Αρχική Ρεπορτάζ Κινδυνεύει και με υποσιτισμό το ζωικό κεφάλαιο της Ξάνθης

Κινδυνεύει και με υποσιτισμό το ζωικό κεφάλαιο της Ξάνθης

1

Τελειώνουν τα αποθέματα των κτηνοτρόφων και δεν μπορούν να αγοράσουν από άλλους νομούς λόγω των μέτρων για την ευλογιά – Μόνο η Ξάνθη δεν έχει μπεις σε ύφεση


Σύσκεψη στην περιφέρεια – Αντίδραση των κτηνοτρόφων Ξάνθης – Καβάλας για τη διάκριση  στην ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα και η διόρθωση από Τοψίδη


Συνεχίζει ακάθεκτη την θανατηφόρα της πορεία η ευλογιά στην Ξάνθη, δύο μήνες μετά την εμφάνισή της στο νομό και τρεις συνολικά από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ζωονόσου στον Έβρο. Η εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και τα διαδικαστικά που προαπαιτούνται για το «ξεκλείδωμα» των αποζημιώσεων, τόσο στους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο όσο και για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις ζωοτροφές για όσους υποχρεώθηκαν σε υποχρεωτικό εγκλεισμό των ζώων, όπως υπαγορεύουν τα μέτρα βιοασφάλειας, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, οι προϊστάμενοι των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας, Νίκος Φωτεινιάς και Δήμος Τέγος από την Ξάνθη, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών, Ριτβάν Χατζημεμέτ.

Αντίδραση των κτηνοτρόφων Ξάνθης – Καβάλας για τη διάκριση στην ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα και η διόρθωση από Τοψίδη

Στην αρχή της σύσκεψης, οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, και της Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με μορφή διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης απέστειλε έγγραφο προς το ΥΠΑΑΤ, αιτούμενος να μην απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τους κτηνοτρόφους του Έβρου και της Ροδόπης για να λάβουν την αποζημίωση, επικαλούμενος ως αιτιολογία το γεγονός ότι και οι δύο περιφερειακές ενότητες ήταν πυρόπληκτες.

Οι κτηνοτρόφοι τόνισαν ότι, δεδομένου ότι η ζωονόσος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πυρόπληκτων και μη περιοχών, και στις Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα έχει χαθεί μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, θα πρέπει να ισχύει το ίδιο για τους κτηνοτρόφους αυτών των περιοχών. Ζήτησαν, δηλαδή, να μην απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις, καθώς διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε αδικία.

Ο περιφερειάρχης συμφώνησε με την άποψή τους, αναγνωρίζοντας το δίκιο τους και τους διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα αποστείλει έγγραφο προς τον γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Στρατάκο, ζητώντας την ένταξη των περιοχών Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας στο ίδιο καθεστώς με τον Έβρο και τη Ροδόπη.

Τελειώνουν τα αποθέματα στις ζωοτροφές και τα ζώα λιμοκτονούν στην Ξάνθη

Να σημειώσουμε ότι οι αποζημιώσεις αφορούν τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους και ανέρχονται περίπου σε 150 ευρώ ανά ζώο, ενώ προβλέπονται και αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, οι οποίες χορηγούνται σε όλους τους κτηνοτρόφους ανεξαρτήτως. Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι να καταβληθούν 1,5 ευρώ ανά κιλό ζωοτροφής, αλλά το υπουργείο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ποσό ούτε το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, κ. Ψεμματάς, στο «Ε», αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις ζωοτροφές, καθώς από άλλους νομούς δεν μπορούν να προμηθευτούν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μετάδοση της νόσου. Επομένως, όσοι είχαν εφοδιαστεί συνεχίζουν να ταΐζουν τα ζώα τους, ενώ αυτοί που δεν είχαν αρκετά ή έχουν εξαντλήσει τις προμήθειες τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης για τα ζώα τους, καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν έξω για να βρουν τροφή. Δηλαδή, πολλά ζώα στην Ξάνθη κινδυνεύουν όχι μόνο από την ευλογιά, αλλά και από υποσιτισμό λόγω έλλειψης ζωοτροφών.

Το χειρότερο είναι ότι η νόσος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης στην περιοχή της Ξάνθης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους.

Κάθε μέρα και κρούσμα – 13.400 ζώα νεκρά, ο τραγικός απολογισμός της ευλογιάς στην Ξάνθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κτηνιατρική Διεύθυνση Ξάνθης, μέχρι σήμερα οι απώλειες ζώων στην περιοχή ανέρχονται σε 13.400, εκ των οποίων τα 9.500 είναι νεογέννητα. Συνολικά, έχουν αποδεκατιστεί 40 εκτροφές. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε μόλις προχθές.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης, Δήμος Τέγος, η ζωονόσος δεν δείχνει σημάδια ύφεσης στην Ξάνθη, αλλά παραμένει περιορισμένη σε εκτροφές που βρίσκονται στην ίδια ακτίνα, στα χωριά του δήμου Τοπείρου. Δεν υπάρχει διασπορά σε άλλες περιοχές. «Μετά την έξαρση του τελευταίου 20ημέρου, βρισκόμαστε προς το τέλος της κορύφωσης», επισημαίνει ο κ. Τέγος.

 Μόνο η Ξάνθη δεν έχει μπει σε ύφεση – Απώλειες 60.000 ζώων στην ΑΜΘ – Το 2013 οι απώλειες ήταν 40.000

Να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη από τον κ. Φωτεινιά, ο Έβρος βρίσκεται σε ύφεση και έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ δεύτερη σε απώλειες είναι η Ξάνθη. Επίσης, η Καβάλα και η Ροδόπη βρίσκονται σε ύφεση. Συνολικά στην ΑΜΘ, έχουν μολυνθεί 240 εκτροφές και χάθηκαν 60.000 ζώα, ενώ το 2013 η απώλεια ήταν 40.000 ζώα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το «Σπίτι μου ΙΙ» προσμονούν οι ξανθιώτες και η τοπική κτηματαγορά

Ξεκινούν στις 15/1 οι αιτήσεις από νέους και νέα ζευγάρια. Περιφερειακά της πόλης διαθέσιμ…