Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

0

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης και µαζί µια αγωνιώδης κραυγή για το µέλλον της συνύπαρξης των λαών στην περιοχή και για τη διεθνή ειρήνη


Τα δύο κείμενα του Πέρι Άντερσον που περιέχονται σε αυτή την έκδοση, «Τρέχοντας προς τη Βηθλεέμ» (Νew Left Review, τ. 10, 2001) και «Ο Οίκος της Σιών» (Νew Left Review, τ. 96, 2015), γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν σε δύο διακριτές στιγμές δοκιμής και οριστικής µαταίωσης της αδύναμης και άνισης ειρήνης που συνάφθηκε στην περιοχή µέσω των Συμφωνιών του Όσλο.

Αφουγκραζόμενος τον άνισο διεθνή συσχετισμό, ο Anderson γράφει µε πυρετώδη και εμβριθή τρόπο για την ιστορική καταγωγή ενός αποικιοκρατικού σχεδίου που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από έναν αιώνα και του οποίου οι καταστροφικές συνέπειες βιώνονται στην πιο ακραία τους µορφή από τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήμερα απειλείται µε γενοκτονία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης και µαζί µια αγωνιώδης κραυγή για το µέλλον της συνύπαρξης των λαών στην περιοχή και για τη διεθνή ειρήνη. Πολύ περισσότερο, στη σημερινή συγκυρία της εν εξελίξει γενοκτονίας, η προσπάθεια κατανόησης του ιστορικού πλαισίου, αποτελεί µια μικρή συµβολή και πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση.

Ο Perry Anderson (γεννημένος το 1938) είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους διανοητές, με σημαντική συνεισφορά στη σύγχρονη ιστορική κοινωνιολογία και στην ιστορία των ιδεών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLA), από το 1988 έως το 2018. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά του ριζοσπαστικού θεωρητικού διαλόγου της ηπειρωτικής Ευρώπης στον αγγλοσαξονικό κόσμο, ενώ η ανάλυσή του για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις των νεωτερικών κοινωνιών είναι εξαιρετικά σημαντική.

Από το 1962 έως το 1982, υπηρέτησε ως διευθυντής της βρετανικής επιθεώρησης New Left Review, και επανήλθε στη θέση αυτή από το 2000 έως το 2003. Παράλληλα, παραμένει μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού, ενώ γράφει επίσης στο London Review of Books.

Έχει συγγράψει σημαντικά έργα που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως το Ο δυτικός μαρξισμός (εκδόσεις Κέδρος), Θεωρίες για το τέλος της ιστορίας (εκδόσεις Στάχυ), Από την αρχαιότητα στον φεουδαρχισμό (εκδόσεις Οδυσσέας), και άλλα. Μεταξύ των θεμάτων που έχει αναλύσει βρίσκονται η ιστορία της Κύπρου, η αμερικανική εξωτερική πολιτική και οι διανοητές της, ο διεθνισμός και ο εθνικισμός, και οι αντιφάσεις του Αντόνιο Γκράμσι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Η Κιμ ξέρει κι άλλες ιστορίες» της Cho Nam-Joo

Τίποτα και κανείς δεν γλιτώνει από τη διερευνητική ματιά και την αποκαλυπτική πένα της Cho…