Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη ΑΜΘ για την θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου – «Παραβιάζεται ο Νόμος Καλλικράτη περί ασυμβίβαστου» τονίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης
Επερωτήσεις για την τραγική κατάσταση του φράγματος Θεραπειού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
Ένταση προκλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 13ης Νοεμβρίου, όταν ο επικεφαλής της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης», Χρήστος Μέτιος, έθεσε επερώτηση για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλου Τοψίδη, για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, αναφέροντας ενδεχόμενο ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο θέσεων.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν δύο σημαντικά ζητήματα για την περιοχή: η τραγική κατάσταση του φράγματος Θεραπειού, το οποίο χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται για την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.
Χ. Μέτιος: «Γνωρίζετε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του περιφερειάρχη με αυτή του προέδρου του Επιμελητηρίου;» – «Η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας με ενδιαφέρει τόσο πολύ ώστε να την υπηρετώ από όποια θέση μπορώ», απαντά ο Χ. Τοψίδης
Η επερώτηση του Χρήστου Μέτιου, επικεφαλής της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης», προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την ταυτόχρονη άσκηση των θέσεων του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου από τον Χριστόδουλο Τοψίδη.
Η επερώτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο ασυμβίβαστου μεταξύ της θέσης του περιφερειάρχη και του προεδρεύοντος του Επιμελητηρίου Έβρου, με τον κ. Μέτιο να επισημαίνει ότι αυτή η κατάσταση παραβιάζει τον Νόμο Καλλικράτη (Ν. 3852/2010). Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης, ως πρόεδρος ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου όπως το Επιμελητήριο Έβρου, έρχεται σε σύγκρουση συμφερόντων, και υπάρχει παραβίαση των κανόνων σχετικά με το ασυμβίβαστο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος 3852/2010, στον οποίο αναφέρεται ο κ. Μέτιος, ορίζει ότι περιφερειάρχες δεν μπορούν να είναι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με δεδομένο ότι ο θεσμός του Επιμελητηρίου αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες νομικές ενέργειες, ζητώντας την διερεύνηση του θέματος από τις δικαστικές αρχές και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διαδικασία προσφυγής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της συμμετοχής του κ. Τοψίδη σε εταιρείες του εξωτερικού και την ύπαρξη οποιουδήποτε ασυμβίβαστου.
«Η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας με ενδιαφέρει τόσο πολύ ώστε να την υπηρετώ από όποια θέση μπορώ», απαντά ο Χ. Τοψίδης
Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, απάντησε με έντονο ύφος στην επερώτηση, υπερασπίζοντας σταθερά την επιλογή του. Αναφερόμενος στην καταγγελία για τη συμμετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού, ο κ. Τοψίδης ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές και απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω τις αναφορές σε διαδικτυακές πηγές που τον έχουν εμπλέξει σε καταγγελίες, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που ανέφερε ο κ. Μέτιος, έχει ήδη καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση.
Όσον αφορά το ζήτημα της υποψηφιότητας του στο Επιμελητήριο Έβρου, ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με τη θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Όπως δήλωσε, «η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας με ενδιαφέρει τόσο πολύ ώστε να την υπηρετώ από όποια θέση μπορώ», και τόνισε ότι η συνεχής ενασχόλησή του με τα κοινά είναι μια επιλογή που βασίζεται στην εντιμότητα και την προσήλωση στο καλό της περιοχής.
Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί «πλεονεκτήματος» λόγω της θέσης του περιφερειάρχη, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη του στο εκλογικό σώμα του Επιμελητηρίου.
Το φράγμα Θεραπειού είναι μια βόμβα που αν εκραγεί, θα καταστραφεί όλος ο αγροτικός κόσμος του Έβρου
Το ζήτημα της κατάστασης του φράγματος Θεραπειού και των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη συντήρησή του βρέθηκε στο επίκεντρο, με τον Διονύση Κλάδη από τη Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ να επισημαίνει την «τραγική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται το φράγμα. Σύμφωνα με τον κ. Κλάδη, «στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φράγμα», και τονίστηκε ότι οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα είναι σημαντικές για την αποτροπή μιας πιθανής καταστροφής του.
Η απάντηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Ευάγγελο Πουλιλιό, επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα του προβλήματος. «Συμφωνώ ότι τα πράγματα που αναφέρατε, κ. Κλάδη, έτσι είναι», είπε ο κ. Πουλιλιός, και πρόσθεσε πως το φράγμα Θεραπειού «είναι μια βόμβα που αν εκραγεί, θα καταστραφεί όλος ο αγροτικός κόσμος του Έβρου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μείνουν χωρίς νερό πολλά χωριά», με τις συνέπειες να είναι δραματικές για την περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ήδη εκτελούμενες ενέργειες συντήρησης των αγωγών και των μετασχηματιστών, καθώς και στην καταγραφή των προβλημάτων του φράγματος, που, όπως αποδείχθηκε, απαιτεί «ολική ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την ανάγκη για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συντήρηση», όπως δήλωσε ο κ. Πουλιλιός. Παρά τις δυσκολίες, η Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε «προγραμματική σύμβαση με τον αναπτυξιακό», ενώ ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, «η περιβαλλοντική μελέτη θα καθυστερήσει», ενώ οι εργασίες εκσυγχρονισμού του φράγματος αναμένονται να γίνουν άμεσα.
Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Πουλιλιός ανέφερε και το πρόβλημα με το φράγμα Κομάρων, το οποίο «δεν έχει νερό», με το κόστος επισκευής του να θεωρείται «υπέρογκο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι το φράγμα Θεραπειού, με τα διαθέσιμα κονδύλια να κατευθύνονται προς αυτό, αντί για το φράγμα Κομάρων.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τοψίδης, επισήμανε ότι το φράγμα του Θεραπειού είναι «ένα έργο 50 ετών και κανείς δεν έχει ρίξει ένα ευρώ σε αυτό το έργο». Όσον αφορά την απουσία του έργου από το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Τοψίδης εξήγησε πως «δεν βρίσκεται το έργο μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα, καθώς δεν έχει κοστολογηθεί πλήρως η μελέτη».
Επίκειται κάλεσμα σε επιστημονικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για ενημέρωση σχετικά με τα αιολικά πάρκα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
Ο Δημήτρης Λυμπεράκης, περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», έθεσε το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στην Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Ο ίδιος κατέθεσε αίτημα για δημόσια συζήτηση του θέματος ενώ ζήτησε να κληθούν εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και τοπικοί φορείς για να ενημερώσουν και να δώσουν τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να εκφράσει τη γνώμη της σχετικά με τα έργα αυτά.
Η πρόταση του κ. Λυμπεράκη βρήκε θετική ανταπόκριση από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάργυρο Πατακάκη. Ο κ. Πατακάκης αναγνώρισε τη σημασία του θέματος και συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου με την τοπική κοινωνία. «Η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα αιολικά πάρκα έχει ήδη γνωμοδοτηθεί αρνητικά από τη σχετική υπηρεσία», τόνισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί να καλέσουμε εδώ την τοπική κοινωνία, ώστε να ενημερωθεί πλήρως».