Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Λιβάνου μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βηρυτό

Μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Λιβάνου μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βηρυτό

0

Ανάγκες σε τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση, και προοπτική αποστολής ελληνικών μέσων


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Λιβάνου, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βηρυτό. Η συμφωνία αυτή αφορά, στην πρώτη φάση, την παροχή ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης για την αύξηση της διαθεσιμότητας των στρατιωτικών μέσων του Λιβάνου, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται το ενδεχόμενο διάθεσης ελληνικών στρατιωτικών μέσων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η πρόταση αυτή συζητήθηκε σε συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Najib Mikati, τον πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri, καθώς και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτρη Χούπη, ο οποίος συνόδευε τον Ελληνα πρωθυπουργό στην επίσκεψή του. Η συνεργασία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Λιβάνου για την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας που επετεύχθη στα τέλη του Νοέμβρη, με αμερικανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Λιβάνου εκφράστηκε το αίτημα για άμεση αποστολή ανταλλακτικών για ελικόπτερα UH-1 και τεθωρακισμένα οχήματα Μ113. Επίσης, οι Λιβανέζοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την προμήθεια των ελικοπτέρων UH-1, τα οποία χρησιμοποιούν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους από τα UH-60M Black Hawk.

Επιπλέον, ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρότεινε τη δυνατότητα φοίτησης Λιβανέζων στρατιωτικών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές, πρόταση που βρήκε θετική ανταπόκριση από την πλευρά του Λιβάνου. Στην αρχή του νέου έτους, δύο επιτροπές αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ θα μεταβούν στη Βηρυτό για να καταγράψουν τις άμεσες ανάγκες του Λιβανέζικου στρατού.

Η Ελλάδα, με την προώθηση αυτής της συνεργασίας, επιδιώκει να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια οριοθέτηση και την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων. Η Ελλάδα, έχοντας παρακολουθήσει την τουρκική διείσδυση στη Λιβύη μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, επιθυμεί να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στην περιοχή του Λιβάνου.

Σε άλλο μέτωπο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, όπου συζητήθηκε η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τη συμμετοχή τους σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με το Κατάρ να είναι υπογράφων και να συμμερίζεται τις απόψεις της Ελλάδας για την προστασία του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης προς Σακελλαροπούλου: «Δώσατε στον θεσμό τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά»

Η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της διαδικασί…