Με εντυπωσιακή παρουσίαση και χορευτική performance, οι μαθητές του σχολείου κέρδισαν τις εντυπώσεις, ενώ η αποστολή ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εμπειρίες τους
Άλλη μια μαθητική αποστολή του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης σημείωσε απόλυτη επιτυχία στο πλαίσιο του 9ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2024. Το συνέδριο, με θέμα «Η Γερμανία των Ελλήνων – Η Ελλάδα των Γερμανών», συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Παλλάδιον» και την Association Européenne des Enseignants (AEDE), υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.
Η αποστολή αποτελούμενη από 41 μαθητές της Β΄ Λυκείου και 4 καθηγητές, υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου-ιστορικού κ. Νίκου Κούκη, ετοίμασε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη παρουσίαση που συνδύαζε ιστορικές αναφορές με καλλιτεχνικές δράσεις. Η εισήγηση των μαθητών με τίτλο «Ξενάγηση σε ελληνικές γωνιές του Μονάχου» ήταν συντονισμένη από τον μαθητή Πέτρο Παυλίδη, με τη συμμετοχή των μαθητριών Χρύσας Παντράκη και Στεφανίας Σαββίδου, οι οποίες με διάλογο παρουσίασαν ιστορικά σημεία της πόλης του Μονάχου, συνδέοντας τα με την ελληνική ιστορία.
Η εκπληκτική χορευτική performance των μαθητριών Άρτεμις Δημητριάδου, Ειρήνης Πουρναράκη και Μάγδας Χατζηκωνσταντίνου, με τίτλο «Moving Through Munich: A Dance for Connection», ενθουσίασε τους συμμετέχοντες. Εμπνευσμένο από το τραγούδι “Human” του Rag’n’Bone Man, το χορευτικό αποτύπωσε την αισθητική της ενότητας και της πολιτιστικής σύνδεσης.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι μαθητές επισκέφτηκαν ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα του Μονάχου και της Νυρεμβέργης, όπως το BMW Welt, το Γερμανικό Μουσείο, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Dachau και την Christkindlesmarkt, τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας. Το πιο συγκινητικό σημείο της αποστολής ήταν η επίσκεψη στο στρατόπεδο του Dachau, όπου οι μαθητές επέδειξαν σεβασμό και ενσυναίσθηση.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε επίσης μια από τις σημαντικές δράσεις του Άξονα 3 της Αυτοαξιολόγησης του σχολείου, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των μαθητών και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τους.
Οι συμμετέχοντες μαθητές:
Με αλφαβητική σειρά, οι μαθητές που συμμετείχαν στο συνέδριο είναι οι εξής: Αναστασιάδου Ελένη, Άουαντ Μαρία, Απαλαγάκη Αμαλία, Βακιάνη Αθηνά, Γιαννιός Κυριάκος, Γικόνογλου Αλέξανδρος Μόσχος, Γκογκίδου Αικατερίνη, Γκουτζουβελίδης Χρήστος, Δημητριάδου Άρτεμις, Δροσόπουλος Γρηγόριος, Εμπλιούκ Χασάν, Καλλίδης Ισαάκ, Καρανικολάου Παναγιώτης, Κομίλης Παναγιώτης, Κουτσής Δαμιανός, Κουφογιαννίδης Μιχαήλ Ελπιδοφόρος, Μασούρας Ιωάννης, Μέκερα Αλιέ, Μπάρμπα Ευαγγελία, Μπιζάνης Γεώργιος, Νιζάμ Ερμάκ, Νικολάου Βασιλεία Μαρία, Ντάγκαλα Ζεχρά, Οσμάν Χασάν Αζρά, Παντράκη Χρυσούλα, Παυλίδης Πέτρος, Πιπιλιάγκας Ευάγγελος, Πουρναράκη Ιωάννα, Ρουντάρσκα Ιρίνα, Ρούφου Παγώνα Παρασκευή, Σαββίδου Στεφανία Ευσταθία, Σεϊφαντήν Ογλού Λεμάν, Σιδηροπούλου Δέσποινα, Σισαμπέρη Νικολέττα, Τακούδη Στυλιανή, Ταχσίνογλου Ντιλέμ, Τσάπαρη Ανδριάνα, Τσάπαρη Ιωάννα, Τσούγα Γεωργία, Χατζηκωνσταντίνου Μαρία Μαγδαληνή, Χριστακάκη Αγγελική.
Η μαθητική αποστολή ευχαριστεί ιδιαίτερα τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Ολυμπία Λαμπάκη, καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αμέριστη υποστήριξή τους. Ειδική μνεία γίνεται στα ίδια τα παιδιά, που με το ταλέντο και την αφοσίωσή τους έκαναν αυτή την εμπειρία αξέχαστη.
Φέτος, μάλιστα, ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» θεσμοθέτησε βραβείο προς τιμήν της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, το οποίο θα απονεμηθεί στο σχολείο με την καλύτερη συμμετοχή στο συνέδριο.