Με 3.000 επισκέπτες, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια και διεθνή ημερίδα, η έκθεση αποτέλεσε ορόσημο πολιτιστικής ανάδειξης
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Δράμα η φωτογραφική έκθεση «Αποτυπώνοντας το προβιομηχανικό & βιομηχανικό παρελθόν της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης». Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, η έκθεση φιλοξενήθηκε στην αποκαταστημένη καπναποθήκη Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η διοργάνωση έγινε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ) του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, την ΚΥΚΛΩΨ ΑμΚΕ και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του θεματικού εορτασμού «Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην πολιτιστική κληρονομιά», η έκθεση κατέγραψε την πλούσια ιστορία των προβιομηχανικών και βιομηχανικών μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο φακός του φωτογράφου Στέργιου Καράβατου αποτύπωσε εμβληματικά στοιχεία της περιοχής, όπως οι καπναποθήκες της Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, τα μεταξουργεία του Σουφλίου, οι νερόμυλοι και τα γεφύρια της ορεινής Θράκης, καθώς και οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια και οι φάροι. Το υλικό ταξινομήθηκε σε πέντε θεματικές ενότητες που αφηγούνταν την εξέλιξη του βιομηχανικού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των περίπου 3.000 επισκεπτών που τίμησαν την έκθεση.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους. Τα βιωματικά εργαστήρια, με τίτλο «Δομική Τεχνολογία και Αποκατάσταση των μνημείων Βιομηχανικής Κληρονομιάς», εστίασαν στην παραδοσιακή τεχνολογία δόμησης, τη σεισμική προστασία και τις τεχνικές αποκατάστασης, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να εξερευνήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από πρακτικές δραστηριότητες.
Η κορύφωση της διοργάνωσης ήρθε με τη διεξαγωγή ημερίδας με τίτλο «Η προοπτική της ανάδειξης και διαχείρισης των στοιχείων βιομηχανικής κληρονομιάς της Δράμας μέσω ενός Εθνικού Δικτύου Συνεργασίας Ο.Τ.Α.». Η ημερίδα τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου για τη διάσωση και προβολή ιστορικών βιομηχανικών μνημείων, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον πολιτιστικό, ακαδημαϊκό και αυτοδιοικητικό χώρο.
Η έκθεση, που έγινε με την υποστήριξη της ΚΥΚΛΩΨ ΑμΚΕ και το μεράκι όλων των συνεργαζόμενων φορέων, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για τη μόνιμη θεματική έκθεση στο υπό ίδρυση «Μουσείο Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» στην Ξάνθη. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και οι προοπτικές που δημιουργήθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση δεν ήταν μόνο μια ματιά στο παρελθόν, αλλά και μια υπόσχεση για το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.