Διδασκαλία και δράσεις για τη βιωσιμότητα και την υγιεινή διατροφή από τα σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η Ημερίδα FoodEducators, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην εκδήλωση, η οποία εστίασε στη βιώσιμη διατροφή και τις δράσεις γύρω από την υγιεινή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διατροφή, παρευρέθηκαν διακεκριμένοι ομιλητές.
Η αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μαριγούλα Κοσμίδου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ η καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνη του Κόμβου EIT Food στην Ελλάδα, Μαρία Μιχαλοπούλου, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Μόγιας, αναφέρθηκαν στην αξία του προγράμματος FoodEducators και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η διαχειρίστρια του Κόμβου EIT Food στην Ελλάδα, Παρασκευή Σώμαλου, παρουσίασε το έργο του προγράμματος και τις δράσεις του. Ακολούθησε παρουσίαση από τον Παναγιώτη Πήλιουρα, σύμβουλο Ά του ΙΕΠ, για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης για τη διατροφή στο πρόγραμμα σπουδών των Ενεργού Πολίτη. Στη συνέχεια, η Γεωργία Ειρήνη Δεληγιαννίδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ, παρουσίασε μια εισήγηση για τη βιώσιμη διατροφή, ενώ η Στεφανία Ζαμβρακίδου, σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ανέλυσε την ενδεχόμενη καριέρα στον αγροδιατροφικό τομέα.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε τις παρουσιάσεις εκπαιδευτικών και μαθητών από 10 σχολεία της ΑΜ-Θ. Αυτοί παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποίησαν στο πλαίσιο του FoodEducators, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και καινοτόμες ιδέες για την ενσωμάτωση της βιώσιμης διατροφής και των σχετικών θεμάτων στο σχολικό πρόγραμμα.