Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ακυρώθηκε η αδειοδότηση τριών αιολικών σταθμών στη Θράκη λόγω ανεπαρκούς εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Ακυρώθηκε η αδειοδότηση τριών αιολικών σταθμών στη Θράκη λόγω ανεπαρκούς εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

0

Δεκτή η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακυρώνονται οι άδειες για έργα κοντά σε προστατευόμενες περιοχές NATURA


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ακύρωσε την αδειοδότηση τριών αιολικών σταθμών στη Θράκη, έπειτα από την προσφυγή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και του WWF Ελλάς. Η ακύρωση αφορά τα έργα που βρίσκονται στην περιοχή της Ροδόπης, κοντά στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη», εντός περιοχής NATURA, και αφορούν τη βιοποικιλότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Η προσφυγή των οργανώσεων έγινε λόγω της ανεπαρκούς εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυρίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, οι οποίες επηρέασαν την περιοχή. Το Τμήμα Νομικών Προσφυγών του ΥΠΕΝ έκρινε ότι η εκτίμηση των επιπτώσεων δεν συμπεριέλαβε τα δεδομένα των τελευταίων πυρκαγιών, καθιστώντας τη διαδικασία αδειοδότησης μη σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, που προβλέπει την χρήση επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρόλο που ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμός Φυσικής Προστασίας και Καταφυγίων) είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τα έργα, η αδειοδότηση προχώρησε βάσει θετικής γνωμοδότησης από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που παλεύουν για τη διατήρηση των προστατευμένων περιοχών και την αποφυγή αδειοδότησης περιβαλλοντικά επιβλαβών έργων. Ειδικότερα, για την περιοχή της Θράκης, οι οργανώσεις ζητούν την αναστολή της αδειοδότησης όλων των έργων και δραστηριοτήτων στις καμένες εκτάσεις του 2023 και την επέκταση αυτής της αναστολής σε γειτονικές περιοχές που σχετίζονται με την προστασία της ορνιθοπανίδας.

Η αναστολή αυτή, σε συνδυασμό με τη διαρκή ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και διαχείρισης για τις περιοχές NATURA, αναδεικνύει τις ελλείψεις στο υπάρχον καθεστώς αδειοδότησης και την ανάγκη αναθεώρησης των διαδικασιών για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος στη Θράκη και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Περισσότερα από 1.800 κατεστραμμένα κτήρια – Στους 24 οι νεκροί

Οι πυρκαγιές Eaton και Palisades εξακολουθούν να μαίνονται, ενώ οι ενισχυμένοι άνεμοι αναμ…