Αρχική Ρεπορτάζ Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: 50 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: 50 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης

0

Ο πρόεδρος, Απόστολος Τσότσος μιλά στο «Ε» για την εκδήλωση της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης


Παρουσιάζει τις τρεις ενότητες του λευκώματος με την μορφή ενός «ζωντανού» μουσείου


Το επετειακό ημερολόγιο με τίτλο «1975-2025: Πενήντα Χρόνια Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης» παρουσίασε η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

Ο πρόεδρος της ΦΕΞ, Απόστολος Τσότσος, τονίζει στο «Ε»:

«Το 2025 το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης κλείνει πενήντα χρόνια λειτουργίας από τα εγκαίνια. Έτσι, εμείς το θεωρήσαμε μία καλή αφορμή για να κάνουμε κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις. Άλλωστε, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ανήκει στη ΦΕΞ, είναι αγορασμένο από αυτήν και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Συλλόγου».

Έρευνα με την μουσειολόγο, Νάγια Δαλακούρα

«Η πρώτη κίνηση που κάναμε κατά τη διάρκεια του 2024 ήταν να πραγματοποιήσουμε μία έρευνα με την μουσειολόγο, Νάγια Δαλακούρα, αναφορικά με το πώς ξεκίνησε το μουσείο, πώς στήθηκαν οι συλλογές και πώς αγοράστηκαν από τη ΦΕΞ», προσθέτει.

Στη συνέχεια, εξηγεί πώς αυτή η πορεία παρουσιάζεται σε ένα λεύκωμα, το οποίο και παρουσιάστηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσότσος αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου και του Μουσείου, ενώ ακολούθως η κ. Δαλακούρα παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο του λεύκωματος. Στο πλαίσιο αυτό, βραβεύτηκαν κάποια άτομα που είναι εν ζωή και βοήθησαν στα πρώτα χρόνια του μουσείου.



Σε τρεις ενότητες το Λεύκωμα των 50 χρόνων της ΦΕΞ

«Αναλυτικά, το λεύκωμα αποτελείται από τρεις ενότητες. Στην πρώτη, παρουσιάζεται η ιστορία της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου. Κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τις συλλογές, να αγοράζουν αντικείμενα, να τακτοποιούν επιστολές και γράμματα, αρχεία των Ξανθιωτών, καθώς και παραδοσιακές στολές. Διακρίνονται τρεις περίοδοι: η πρώτη αφορά τη δεκαετία του ’70 και του ’80, στη συνέχεια τα εκθέματα τεκμηριώθηκαν τη δεκαετία του ’90 και του 2000, και στο εξής πραγματοποιήθηκαν οι τελικές αποκαταστάσεις, μετά την ένταξη σε προγράμματα. Πρόκειται για ένα χρονολόγιο του μουσείου, βασισμένο σε έρευνες και συνεντεύξεις», επισημαίνει.

Λογοτεχνικό, φωτογραφικό υλικό με πλούσιες πολιτιστικές δράσεις

Ειδική μνεία κάνει ο κ. Τσότσος στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το μουσείο, κάτι που αντανακλάται στο δεύτερο μέρος του λευκώματος μέσω των κειμένων που έγραψαν οι βραβευθέντες. Το λεύκωμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει το μουσείο σήμερα, σαν ένα «ζωντανό» μουσείο, καθώς δεν είναι μόνο για τον επισκέπτη — οι Ξανθιώτες ζουν μαζί με αυτό. «Τέλος, στα επόμενα μέρη του λευκώματος, περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις πολιτιστικές δράσεις της ΦΕΞ και κάποιες άλλες ενέργειες που σχετίζονται με τον Σύλλογο», διευκρινίζει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα εποχή για το Επιμελητήριο

Συντριπτική νίκη του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» της Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη Τα αποτε…