Αρχική Ρεπορτάζ «Το βιβλίο της ντροπής»: Ένα επιστημονικό εγχείρημα με φόντο την πολυπρισματική εικόνα της ντροπής

«Το βιβλίο της ντροπής»: Ένα επιστημονικό εγχείρημα με φόντο την πολυπρισματική εικόνα της ντροπής

0

Η Έλενα Καραγεωργίου από τον Έβρο παρουσιάζει το βιβλίο της σήμερα στις 19:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης


Η συγγραφέας τονίζει στο «Ε» ότι το βιβλίο δεν είναι αμιγώς επιστημονικό, αλλά απευθύνεται και στο ευρύ κοινό μέσα από έναν απλό λόγο


Η Έλενα Καραγεωργίου από τον Έβρο, παρουσιάζει το πρώτο της ατομικό συγγραφικό έργο με τίτλο «Το βιβλίο της ντροπής», το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει την έννοια της ντροπής τόσο ως κοινωνική σχέση όσο και ως ενδοψυχικό βίωμα. Στη διάρκεια μίας ενδιαφέρουσας συζήτησης με το «Ε», η συγγραφέας επισημαίνει πως ο απώτερος στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να αναπτύξει μια μη φοβική σχέση με την ντροπή και τελικά να συμφιλιωθεί μαζί της.

Η κ. Έλενα Καραγεωργίου κατάγεται από τον Έβρο, αλλά η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην κλινική και κοινωνική ψυχολογία. Επίσης, είναι αφηγηματική θεραπεύτρια και ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Λέσβο, όπου εργάζεται σε κέντρο πρόληψης και έχει συνεργαστεί με πολλές άλλες δομές. Εκτός από το νέο της βιβλίο, έχει εκδώσει διάφορα επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει και σε επιστημονικά βιβλία. Παρόλα αυτά, το «Το βιβλίο της ντροπής» αποτελεί το πρώτο της ατομικό εκδοτικό εγχείρημα στην Ελλάδα.

Η ντροπή ως κοινωνική σχέση, με «αντίδοτο» ένα μοντέλο θεραπείας να αναδύεται στο β’ μέρος του βιβλίου

«Πρόκειται για ένα επιστημονικό εγχείρημα το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει την ντροπή, αρχικά, ως κοινωνική σχέση και, συγκεκριμένα, ως σχέση ανισότητας, η οποία πάντοτε καταδικάζει την πλέον αδύναμη πλευρά να υποχωρεί και να παραχωρεί μέρος των δικαιωμάτων της. Επιπλέον, προσεγγίζει την ντροπή ως ενδοψυχικό βίωμα των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να βασανίζονται από αυτό το συναίσθημα. Ακολουθώντας, τέλος, τις διαδρομές που η ντροπή βιώνει υπόγεια στον ψυχισμό, προτείνει ένα μοντέλο θεραπείας, το οποίο αναπτύσσεται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου», όπως τονίζει η συγγραφέας.

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι το βιβλίο αντλεί από ιστορικά, κοινωνικά και ανθρωπολογικά δεδομένα, διαπερνά διαφορετικές επιστημονικές περιοχές και τις συνθέτει σε μία προσπάθεια να δώσει μία πολυπρισματική εικόνα της ντροπής, με στόχο να αποτυπώσει αυτό το συναίσθημα, το οποίο είναι και το λιγότερο μελετημένο.

Ακολούθως, διευκρινίζει πως το βιβλίο δεν είναι αμιγώς επιστημονικό, αλλά απευθύνεται και στο ευρύ κοινό μέσω ενός απλού λόγου.

«Είναι ένα έργο που επιτρέπει στον καθένα να αντλήσει χρήσιμα πράγματα για την κατανόηση του συναισθήματος της ντροπής, αλλά σίγουρα αποτελεί και ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για συναδέλφους ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο συναίσθημα», συμπληρώνει.

Ελ. Καραγεωργίου: «Ένα αρκετά απλουστευμένο βιβλίο σε σχέση με ένα τόσο δύσκολο συναίσθημα, όπως είναι η ντροπή»

Η κ. Καραγεωργίου υπογραμμίζει πως ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει, «ξεκλειδώνοντάς» το, πολλά αφηγηματικά στοιχεία, να προσεγγίσει κάποια πρόσωπα «κλειδιά», τα οποία είναι αναγνωρίσιμα, και να αφηγηθεί πτυχές της ζωής τους.

«Κατά κάποιον τρόπο, είναι ένα αρκετά απλουστευμένο βιβλίο σε σχέση με ένα τόσο δύσκολο συναίσθημα, όπως είναι η ντροπή. Από όσους μη ειδικούς ψυχικής υγείας το έχουν διαβάσει, έχω λάβει πολύ θετικές εντυπώσεις. Δηλαδή, είναι κάτι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, διότι σταδιακά προσεγγίζει την ντροπή αρχικά κοινωνικά και έπειτα, περνώντας στο ενδοψυχικό επίπεδο, από πολλές και διαφορετικές οπτικές, μέσα από διαφορετικές ιστορίες. Οπότε, κρατά το ενδιαφέρον και είναι κάτι που σιγά-σιγά μυεί τον αναγνώστη στο να αισθάνεται ότι καταλαβαίνει καλύτερα πια αυτό το τόσο επώδυνο συναίσθημα», όπως δηλώνει.

Επαφή με μία μη φοβική σχέση με την ντροπή

«Επιδιώκω να φέρω τον αναγνώστη σε επαφή με μία μη φοβική σχέση με την ντροπή, να συμφιλιωθεί μαζί της, να χάσει η ντροπή στα μάτια και στην ψυχή του κάθε αναγνώστη την απαράβατη και σκληρή της αλήθεια. Να αρχίσει να κατανοεί το πώς “κτίζεται” η ντροπή, πώς μπορεί να διαπερνά τις ανθρώπινες σκέψεις, πώς μπορεί να κατοικεί μέσα του χωρίς ο ίδιος να το συνειδητοποιεί πολλές φορές και να ξεκινήσει να την αμφισβητεί. Να βλέπει τον εαυτό του όχι ως ένα άτομο που ουσιαστικά καθοδηγείται ή περιορίζεται από την ντροπή, αλλά να βαδίζει πέρα από αυτή, περνώντας μία ζωή χωρίς το βάσανο αυτό», αναφέρει καταληκτικά η συγγραφέας.

Πληροφορίες για την παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη

Ημερομηνία και ώρα: Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00

Τοποθεσία: Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 335, Αλεξανδρούπολη)

Ομιλητές:

  • Στράτος Βραχιώλιας, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Έβρου
  • Ελένη Κακαλή, Κοινωνική Λειτουργός Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας
  • Άννα Τσιακίρη, Ψυχολόγος
  • Η συγγραφέας Έλενα Καραγεωργίου

Συντονίζει η Ματίνα Τσιφλίκα, Φιλόλογος

Προσκαλούν: Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, βιβλιοπωλείο Βαταμίδης και Εκδόσεις Αρμός

Είσοδος: Ελεύθερη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…