Αυξάνονται συνεχώς οι πληθυσμοί υδρόβιων – Κυριαρχούν πάπιες, φοινικόπτερα και κύκνοι
Χιλιάδες πουλιά έχουν επιλέξει για ακόμη έναν χειμώνα το Δέλτα του Έβρου ως τόπο διαχείμασης, με τον πληθυσμό των υδροβίων να αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, το Δέλτα φιλοξενεί ποικιλία ειδών που δημιουργούν μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων και ήχων.
Πάπιες, χήνες, ερωδιοί, φοινικόπτερα, πελεκάνοι και αρπακτικά κοσμούν τις λιμνοθάλασσες, τα λασποτόπια και τις ακτές της περιοχής. Τα νούμερα αποδεικνύουν την αυξημένη παρουσία της άγριας ζωής:
- Οι Πρασινοκέφαλες πάπιες κυριαρχούν, ξεπερνώντας τις 4.500, ενώ ακολουθούν τα Κιρκίρια με περίπου 3.400. Σημαντικοί πληθυσμοί πάπιας συγκεντρώνονται κυρίως στη λιμνοθάλασσα Δράνα, αλλά και στη λιμνοθάλασσα Μονολίμνη όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση.
- Τα Φοινικόπτερα καταγράφηκαν σε εντυπωσιακούς αριθμούς που ξεπερνούν τα 4.000 πουλιά, ενώ οι κύκνοι, με τους Βουβόκυκνους και τους Νανόκυκνους, φτάνουν τους 400 και 1.000 αντίστοιχα.
- Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η παρουσία των Σταχτόχηνων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 140.
Από τα αρπακτικά, παρατηρήθηκαν Στικταετοί, Καλαμόκιρκοι, Γερακίνες και Θαλασσαετοί, ενώ τα παρυδάτια πτηνά, όπως οι Λασποσκαλίδρες, Αβοκέτες, Αργυροπούλια, Καλημάνες, Τουρλίδες και Στρειδοφάγοι, συμπληρώνουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό άγριας ζωής.
Το Δέλτα του Έβρου, με τις ρηχές πλημμυρισμένες εκτάσεις, τις λιμνοθάλασσες και τις αμμονησίδες, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως ο χειμώνας αναδεικνύει την πραγματική ομορφιά και τον οικολογικό του πλούτο. Η εικόνα που δημιουργούν τα χιλιάδες πουλιά είναι ανεπανάληπτη, καθιστώντας το Δέλτα έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους στην Ευρώπη.