Για τη σημασία ενός σωστού πρωινού μιλά στο «Ε» η κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος ΑΤΕΙΘ, Θ. Βομβαρδά
Αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην διαλειμματική νηστεία ή fasting με επίκεντρο τις διατροφικές συνήθειες και ανάγκες του καθενός
Πόσες φορές έχουμε ακούσει για τη σημασία της κατανάλωσης του πρωινού γεύματος, είτε ως παιδιά, είτε ως ενήλικες; Δεν χωρά αμφιβολία ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ταυτόχρονα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Συγκεκριμένα, τα άτομα που δεν παραλείπουν το πρωινό τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Πρωινό: «Το γεύμα που χρειαζόμαστε για να «γεμίσουμε» τις αποθήκες ενέργειας
Η διατροφολόγος Θεοδώρα Βομβαρδά τονίζει στο «Ε»:
«Ουσιαστικά, το πρωινό είναι το γεύμα που χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε τις αποθήκες ενέργειας. Αναμφίβολα, είναι απαραίτητο για να πάρουμε ενέργεια, όπως το αμάξι χρειάζεται βενζίνη για να ξεκινήσει. Πρέπει να περιέχει απαραίτητα υδατάνθρακα, το γλυκογόνο μας, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μεταβολισμός και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ενέργεια. Επίσης, είναι σημαντικό να περιλαμβάνει μία πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν ή αυγό».
Συμβουλές για ένα «γλυκό» πρωινό
Επιπροσθέτως, σε όσους προτιμούν ένα «γλυκό» πρωινό, η κ. Βομβαρδά διευκρινίζει πως καλό είναι να συνοδεύεται από μία πηγή καλών λιπαρών, όπως ταχίνι, φιστικοβούτυρο ή αβοκάντο, για να διατηρείται ο γλυκαιμικός δείκτης χαμηλά.
«Στην ουσία, ο γλυκαιμικός δείκτης της διατροφής είναι αυτός που μας βοηθά να μην πεινάμε πολύ γρήγορα. Παραδείγματος χάριν, αν φάμε ένα κρουασάν, το οποίο έχει περισσότερες κοινές θερμίδες, θα μας κάνει να πεινάσουμε πιο γρήγορα, γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό ζάχαρης, οπότε θα ανεβάσει κατευθείαν το ζάχαρο στο αίμα μας», όπως συμπληρώνει.
Όσον αφορά το fasting/διαλειμματική νηστεία, επισημαίνει πως για να λειτουργήσει, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
«Δεν είμαστε υπέρ ή κατά, αν κάποιος το έχει συνηθίσει, απλά πρέπει να περιλαμβάνει το πρωί υγρά που δεν έχουν θερμίδες, δηλαδή καφέ ή τσάι σκέτα ή νερό. Δηλαδή, ξεκινάμε να τρώμε από ένα σημείο και μετά», αναφέρει.
Πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας: Το πιο διαδεδομένο και το πιο αυστηρό
Μιλώντας για τα πρωτόκολλα της διαλειμματικής νηστείας, επισημαίνει ως το πιο γνωστό το 16:8, σύμφωνα με το οποίο η σίτιση γίνεται εντός του οκτάωρου που θα επιλέξει κάποιος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι από 1 έως 9 και να απαγορεύεται η σίτιση για τις υπόλοιπες 16 ώρες. Ως πιο αυστηρό χαρακτηρίζει το 5:2, δηλαδή να κάνει κάποιος νηστεία δύο ολόκληρες ημέρες και τις πέντε υπόλοιπες ημέρες να τρέφεται χωρίς περιορισμούς, τρώγοντας και το πρωινό του.
Θ. Βομβαρδά για fasting: «Δεν σημαίνει ότι είναι κατακριτέο ή δεν έχει αποτέλεσμα σε ένα σωστό lifestyle»
Το πιο ισορροπημένο μοτίβο στη διατροφή είναι γενικά να υπάρχει πρωινό στην καθημερινότητά μας. Αν, παρόλα αυτά, κάποιος επιλέξει το ‘’fasting’’, δεν σημαίνει ότι είναι κατακριτέο ή ότι δεν έχει αποτέλεσμα σε ένα σωστό lifestyle, αρκεί βέβαια να καλύπτει σε ποιότητα και ποσότητα τις ανάγκες του», καταλήγει η κ. Βομβαρδά.