17 νέα έργα στο σύνολο των 393 με προϋπολογισμό κάτω του ενός εκατομμυρίου
Οι απευθείας αναθέσεις «αγκάθι» για την αντιπολίτευση
Στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, συζητήθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία βασικά θέματα για το επόμενο έτος. Στην ημερήσια διάταξη περιλήφθηκαν η ψήφιση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2025, καθώς και το πρόγραμμα δράσεων και ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το επόμενο έτος.
Ο εισηγητής του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2025 ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ, Τρύφωνας Εξάρχου, ο οποίος εξήγησε ότι η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος από το σώμα είναι προϋπόθεση ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.
«Το 39% των τεχνικών έργων με απευθείας αναθέσεις»
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», Στέργιος Ηλιόπουλος, διατύπωσε έντονη κριτική σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας ΑΜΘ για το 2025, επισημαίνοντας σημαντικές αδυναμίες και εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τον μειωμένο προϋπολογισμό του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι από τα 393 συνολικά έργα, μόνο τα 17 αφορούν νέα έργα, με προϋπολογισμό 977.000 ευρώ και προτεινόμενη πίστωση 852.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2025, ύψους 276.281.000 ευρώ, είναι μειωμένος σε σύγκριση με τα 282.902.000 ευρώ του 2024. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «ένα ιδιαίτερα προβληματικό σημείο» είναι η εκτεταμένη χρήση απευθείας αναθέσεων: 39% του τεχνικού προγράμματος αφορά τέτοιες αναθέσεις, με 99 έργα να έχουν προϋπολογισμό μέχρι 37.200 ευρώ και 53 έργα μεταξύ 37.200 και 74.400 ευρώ. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή η πρακτική περιορίζει τις εκπτώσεις, ανεβάζοντας έτσι το τελικό κόστος.
Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι η παράταξή του καταψηφίζει το πρόγραμμα, καθώς το θεωρεί ανεπαρκές και αναποτελεσματικό, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια και σωστές πρακτικές στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των τεχνικών έργων.
Η περιφερειακή αρχή απάντησε στον κ. Ηλιόπουλο, υποστηρίζοντας ότι η μείωση στον προϋπολογισμό για το 2025 οφείλεται στις εκπτώσεις που εξασφαλίστηκαν από προηγούμενα έργα και όχι σε μείωση του αριθμού των έργων. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι πιστώσεις για το τεχνικό πρόγραμμα καθορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο και ορίζει τα διαθέσιμα κονδύλια.
Με τη σειρά του ο Διονύσης Κλάδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το Τεχνικό Πρόγραμμα, καταγγέλλοντας ότι δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών σε βασικά έργα υποδομής. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα αφήνει εκτός σημαντικά έργα όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η προστασία από πυρκαγιές, καθώς και τα έργα ύδρευσης, άρδευσης και σχολικής στέγης. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Κλάδη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που εξυπηρετούν κυρίως τους «επενδυτές» και προσφέρουν μεγάλα περιθώρια κέρδους στους εργολάβους, δίχως να ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας.
Ο κ. Αντωνιάδης, από την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», υπερασπίστηκε το έργο της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης, σχολιάζοντας ότι η νυν αρχή, η οποία κατηγορούσε τότε τον Χρήστο Μέτιο ότι δεν είχε υλοποιήσει αρκετά έργα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έργα που σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, η «σφραγίδα» αυτών των έργων αποδεικνύει την προσφορά της προηγούμενης διοίκησης και υπογραμμίζει τη συνέχειά τους στο τρέχον πρόγραμμα δράσης.
Ο κ. Εξάρχου απάντησε στις επικρίσεις, εξηγώντας ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για το ετήσιο πρόγραμμα είναι περιορισμένα και καθορίζονται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. «Τα χρήματα που έχουμε κάθε χρόνο είναι αυτά που προβλέπονται από την εγκύκλιο του Υπουργείου, και είναι πολύ λίγα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που περιορίζουν τις δυνατότητες υλοποίησης περισσότερων και μεγαλύτερων έργων.
Το τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Μέτιος: «Διαφωνούμε με τον τρόπο και την αιτιολογία των απευθείας αναθέσεων»
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ηλιόπουλος στις δράσεις του ετήσιου προγράμματος, επισήμανε ότι από τις 214 δράσεις, οι 153 εκτελούνται μέσω απευθείας ανάθεσης, γεγονός που, κατά την άποψή του, οδηγεί σε κατακερματισμό και αύξηση του κόστους.
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Κλάδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατηγόρησε το πρόγραμμα δράσης ως ένα έργο που ωφελεί κυρίως τους μεγαλοξενοδόχους και όχι την τοπική κοινωνία. «Ψηφίζουν ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης, που όπως κάθε χρόνο έχει έναν μεγάλο τίτλο: ‘τουριστική προβολή’, αλλά οι ωφελημένοι είναι μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής,» ανέφερε, επικρίνοντας επίσης τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως προσωρινές δράσεις «άρτου και θεαμάτων» που δεν αφήνουν μόνιμη στήριξη στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Επεσήμανε τέλος ότι ορισμένες πιστώσεις φαίνονται «φωτογραφικές» και με αμφίβολο αποτέλεσμα, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους.
Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η παράταξη του δεν μπορεί να ψηφίσει θετικά το πρόγραμμα των λοιπών δράσεων, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο και την αιτιολογία των απευθείας αναθέσεων. Ο κ. Τοψίδης, παίρνοντας τον λόγο τελευταίος, τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες της ΑΜΘ, αφού το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της περιφέρειας.
Το πρόγραμμα λοιπών δράσεων υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ η έκθεση του προϋπολογισμού κατά το γ’ τρίμηνο ψηφίστηκε ομόφωνα.