Αρχική Ρεπορτάζ «Αγκάθι» οι απαλλοτριώσεις μεταξύ Δήμου και δημοτών

«Αγκάθι» οι απαλλοτριώσεις μεταξύ Δήμου και δημοτών

0

Τελευταία μελέτη για το πάρκινγκ και οι προσλήψεις για την Δημοτική Αστυνομία το 2025


Απόσυρση επτά θεμάτων εκ των 14 συνολικά μετά από εισήγηση Φανουράκη στην Δημοτική Επιτροπή – Καταλόγισε …ελαφρότητα στην δημοτική αρχή


Με τα …μισά θέματα και συγκεκριμένα με επτά από τα 14 συνολικά που ήταν σε ημερησία διάταξη, συνεδρίασε στις 10 το πρωί η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης. Ο λόγος ήταν ότι στις εισηγήσεις είχαν επισυναφθεί όλα τα στοιχεία (μελέτες, τεύχη) στα μέλη της επιτροπής ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θα εγκρίνουν, ή όχι,  ενώ για κάποια άλλα θέματα δεν υπήρχαν αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων που προηγούνται.

Απόσυρση επτά θεμάτων εκ των 14 συνολικά μετά από εισήγηση Φανουράκη – Καταλόγισε …ελαφρότητα στην δημοτική αρχή

Την απόσυρση των θεμάτων ζήτησε από το δήμαρχο και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» Μανώλης Φανουράκης ο οποίος και εξήγησε τους λόγους. Ειδικότερα όπως ανέφερε για τα πρώτα τέσσερα θέματα της Δημοτικής Επιτροπής, τα οποία είναι και τα αντίστοιχα πρώτα τέσσερα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα τρία εκ των οποίων αφορούν δημιουργία εκθέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ και έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για έργα βελτίωσης βατότητας σε οδούς, δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης. Επίσης για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Κυριάκος Παπαδόπουλος και αφορούσαν : Έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση υπαίθριου χώρου 4ου Νηπιαγωγείου Δήμου Ξάνθης» (5ο ), Έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση πάρκου στην Ανδρέου Δημητρίου και γωνία Μαιάνδρου – φόρος» (6ο)  και Έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση ΚΗΦΗ Δ. Ξάνθης» (7ο) όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης: « στάλθηκαν μόνο οι εισηγήσεις του αντιδημάρχου και της υπηρεσίας χωρίς όμως τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης που είναι και τα ζητούμενα, τα οποία οφείλουμε να μελετήσουμε και να ελέγξουμε, πριν δώσουμε την έγκρισή μας ως μέλη της Δημοτικής Επιτροπής».

Μάλιστα ο κ. Φανουράκης υπενθύμισε τις σχετικές Εγκυκλίου του ΥΠΕΣ: διατάξεις του ΥΠΕΣ για τον χρόνο και τον τρόπο αποστολής των θεμάτων και σχολίασε δεικτικά: « Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη θεσμική της θέση και αντιμετωπίζει τις διαδικασίες -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δύο κυρίαρχων οργάνων στη διοίκηση ενός δήμου- με πρωτοφανή ελαφρότητα, παρουσιάζοντας μια εικόνα γενικής ακαταστασίας, ασυνεννοησίας με τις Υπηρεσίες του Δήμου και διάχυτης έλλειψης σεβασμού απέναντι στο Σώμα και κατ’ επέκταση, απέναντι, στις δημότισσες και τους δημότες της Ξάνθης».

Το Σ.Α.Π. και το «αγκάθι» των απαλλοτριώσεων

Τα υπόλοιπα θέματα συζητήθηκα και εγκρίθηκαν χωρίς ενστάσεις. Όπως για παράδειγμα το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π) που αφορά μια μελέτη που πλέον  αποτελεί προαπαιτούμενο για όλα τα έργα ανάπλασης που χρηματοδοτούνται από προγράμματα και αφορά την προσβασιμότητα όλων των δημοτών.

Με αφορμή το ένατο θέμα που αφορούσε την έκφραση γνώμης για τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στη διασταύρωση των οδών Κ. Βάρναλη και Αν. Σιγάλα αναμοχλεύτηκε το ζήτημα των απαλλοτριώσεων που αποτελεί ένα «αγκάθι» στις σχέσεις του δήμου με τους δημότες του. Υπάρχουν πολλά ακίνητα που έχουν δεσμευτεί από το δήμο για να γίνουν έργα αλλά χρονίζει η καταβολή απαλλοτριώσεων. Έτσι ο δημότης δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του αφού είναι δεσμευμένη αλλά ούτε καταβάλλεται το τίμημα της αποζημίωσης. Παρατηρείται έτσι μετά από χρόνια να εκκρεμούν απαλλοτριώσεις και τις περισσότερες φορές μετά από καιρό αφού δεν καταβάλλονται τα χρήματα από το δήμο να γίνεται άρση της απαλλοτρίωσης. Σ αυτή την περίπτωση μπορεί ο δημότης να στραφεί κατά του δήμου που του κρατά δεσμευμένη την ιδιοκτησία του για διαφυγόντα κέρδη!

Τελευταία μελέτη για το πάρκινγκ και οι προσλήψεις για την Δημοτική Αστυνομία το 2025

Αναφορικά με άλλα τρέχοντα θέματα του δήμου να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει το ποσό των 1.200.000 ευρώ για μελέτες. Μέσα απ’ αυτό θα χρηματοδοτηθεί και μια μελέτη για το δημοτικό πάρκινγκ( 10.000 –  20.000 ευρώ). Είναι η μελέτη που ζήτησε η Νεότερων Μνημείων και αποτελεί το τελευταίο σκαλί για να πάρει αδειοδότηση το πάρκινγκ. Επίσης, να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα στο 2025, αλλά έχουν εγκριθεί 12 θέσεις για το δήμο Ξάνθης. Οι προλήψεις αναμένονται μέσα στο 2025 οπότε στον προϋπολογισμό του 2026 θα υπάρχει το σχετικό κονδύλι. Τέλος, να αναφέρουμε ότι εγκρίθηκε η ένταξη χρηματοδότησης της πράξης «Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ξάνθης» και εξουσιοδότηση Δημάρχου Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δώρα» για την Ξάνθη τα δύο Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Εντάχθηκαν στο δίκτυο ΔΗΜΩΣ το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης και το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης – Μοναδικ…