Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αναδεικνύουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με φερόμενες κινήσεις της Άγκυρας να ορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με το μεταβατικό καθεστώς της Συρίας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως απόπειρα επέκτασης της τουρκικής ΑΟΖ ανατολικά της Κύπρου και εγείρει ανησυχίες για νέες γεωπολιτικές εντάσεις.
Διπλωματικές κινήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη
Απαντώντας στις ανησυχίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Συρία» και ενημέρωσε πως η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και την Αυστρία, κατέθεσαν επιστολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επιστολή ζητούν τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ε.Ε., «η οποία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία», όπως υπογράμμισε.
Σταθερή γραμμή στο Διεθνές Δίκαιο
Σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παράνομου μνημονίου αντίστοιχου με εκείνο της Τουρκίας-Λιβύης, ο εκπρόσωπος επεσήμανε τη σημασία της ισχυρής ελληνικής διπλωματίας, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα έχει το πιο ισχυρό διεθνές αποτύπωμα των τελευταίων πολλών ετών». Υπογράμμισε δε ότι «το Διεθνές Δίκαιο είναι ένα και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος κινούνται πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και χωρίς καμία υποχώρηση στις δίκαιες θέσεις τους».
Προοπτικές αγωγού Κατάρ-Ευρώπης μέσω Συρίας και Τουρκίας
Εκτός από τις ΑΟΖ, οι διπλωματικές εξελίξεις περιλαμβάνουν σενάρια κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Κατάρ με την Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας. Σχετικά με αυτά, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αξιολογεί όλες τις εξελίξεις με στόχο την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.