Τα κριτήρια και τα επόμενα προγράμματα
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί ο οδηγός του «Εξοικονομώ 2025», δηλαδή του προγράμματος «Εξοικονομώ» που αναμενόταν να δημοσιευθεί το 2024 αλλά λόγω του ότι η δράση θα υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά ονομάζεται πλέον «Εξοικονομώ 2025». Μέσω του προγράμματος αναμένεται να ενισχυθούν νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των νοικοκυριών τους. Το πρόγραμμα ύψους 434 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και ουσιαστικά αφορά σε 396 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται ως επιδοτήσεις στα νοικοκυριά , ενώ υπάρχουν πρόσθετες δαπάνες, στο πλαίσιο του προγράμματος, για επιδότηση επιτοκίου, διαχειριστικά κόστη, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ 2025» προβλέπεται, πως από τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών -μέσω της ενεργειακής αναβάθμισής τους κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες- επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, πληγέντες Θεσσαλίας, σεισμόπληκτους Αρκαλοχωρίου οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων όσο και ειδικού προϋπολογισμού.
Αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δράσεις, το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Μέσω του «Εξοικονομώ 2025», επιδοτούνται παρεμβάσεις σχετικές με: αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), το οποίο συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου, δεν μπορεί να υπερβαίνει:
α) το γινόμενο του 1,20 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh), όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,
β) τις 35.000 ευρώ.
Ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης, με προτεραιοποίηση σε ψυχρότερες περιοχές.
Για τους ωφελούμενους που θα προχωρήσουν σε υπαγωγή στο «Εξοικονομώ 2025», καλύπτοντας την ίδια συμμετοχή με δάνειο, το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης, για τις ανάγκες του προγράμματος είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος και η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά από την δημοσίευση του οδηγού.
Προ των πυλών και το πρόγραμμα για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ξεχωριστό πρόγραμμα για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας καθώς και αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με δύο ξεχωριστούς προϋπολογισμούς, 60 εκατομμύρια για τις αντλίες θερμότητας και 100 εκατομμύρια για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, το οποίο απευθύνεται στα νοικοκυριά σε όλη την επικράτεια αλλά δίνει έμφαση σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης όπως είναι τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και ο περιορισμός των εκπομπών (καθώς σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούνται καταγράφεται αύξηση των μικροσωματιδίων).