύο πολιτικοί συναντήθηκαν και συνομίλησαν.
Απορώ ειλικρινά. Μα αυτή η υποχρέωση είναι αυτονόητη. Αλλοίμονο εάν δεν γινόταν. Οι δύο άνδρες δεν είναι εχθροί. Αντίπαλοι πολιτικά είναι. Και οι δύο έχουν τις απόψεις τους, τις θέσεις τους. Αλλού τα βρίσκουν, αλλού όχι, προχωρούν. Και οι δύο θέλουν την πρόοδο, ανάπτυξη της χώρας, του λαού. Κάπου θα συγκλίνουν, κάπου θα υπάρχουν αποκλίσεις, κάτι θ’ αφήσουν να το συζητήσουν για άλλη συνάντηση. Το πολιτικό παιγνίδι έχει τους κανόνες του οι οποίοι διαχρονικά είναι σχεδόν ίδιοι.
Τέλος πάντων, οι δύο πολιτικοί τα είπαν, ησύχασαν αυτοί κι εμείς μαζί τους. Εις άλλα αργότερα…
Γ.Δ.
Καβγάς για το δέντρο
Καβγάς ξέσπασε ξαφνικά για τον στολισμό στο δήμο Ξάνθης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την δημοτική αρχή ότι με την κίνησή τη να δανείσει στο ν δήμο Σαμοθράκης το δέντρο της Σταυρούπολης, που ήταν το παλιό δέντρο της Ξάνθης επί Δημαρχόπουλου απογυμνώνει την Σταυρούπολη και την υποβαθμίζει. Να το δούμε λίγο αλλιώς;
Καταρχάς αυτό η δημοτική αρχή όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της προέβη σ’ αυτή την κίνηση μετά από αίτημα των κατοίκων που ζητούσαν φυσικό δέντρο και όχι αυτό το μεταλλικό. Κι εδώ που τα λέμε η Σταυρούπολη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός περιστοιχισμένος από δέντρα. Πιο αρμονικό και συμβατό λοιπόν είναι ένα φυσικό δένδρο παρά ένα μεταλλικό με led φωτισμό. Από αισθητικής άποψης και μόνο. Και κάτι ακόμη…Η αντιπολίτευση δεν έχει για κάτι άλλο να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή και ασχολείται αν έδωσε τα παλιά καρναβαλικά άρματα στην Ορεστιάδα και το παλιό δέντρο στην Σαμοθράκη;
Τέλος, που είναι η περιφερειακή συνείδηση που κόπτονται όλοι;
Μ.Ξ.
Πάει κι αυτό…
Ένα ένα τα παραδοσιακά κτήρια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας καταστρέφονται. Αυτή δε η καταστροφή είναι δύο ειδών. Η πρώτη αφορά τον χρόνο. Τα κτήρια μένουν κενά, χωρίς φροντίδα και προστασία και με την πάροδο των χρόνων σταδιακά ξεκινώντας από τη σκεπή, καταρρέουν. Μένουν σκελετοί των τοίχων που και αυτοί δεν θ’ αντέξουν στη φθορά του χρόνου.
Η δεύτερη καταστροφή προέρχεται από τις πυρκαγιές. Όπως έγινε με τα κτήρια της οδού Αναξάρχου. Τυχαία ή κατόπιν εμπρησμού, τα κτήρια καταστρέφονται. Μένουν τα κουφάρια τους και η άσχημη όψη τους που δημιουργούν θλίψη για το κατάντημά τους.
Έτσι, τυχαία ή σκόπιμα η πόλη γεμίζει μισογκρεμισμένα κτήρια.
Δεν θα θρηνήσω επί των ερειπίων, όμως μια θλίψη και αγανάκτηση γι’ αυτό, για την εικόνα αυτή της συνειδητής απώλειας της κληρονομιάς της πόλη μας τη νοιώθω.
Γ.Δ.
Αισιοδοξία για τα Γλυπτά
Πριν λίγο καρό είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τη μαρμάρινη σύνθεση της «Νίκης της Σαμοθράκης» στο μουσείο του Λούβρου. Έμεινα εκεί εντυπωσιασμένος, συγκινημένος όπως εκατοντάδες άλλοι, υπερήφανος για το έργο τέχνης μεν, αλλά και θυμωμένος για την κλοπή του. Το ίδιο συναίσθημα έζησα πριν αρκετά χρόνια στο Λονδίνο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα επίσης αρπαγμένα- κλεμμένα.
Τις θυμήθηκα αυτές τις δύο περιπτώσεις διαβάζοντας τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Είπε: «Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτήν την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως».
Υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι όλη αυτή η ιστορία πως θα έχει θετική εξέλιξη για τη χώρα μας. Είθε να γίνει όπως το ζήτησε και αγωνίσθηκε γι’ αυτό η Μελίνα.
Γ.Δ.
Ηλιακή άντληση νερού για καλλιέργειες
Το διάβασα με προσοχή, είδα τις σχετικές φωτογραφίες, άκουσα τις δηλώσεις του εμπνευστή και ιδρυτή της εταιρείας και ομολογώ ότι χάρηκα.
Ναι, ομολογώ ότι με ξάφνιασε η έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα το να αντλείται το προς άρδευση νερό σε κτήμα, να γίνεται μέσω ηλιακής ενέργειας. Δηλαδή με την ενέργεια που προσφέρει ο ήλιος να γίνεται άντληση νερού για αγροτική χρήση και κυρίως για δενδρώδεις καλλιέργειες με σύστημα στάγδην (σταγονίδια) που αποτελεί και την επιδιωκόμενη και βιώσιμη διαχείριση του νερού.
Για τους παραπάνω λόγους διοργανώνεται ημερίδα στη Χρυσούπολη με τίτλο «Ηλιακές αντλίες και ύδρευση ακριβείας». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αναπτυξιακής Νέστου Α.Ε. και με την επιστημονική συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου από 10.00 έως 14.00 στο δημοτικό θέατρο Χρυσούπολης με τη συμμετοχή επιστημόνων.
-Ιδού λοιπόν η ευκαιρία για ενημέρωση των φιλοπρόοδων αγροτών μας.
Γ.Δ.
Αλώβητος ο νομός μας
Δεν θέλω να το ξεχάσουμε και να το περάσουμε έτσι «ντούκου» που λένε. Το σχολιάζω για να επισημάνω ότι η κατάλληλη προετοιμασία και η ανάλογη ετοιμότητα των δήμων και των φορέων που έχουν την ευθύνη αποτέλεσαν το αμυντικό σύστημα στην κακοκαιρία BORA.
Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι τα μεγέθη ποσοτήτων νερού που έπεσαν εδώ σε σχέση με τη Λήμνο παράδειγμα πως έχουν διαφορά. Διαφορά όμως φαίνεται πως υπάρχει και στα έργα υποδομής εδώ στην Ξάνθη με εκεί στη Λήμνο.
Τέλος πάντων, ας μη το γρουσουζέψουμε, ο νομός μας όλος ουσιαστικά έμεινε αλώβητος κι αυτή τη φορά από καταιγίδα.
Με την ευκαιρία να μη ξεχνάμε και όλους όσοι βρίσκονται ταγμένοι στις θέσεις εκείνες της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων θεομηνιών και καταστροφών.
Θυμίζω πως καλά τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, αλλά πάνω απ’ όλα μετρούν και οι άνθρωποι που τα χειρίζονται αυτά.
Γ.Δ.