Τρεις χώρες της Μεσογείου στην πεντάδα
Στην κορυφή της λίστας του Economist με τις οικονομίες που είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα φέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ στην πεντάδα βρίσκονται επίσης η Ελλάδα και η Ιταλία, που συνεχίζουν την ισχυρή τους επάνοδο.
«Μπορεί να υποτιμώνται από τους Ευρωπαίους του Βορρά, αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να απολαύσουν για ακόμη ένα έτος την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει…» Αυτό αναφέρει ο Economist, κατά την καθιερωμένη ανάλυσή του για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, και στην οποία δίνει το «χρυσό» στις χώρες της Μεσογείου, κάποτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης αλλά πλέον σύμβολο της ισχυρής ανάκαμψής τους.
Σε ένα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, πάντως, με τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, πόλεμοι να μαίνονται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εκλογές σε πλείστες χώρες, η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να σημειώσει άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 20% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ωστόσο, όπως πάντα, η ρόδινη παγκόσμια εικόνα κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Και για να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες —ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίου, δομικός πληθωρισμός, ανεργία και κρατικά ελλείμματα— για 37 κυρίως πλούσιες χώρες.
Ποιοι είναι οι νικητές
Το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία στην κορυφή της φετινής λίστας. Η Ελλάδα και η Ιταλία, κάποτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους. Η Ιρλανδία, η οποία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, και η Δανία, η έδρα της του Ozempic της Novo Nordisk, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Εν τω μεταξύ, οι βόρειοι Ευρωπαίοι απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας βρίσκεται στον πάτο, μια θέση που κατέλαβαν επίσης το 2022.
Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως άλλη μια ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς η ισχυρή ανάπτυξή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του με τη Χαμάς.
Στην Ισπανία ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει την οικονομική παραγωγή.