Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Σε έναν εικονογραφημένο κόσμο μας «ταξιδεύει» η Χρ. Καρολίδου

Σε έναν εικονογραφημένο κόσμο μας «ταξιδεύει» η Χρ. Καρολίδου

0

Η συγγραφέας παρουσιάζει το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η τυχερή μου μέρα» στο Σπίτι Πολιτισμού της  ΦΕΞ στις 11:30


Η Χρυσούλα Καρολίδου μιλά στο «Ε» και καλεί μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν πόσο σημαντικές είναι οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε όταν είμαστε μακριά από τις οθόνες


Το Βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και οι Εκδόσεις Σιέλ προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της Χρυσούλας Καρολίδου, με τίτλο «Η τυχερή μου μέρα». Συγκεκριμένα, η συγγραφέας θα «συστήσει» αυτό το πρώτο της βιβλίο το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου στις 11:30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ.

Η υπόθεση του βιβλίου στο επίκεντρο της επικαιρότητας

«Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Σιέλ, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκε η Έλενα Καρανικολού, “Missy Merida”. Η ηρωίδα, η Εβίτα, είναι ένα κοριτσάκι που περιμένει με αγωνία το δώρο των γενεθλίων της. Θέλει να πάρει ένα κινητό, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας έρχονται στο μυαλό της όλες οι στιγμές με φίλους και συμμαθητές της. Όλα αυτά την κάνουν να σκεφτεί πόσο σημαντικές είναι οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε όταν είμαστε μακριά από τις οθόνες», όπως τονίζει η κ. Καρολίδου στο «Ε».

Χρ. Καρολίδου: «Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αποτρέψω τη χρήση του κινητού, αντιθέτως, επιδιώκω να αποτρέψω την αλόγιστη χρήση του»

«Προσπαθώ να αναδείξω το θέμα του κινητού, το οποίο δυστυχώς δεν μας αφήνει να απολαύσουμε σημαντικές στιγμές με αγαπημένους. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αποτρέψω τη χρήση του κινητού, αντιθέτως, επιδιώκω να αποτρέψω την αλόγιστη χρήση του. Το κινητό ήρθε και θα μείνει. Είναι ένα εργαλείο για πολλούς από εμάς. Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά “δεν θα έχετε ποτέ κινητό”, “δεν θα πιάσετε ποτέ κινητό”, ενώ εμείς είμαστε συνέχεια με το κινητό στο χέρι, γιατί, όπως ξέρουμε, τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που τους λέμε. Αυτό που θα ήθελα, όμως, να πω στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, είναι ότι πρέπει να έχουμε “τεντωμένες κεραίες” και να φιλτράρουμε ποιες είναι αυτές οι σημαντικές στιγμές που δεν πρέπει να χάνουμε, μένοντας στην οθόνη ενός κινητού. Δυστυχώς, οι στιγμές περνούν και χάνονται», όπως συμπληρώνει.

Στόχος: Ένα απολαυστικό βιβλίο

Επιπλέον, διευκρινίζει πως το βιβλίο αυτό δεν είναι «χάπι» για να μην πάρει ένα παιδί το κινητό, αλλά έχει ως στόχο να προβληματίσει γονείς και παιδιά αναφορικά με τον τρόπο και τον χρόνο που πρέπει να χρησιμοποιείται. «Το βιβλίο μπορούν να διαβάσουν παιδιά από πέντε μέχρι εννιά/δέκα χρονών, με βάση τα θεωρητικά κριτήρια. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να διαβαστεί και από μεγάλους, να προβληματίσει. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο προσφέρει απόλαυση και πάντα αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος. Γι’ αυτό και στο δικό μας βάλαμε πολύ έντονα χρώματα, θέλαμε δηλαδή να είναι απολαυστικό κατά κύριο λόγο», όπως δηλώνει.

Αναφερόμενη στην ιδιαίτερη σχέση που την «δένει» με τη φιλαναγνωσία, η κ. Καρολίδου μοιράζεται κάποιες αναμνήσεις από παλιά, όταν, στην ηλικία των δέκα/έντεκα ετών, ήταν εθελόντρια. Αυτή η ιδιότητα δεν έχει απωλεσθεί μέχρι σήμερα, καθώς συνεχίζει από την ίδια θέση και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας. Επίσης, υποστηρίζει πως της άρεσε πάντα να ασχολείται με τα παιδιά, να τα παρατηρεί και να βλέπει ό,τι τους αρέσει. Άλλωστε, ως Μηχανολόγος Μηχανικός (το κύριο επάγγελμά της), δούλεψε και σε Επαγγελματικά Λύκεια για έντεκα χρόνια.

«Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξη για τα σημερινά παιδιά, αλλά οι γονείς πρέπει να διαβάσουν λίγο περισσότερο»

«Τα παιδιά, όπως είπαμε και πριν, κάνουν αυτά που κάνουμε κι εμείς. Οπότε υπάρχουν κάποια που διαβάζουν, αλλά, όπως και στην δική μου εποχή, έτσι και τώρα, υπάρχουν και κάποια άλλα που δεν ασχολούνται. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξη για τα σημερινά παιδιά. Νομίζω ότι διαβάζουν περισσότερο, αφού κυκλοφορούν περισσότερα παιδικά βιβλία με ωραία εικονογράφηση και είναι ελκυστικά για τα παιδιά. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να διαβάσουν λίγο περισσότερο. Όλο αυτό θα είναι και για τους ίδιους πολύ ευεργετικό. Πραγματικά, η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να τους ξεκουράσει σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι δεν περιμένουν», όπως σημειώνει καταληκτικά.


Τα πολλαπλά οφέλη της φιλαναγνωσίας [σ.σ. της Χρύσας Κιατίπη]

Η φιλαναγνωσία, ή αλλιώς η αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων, είναι ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, σε συνδυασμό με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, δυστυχώς μας έχουν απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο του βιβλίου. Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές αναφέρουμε ως δικαιολογία την καθημερινή κούραση για να μετριάσουμε τις «ενοχές» μας. Ωστόσο, το παράδοξο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι αύριο, μεθαύριο, θα στραφούμε προς το μέρος των παιδιών μας και θα τα ψέξουμε επειδή δεν διαβάζουν όσο θα έπρεπε και βάζουν σε «δεύτερη θέση» τα βιβλία τους. Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς, από την πλευρά μας ως μεγαλύτεροι, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα, όπως:

  • Από πού ξεκινά το πρόβλημα;
  • Μήπως ευθυνόμαστε εμείς σε μεγάλο βαθμό; Άραγε, τους δίνουμε το «σωστό παράδειγμα»;

Λίγα λόγια για την προσφορά του βιβλίου σε μεγάλους και μικρούς

Το διάβασμα μας φέρνει σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς κόσμους, διευρύνει τους ορίζοντές μας και οξύνει τη σκέψη μας. Ταυτόχρονα, μας «απελευθερώνει» από το άγχος της καθημερινότητας και ασκεί θετική επίδραση στον ψυχικό μας κόσμο. Τελικά, «ανοίγει παράθυρο», μας ηρεμεί και μας μεταφέρει σε τόπους εξωπραγματικούς, «ξυπνά» τη φαντασία μας.

Άρα, αξίζει να «κλέβουμε» ένα δεκάλεπτο από το 24ωρό μας για την ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου, ιδανικά λίγα λεπτά πριν από τον ύπνο!


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…