Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Στυφή» χρονιά για το ακτινίδιο, «ρόδινη» για το ρόδι

«Στυφή» χρονιά για το ακτινίδιο, «ρόδινη» για το ρόδι

0

Μείωση έως και 50% στη φετινή παραγωγή – Καλή η τιμή, από 90 λεπτά έως 1,15 ευρώ το κιλό – Είναι κοστοβόρα καλλιέργεια, αλλά αφήνει κέρδος αν έχει καλή παραγωγή


 Καλή η παραγωγή στα ρόδια, αλλά φθίνει η καλλιέργεια


«Στυφή» επίγευση για τους παραγωγούς αφήνει η φετινή καλλιεργητική περίοδος του ακτινιδίου, που τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά από 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου. Το ακτινίδιο έχει καλή τιμή αλλά μικρή παραγωγή, και γι’ αυτό ευθύνονται δύο παράγοντες: η μεγάλη ξηρασία του καλοκαιριού και το μπουρίνι του Μαΐου, που προκάλεσε καταστροφές στα δέντρα.

Μείωση έως και 50% έχει η φετινή παραγωγή στο ακτινίδιο – Καλή η τιμή από 0,90 έως 1,15 ευρώ

Όπως μας αναφέρει ο διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, Νίκος Τσιναρίδης: «Οι τιμές είναι πολύ καλές, κυμαίνονται από 0,90 έως 1,15 ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν 40, 50 και 70 λεπτά. Το πρόβλημα είναι όμως στην παραγωγή, που είναι μειωμένη σε ποσοστό 35% – 50%. Μπορεί οι τιμές να είναι καλές και να έχουν άνοδο επειδή υπάρχουν καταστροφές στα ιταλικά ακτινίδια, ωστόσο αυτή η τιμή δεν ισοσταθμίζει την παραγωγή, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση». Όπως σημείωσε ο κ. Τσιναρίδης, η παραγωγή της Ξάνθης προορίζεται κατά κύριο λόγο για εξαγωγή και το ελληνικό ακτινίδιο έχει ζήτηση σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην διεθνή αγορά. Πρόσθεσε δε ότι στη Βραζιλία είναι το νούμερο 2 περιζήτητο μετά το ιταλικό, ενώ έχει ζήτηση και στην Ινδία και στη Σαουδική Αραβία. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη καλλιεργούνται 8.000 – 10.000 στρέμματα. Επίσης, άλλες περιοχές που καλλιεργούν ακτινίδιο είναι η γειτονική Χρυσούπολη καθώς και η Πιερία.

Είναι μια κοστοβόρα καλλιέργεια, αλλά μπορεί να αφήσει κέρδος αν η παραγωγή είναι καλή

Η καλλιέργεια του ακτινιδίου κατατάσσεται στις δαπανηρές καλλιέργειες: «Μόνο η εγκατάσταση κοστίζει 4.000 ευρώ το στρέμμα. Χρειάζεται συχνό πότισμα. Το φετινό καλοκαίρι, λόγω ανομβρίας, τα ποτίσματα ήταν καθημερινά. Επίσης, έχει πολλές εργασίες, όπως κλαδέματα, που απαιτούν εργατικά χέρια. Είναι μια καλλιέργεια με την οποία ο παραγωγός ασχολείται σε καθημερινή βάση. Και ως γνωστόν, τόσο η ενέργεια όσο και τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί. Παρά ταύτα, παραμένει μια επικερδής καλλιέργεια αν κάποιος έχει αρκετή παραγωγή, δηλαδή τουλάχιστον 3.200 – 3.500 κιλά το στρέμμα. Φέτος, όμως, έχουμε μόλις 1.500 – 2.500 κιλά το στρέμμα, γεγονός που δείχνει τη μείωση της παραγωγής», σημείωσε ο κ. Τσιναρίδης. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η παραγωγή δεν έχει κάποια επιδότηση, παρά μόνο την βασική ενίσχυση που παίρνουν όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν, και πως παρότι έχουν γίνει αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές του Μαΐου, ακόμη δεν έχουν βγει τα πορίσματα για να δέσουν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.



«Ρόδινη» η χρονιά στα ρόδια, αλλά φθίνει η καλλιέργεια

Παράλληλα με τα ακτινίδια, τα ρόδια βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής. Απευθυνθήκαμε στον Μιχάλη Δουλάκη, ιδιοκτήτη του ροδώνα «Καραφύλλης», που βρίσκεται στον Πολύσιτο του δήμου Αβδήρων και διατηρεί εργαστήριο για την μεταποίηση του προϊόντος στην Χρύσα. Ο κ. Δουλάκης δημιούργησε τον ροδώνα 16 στρεμμάτων το 2011 – 2012 και στο εργαστήριό του φτιάχνει χυμό και συσκευασίες με σπόρους ροδιού, τους οποίους διαθέτει στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Βουλγαρία. Όπως μας διευκρινίζει ο κ. Δουλάκης: «Η φετινή χρονιά είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή, που ήταν μια κακή χρονιά. Είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής και οι τιμές, ανάλογα με την κατηγορία, κυμαίνονται από 40 λεπτά έως ένα ευρώ. Είναι μια καλή καλλιέργεια που ξεκίνησε δυναμικά στην Ξάνθη, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια έχει χάσει τη δυναμική της. Συνεχώς φθίνει. Αυτό συμβαίνει και σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία για την παραγωγή καλλυντικών, που θα ήταν μια καλή επένδυση. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την Ινδία και την Κίνα. Εμείς έχουμε 12 χρόνια το κτήμα μας και συνεχίζουμε με συνέπεια, παρά τις δυσκολίες.»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…