Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Όσα δεν είπες» του Mark Mazower

Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Όσα δεν είπες» του Mark Mazower

0

Ο Mazower συνδυάζει το προσωπικό με το ιστορικό στοιχείο για να μας προσφέρει μια βαθιά στοχαστική ματιά σε θέματα όπως η φιλία, η αγάπη για τον τόπο και η αναζήτηση για μια νέα πατρίδα


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Mark Mazower με τίτλο «Όσα δεν είπες» από τις εκδόσεις Άγρα.

Το «Όσα δεν είπες» του Mark Mazower είναι μια τρυφερή και οξυδερκής αφήγηση που συνδυάζει την προσωπική ιστορία με την ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ού αιώνα. Μέσα από την ιστορία μιας μοναδικής οικογένειας, ο Mazower εξερευνά τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις του αιώνα, αναδεικνύοντας τις προσωπικές θυσίες και τις σιωπές που καθόρισαν τη μοίρα μιας γενιάς και των απογόνων της.

Η οικογένεια του συγγραφέα, που έζησε τις πιο δραματικές στιγμές της Ιστορίας, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αφήγησης. Ορισμένα από τα μέλη της βίωσαν την πολιορκία του Στάλινγκραντ, τον εγκλεισμό στο γκέτο της Βίλνας και την Κατοχή στο Παρίσι, ενώ κάποιοι βρέθηκαν στις γραμμές της Βέρμαχτ. Στον αντίποδα αυτών των τραγωδιών, ο Βρετανός πατέρας του Mazower, γιος Ρωσοεβραίων που είχαν διαφύγει από τις τρομακτικές συνθήκες της Ρωσίας, αποτέλεσε την εξαίρεση, αναδεικνύοντας την ιδέα της «τυχερής» επιβίωσης μέσα από έναν κόσμο που δοκιμάστηκε από τους πολέμους και τις κοινωνικές αναταραχές.

Στο «Όσα δεν είπες», η αναδρομή στον σοσιαλισμό που έχασε τη θέση του στη μνήμη και την ιστορία, καθώς και η διερεύνηση της ευτυχίας των «χαμένων» της Ιστορίας, φωτίζουν έναν κόσμο που έχει σχεδόν ξεχαστεί. Ο Mazower συνδυάζει το προσωπικό με το ιστορικό στοιχείο για να μας προσφέρει μια βαθιά στοχαστική ματιά σε θέματα όπως η φιλία, η αγάπη για τον τόπο και η αναζήτηση για μια νέα πατρίδα.

Αυτό το έργο αποκαλύπτει, επίσης, τις σημαντικές ανθρώπινες ιστορίες που υπήρξαν σιωπηλές για χρόνια και ανοίγει μια πόρτα στο παρελθόν που συνδέει το προσωπικό με το πολιτικό και το ιστορικό με το συναισθηματικό. Ο ίδιος ο Mazower, μέσα από τη διαδρομή της οικογένειάς του, μας καλεί να αναρωτηθούμε για τη φύση της πατρίδας και την έννοια της επιβίωσης μέσα από τη συλλογική και ατομική μνήμη.

«Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι σπουδαίος ιστορικός και ευαίσθητος και οξυδερκής συγγραφέας που εστιάζει στις μικρές ανθρώπινες λεπτομέρειες»Orhan Pamuk, Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006

«Μια δυνατή αφήγηση περί επανεγκατάστασης, κατατρεγμού και επιβίωσης στην οποία συναντάμε έναν λαμπερό αστερισμό από ποικίλα πρόσωπα…»Jeremy Harding, Συγγραφέας του Border Vigils: Keeping Migrants Out of the Rich World

«Ένα οικογενειακό πορτρέτο, συναρπαστικό και συγχρόνως πολύ προσωπικό»Kirkus Reviews

Λίγα λόγια για τονMark Mazower

Ο Mark Mazower (γεν. 1958) είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει επίσης διεθνείς σχέσεις και σύγχρονη ιστορία στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και του Πρίνστον. Με σπουδές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του John Hopkins, ο Mazower είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εξειδίκευσή του στη σύγχρονη ιστορία των Βαλκανίων και την Ελλάδα, με πλήθος βραβευμένων έργων.

Μεταξύ των σημαντικότερων βιβλίων του για την Ελλάδα, περιλαμβάνονται:

  • “Greece and the Inter-war Economic Crisis” (1991) – που εξετάζει την οικονομική κρίση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, και τιμήθηκε με το βραβείο Runciman.
  • “Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation, 1941-44” (1993) – μελέτη για την εμπειρία της ελληνικής Κατοχής από τους Ναζί, βραβευμένο με το Fraenkel Prize.
  • “Salonika, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950” (2004) – μία ιστορία της Θεσσαλονίκης και των κοινωνικών ομάδων της, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άλλα σημαντικά έργα του περιλαμβάνουν τα “Dark Continent: Europe’s 20th Century” (1998), “The Balkans: A Short History” (2000), και “Hitler’s Empire: Nazi Rule in Occupied Europe” (2008). Συχνά σχολιάζει τις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια και έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της ιστορίας της Ευρώπης και της ναζιστικής κατοχής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παραδοσιακούς ρυθμούς στο Νέο Εράσμιο

Παραδοσιακοί χοροί, έθιμα και γεύσεις στις 29 Δεκεμβρίου Το Νέο Εράσμιο ετοιμάζεται να φιλ…