Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Die Zeitenwende» του Xρήστου Χατζηιωσήφ

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Die Zeitenwende» του Xρήστου Χατζηιωσήφ

0

Οι ευρωπαίοι πολίτες στέκονται με δέος μπροστά στη νέα εποχή, ανήσυχοι για το τι αυτή τους επιφυλάσσει, το ίδιο όπως ο «Πεζοπόρος μπροστά στη θάλασσα της ομίχλης», στον πίνακα του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρήντριχ που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Xρήστου Χατζηιωσήφ με τίτλο «Die Zeitenwende» από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα.

Ο όρος “Die Zeitenwende”, που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος Σολτς για να περιγράψει τη νέα εποχή που σηματοδοτεί ο τερματισμός της συνεργασίας με τη Ρωσία, συνδέεται με μια βαθύτερη ανατολή που υπερβαίνει την άμεση αντίδραση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, αυτή η αλλαγή εποχής είναι το αποτέλεσμα πολύπλοκων διεργασιών που είχαν ξεκινήσει πολλές δεκαετίες πριν, και δεν προήλθε απλά από μια ξαφνική ιστορική καμπή.

Οι ευρωπαίοι πολίτες, έχοντας μπροστά τους αυτήν την αβέβαιη και ασαφή πραγματικότητα, συναισθάνονται την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις, ακριβώς όπως ο «Πεζοπόρος μπροστά στη θάλασσα της ομίχλης» του πίνακα του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρήντριχ, που είναι και το εξώφυλλο του βιβλίου. Η εικόνα αυτή, από το 1817, αποτυπώνει τον φόβο του ατόμου απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως σήμερα το βιώνουμε μπροστά στη σύγχρονη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις αναταράξεις στον παγκόσμιο χάρτη.

Η σύνδεση αυτή, ανάμεσα στην ιστορική αβεβαιότητα του 19ου αιώνα και τη σύγχρονη γεωπολιτική συνθήκη, υπογραμμίζει την επίδραση των μακροπρόθεσμων εξελίξεων στην πορεία της Ευρώπης και του κόσμου, καθιστώντας την αλλαγή εποχής κάτι περισσότερο από μια πολιτική ή οικονομική κρίση, αλλά και ένα φιλοσοφικό και ιδεολογικό ερώτημα για το μέλλον της διεθνούς τάξης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ιστορικούς της σύγχρονης εποχής. Γεννημένος το 1947, αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1965 και ακολούθησε μια αξιόλογη ακαδημαϊκή πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1973 έως το 1975, εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και δίδαξε σε διεθνή ιδρύματα όπως το Ε.Η.Ε.S.S. στο Παρίσι και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1981 απέκτησε το Δίπλωμα Διδάκτορα Ιστορίας από την Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι, με θέμα την ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου τον 19ο αιώνα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τη Μεσογειακή και Ελλαδική Ιστορία, εστιάζοντας στην οικονομική και κοινωνική ιστορία, τη ναυτιλία, το εμπόριο, τη βιομηχανία, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις από το μεσοπόλεμο μέχρι την μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα. Από το 1983 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ιστοριογραφία με εκδόσεις όπως «Η γηραιά Σελήνη. Η βιομηχανία στην ελληνική οικονομία, 1830-1940» και «Συνασός: Ιστορία ενός τόπου χωρίς ιστορία», καθώς και με την επιμέλεια συλλογικών έργων.

Επιπλέον, ο Χρήστος Χατζηιωσήφ είναι γενικός επιμελητής του έργου «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα» και επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα ARCHERS στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας. Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του αφορά την «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τη Γερμανία και την Επιστροφή των Εθνικισμών», εκδόσεις Βιβλιόραμα, 2017.

Η ακαδημαϊκή του προσφορά και το πλούσιο συγγραφικό του έργο συνεχίζουν να αποτελούν αναφορά για τη σύγχρονη ιστορική σκέψη στην Ελλάδα και διεθνώς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…