Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μείωση παραγωγής και εισαγωγών ζάχαρης στην ΕΕ: Οι εκτιμήσεις για την περίοδο 2024-2035

Μείωση παραγωγής και εισαγωγών ζάχαρης στην ΕΕ: Οι εκτιμήσεις για την περίοδο 2024-2035

0

Οι γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης ζαχαρότευτλων και σταθερή κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των γεωργικών της προοπτικών για την περίοδο 2024-2035, εκτιμά ότι η παραγωγή και οι εισαγωγές ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημειώσουν σημαντική μείωση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς από 15,4 εκατομμύρια τόνους το 2022-2024 σε 15,3 εκατομμύρια τόνους το 2035, λόγω της συρρίκνωσης της καλλιεργούμενης έκτασης ζαχαρότευτλων και των χαμηλών αποδόσεων.

Η καλλιεργούμενη έκταση ζαχαρότευτλων, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,44 εκατομμύρια εκτάρια το 2035, είναι κατά 160.000 εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2024/25, όταν θα φτάσει τα 1,6 εκατομμύρια εκτάρια. Οι αποδόσεις αναμένονται να παραμείνουν σταθερές στα 72 τόνους ανά στρέμμα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη πρόσβαση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Παράλληλα, οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθούν δραστικά, φτάνοντας μόλις 1 εκατομμύριο τόνους το 2035, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραμείνει καθαρός εισαγωγέας ζάχαρης, αλλά η εξάρτησή της από τις εισαγωγές θα μειωθεί.

Η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ, εξαιτίας της αυξημένης ευαισθητοποίησης για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προβλέπεται να μειωθεί ετησίως κατά 0,2%, φτάνοντας τους 15,3 εκατομμύρια τόνους το 2035. Αυτή η τάση αντικατοπτρίζει τις διαρκείς αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Η παραγωγή ισογλυκόζης αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με μικρές αυξήσεις περίπου 0,5 εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε κρίση οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης λόγω υπεραλίευσης

Συρρίκνωση του στόλου και οικονομικές δυσκολίες πλήττουν τον κλάδο Αντιμέτωποι με σοβαρές …