Αρχική Ρεπορτάζ Ινστιτούτο ΕΝΑ: Αναδιαμορφώνοντας το μέλλον της ΑΜΘ μέσω του διαλόγου

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Αναδιαμορφώνοντας το μέλλον της ΑΜΘ μέσω του διαλόγου

0

Με αφορμή την εκδήλωση της Πέμπτης στο Παλαιό Δημαρχείο ξεκίνησε ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ του Ινστιτούτου ΕΝΑ και των πολιτών


«Θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης», υπογράμμισε ο κύριος ομιλητής και υπεύθυνος του Παρατήματος ΑΜΘ, Στάθης Γιαννακίδης


Την ανάγκη για μια αμιγώς πολιτική συζήτηση, που θα εξετάσει τα καίρια ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφουγκράστηκε το παράρτημα του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την ΑΜΘ. Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Δημαρχείο, ήταν να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος και η ανάλυση των θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία, αλλά και τη χώρα σε ευρύτερο επίπεδο.

Η εκδήλωση παρείχε μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων πάνω σε θέματα που βρίσκονται σε προτεραιότητα στην Περιφέρεια της ΑΜΘ, ενώ έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για μια πολιτική κουλτούρα που να ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών και να δημιουργεί ανοιχτό διάλογο με ουσιαστική πολιτική βαρύτητα.

Στ. Γιαννακίδης: «Η στροφή στην οικονομία της γνώσης απαιτεί ισχυρό αναπτυξιακό κράτος και δραστήρια τοπική αυτοδιοίκηση»

Ο υπεύθυνος του Παραρτήματος ΑΜΘ του Ινστιτούτου ΕΝΑ, Στάθης Γιαννακίδης, επεσήμανε τη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρού αναπτυξιακού κράτους και της ενεργού συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή διαδικασία. «Η ΑΜΘ πρέπει να σταματήσει να είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης και να στραφεί στην οικονομία της γνώσης. Αυτό απαιτεί συνεργασία και ενεργή παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννακίδης, «είναι ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που παρεμβαίνει με πολυθεματικές δράσεις, επεξεργάζεται λύσεις για την τοπική ανάπτυξη και συνεργάζεται με οργανισμούς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράρτημα της ΑΜΘ σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Ινστιτούτου, με στόχο την προώθηση της περιοχής ως πόλο έλξης για επιχειρηματική δραστηριότητα και κατοίκηση.

«Η αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή απαιτεί ένα αναπτυξιακό κράτος που να ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της ΑΜΘ και μια τοπική αυτοδιοίκηση που να μην ακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά να είναι πρωτοπόρος στη χάραξη πολιτικών», πρόσθεσε ο κ. Γιαννακίδης, αναφερόμενος στους στόχους για το 2025. Τα επόμενα βήματα του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν την ενίσχυση των συνεργασιών και την προώθηση συλλογικών εγχειρημάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.



Στ. Ηλιόπουλος: «Η Περιφέρεια ΑΜΘ χρειάζεται ένα think tank για τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις»

Ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», Στέργιος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου think tank, το οποίο θα προσφέρει τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Όπως υποστήριξε, η περιοχή χρειάζεται «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» και συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες θα ξεφεύγουν από τις γενικότητες που πλέον δεν καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει γενικότητες και αναζητά συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι ένα think tank θα μπορούσε να αναλύει τα κρίσιμα ζητήματα και να παράγει προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Πρέπει να υπάρξει μια πιο δυναμική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του γεωθερμικού πεδίου και άλλων φυσικών πόρων», κατέληξε, σημειώνοντας ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προσφέρουν νέες προοπτικές στους πολίτες της ΑΜΘ.

Ν. Ανταμπούφης: «Η ΑΜΘ πρέπει να προσαρμοστεί στις γεωστρατηγικές εξελίξεις»

Ο καθηγητής Νίκος Ανταμπούφης τόνισε την ανάγκη στρατηγικής προσαρμογής της Περιφέρειας στις διεθνείς εξελίξεις, ιδίως στην αύξηση της παρουσίας των Αμερικανών στην περιοχή και τα αποτελέσματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η ΑΜΘ, ως ενεργειακός κόμβος και σύνορο της Ευρώπης, πρέπει να αναδείξει το ρόλο της στις γεωπολιτικές εξελίξεις», σημείωσε.

Ο κ. Ανταμπούφης επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στην ενίσχυση των ομάδων εργασίας του Ινστιτούτου και την προώθηση συμμετοχικών προϋπολογισμών για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη στρατηγικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής», υπογράμμισε.



«Ο συλλογικός και συνεργατικός χαρακτήρας των εγχειρημάτων πρέπει να επανέλθει στην τοπική κοινωνία»

Η Μαρία Πετρά, εκπρόσωπος της ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ, αναφέρθηκε στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας ότι απαιτείται συστηματική προσπάθεια για να ανακάμψει. «Η έννοια του συνεταιρισμού έχει απαξιωθεί, αλλά μπορούμε να την αναβιώσουμε με συλλογική δουλειά», επισήμανε.

Η ίδια αναφέρθηκε στο πρόσφατο 1ο Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ, που διοργάνωσε η ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ, ενισχύοντας την προσπάθεια αναβίωσης του συνεργατικού πνεύματος. Παράλληλα, επισήμανε τα προβλήματα που προκύπτουν από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στην Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη. «Η έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη», κατέληξε.

Κ. Μορφίδης: «Οι αντιφάσεις της ΑΜΘ πρέπει να αξιοποιηθούν ως πηγή πλούτου»

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μορφίδης αναφέρθηκε στις κοινωνικές και πολιτισμικές αντιθέσεις που υπάρχουν στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τονίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πηγή πλούτου και όχι ως αφορμή για επικίνδυνες αντιπαραθέσεις. «Η περιοχή μας διαθέτει μοναδικές αντιφάσεις που, αν τις διαχειριστούμε σωστά, μπορούν να γίνουν πηγή ανάπτυξης», δήλωσε.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για την ενημέρωση και εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να μην επωφελούνται μόνο λίγοι ισχυροί οικονομικά. «Η προτεραιότητα πρέπει να είναι το κοινό συμφέρον και όχι τα συμφέροντα των λίγων», κατέληξε.

Φωτογραφίες: Ηλίας Γερμαντζίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στον αέρα» το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

«Μπήκε» τον Δεκέμβριο εργολάβος, έσκαψε 15 μέρες και έφυγε –  Μόνο 1/3 του έργου έχε…