Περισσότερα από 473 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται από συγκρούσεις παγκοσμίως
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες ή εκτοπίζονται βίαια από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, περίπου 473 εκατομμύρια παιδιά – πάνω από το 1/6 του παγκόσμιου παιδικού πληθυσμού – ζουν σε περιοχές που πλήττονται από πολέμους.
Η αναλογία αυτή έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990, φτάνοντας σήμερα το 19%. Τα παιδιά που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, όπως θανάτους, τραυματισμούς, υποσιτισμό, στέρηση εκπαίδευσης και εμβολίων, σύμφωνα με τη UNICEF.
Η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε πως το 2024 υπήρξε μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της UNICEF όσον αφορά την επίδραση των συγκρούσεων στις ζωές των παιδιών. «Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ζώνη συγκρούσεων είναι πολύ πιο πιθανό να εγκαταλείψει το σχολείο, να υποσιτιστεί ή να εκτοπιστεί βίαια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η κατάσταση να γίνει η νέα κανονικότητα», τόνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μέχρι το τέλος του 2023, περίπου 47,2 εκατομμύρια παιδιά είχαν εκτοπιστεί λόγω βίας και συγκρούσεων, με τις προβλέψεις για το 2024 να δείχνουν περαιτέρω αύξηση λόγω εντάσεων σε περιοχές όπως η Αϊτή, ο Λίβανος, η Μιανμάρ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Σουδάν.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση δράση, ώστε να προστατευθεί αυτή η γενιά παιδιών από τις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων.