Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

0

Αθλητικά Σχολεία
Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργίας δύο νέων τέτοιων σχολικών μονάδων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο 2026 ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης. μιλώντας στην τηλεόραση του Mega την Τετάρτη. Όπως σημείωσε, τα παραπάνω αποτελούν απόφαση του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τα αθλητικά σχολεία «μία υποδομή που χρειάζεται».
Δεν έχω λεπτομέρειες για το θέμα και δεν έγιναν γνωστά άλλα στοιχεία κι ούτε θυμάμαι από το παρελθόν πώς ακριβώς λειτουργούσαν.
Σημειώνω απλά πως όπως και να’ χει, η δημιουργία σχολείων έτσι κι αλλιώς  αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Γ.Δ.


Την Τεχνική Εκπαίδευση ξεχάσατε
Με την ευκαιρία θυμίζω τις δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως αλλά και του νέου υπουργού Παιδείας ότι απόφαση της κυβέρνησης και απαίτηση της αγοράς εργασίας αποτελεί η αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, ενώ η δήλωση αυτή δημιούργησε ικανοποίηση, δεν προχώρησε ακόμη.
Η αγορά εργασίας ως γνωστόν έχει μεγάλη ανάγκη από σωστά καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό. Αυτούς που θα κινήσουν τις μηχανές, που θα τις δουλέψουν αλλά και θα τις συντηρήσουν και φυσικά επιδιορθώσουν.
Αυτό το προσωπικό χρειάζεται και άμεσα μάλιστα η βιομηχανία και βιοτεχνία.
Ρωτάω λοιπόν: Γιατί η καθυστέρηση; Γιατί δεν ξεκίνησε η μεγάλη, σημαντική και ουσιαστική αυτή αλλαγή; Θυμίζω πως οι νέοι καιροί υποχρεώνουν και νέους χώρους διδασκαλίας, νέα εργαλεία, νέους ανθρώπους που θα διδάξουν, δηλαδή επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.
-Κύριε Πιερρακάκη, εδώ, στο θέμα αυτό καθυστερήσατε αρκετά.
Ας γίνει κι αυτή η μεγάλη αλλαγή επί των ημερών σας όπως άλλες.
Γ.Δ.


Το συνδικαλιστικό κίνημα
Το θέμα εμφανίζεται παράλληλα με μια απεργιακή κινητοποίηση. Ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη χώρα μας, εδώ και λίγα χρόνια, περνά κρίση ταυτότητας και αντιπροσώπευσης.
Διαβάζοντας κανείς το χθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας στην σελίδα 8, καταλαβαίνει πως οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, η ηγεσία τους, έχει αντιληφθεί την ύπαρξη του προβλήματος.
Δεν έχω πρόθεση με το σχόλιο ν’ αποδώσω ευθύνες και δεν προτίθεμαι να το κάνω.
Θα σημειώσω όμως αυτό που άκουσα και διαπίστωσα και είμαι βέβαιος ότι το έχουν αντιληφθεί και οι εργαζόμενοι όπως και οι συνδικαλιστές. Αναφέρομαι στη συχνότητα των απεργιών. Κάπου στο θέμα αυτό έχει χαθεί το παιγνίδι. Δε μπορεί ο εργαζόμενος του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ν’ απεργούν αρκετές φορές ετησίως. Αυτό δεν είναι λογικό, δεν αποδίδει και πρέπει ν’ αλλάξει, διότι με τα χρόνια στις απεργίες θα συμμετέχουν μόνον οι συνδικαλιστές, όχι οι εργαζόμενοι.
Δεν θα μπω στον τομέα των αιτημάτων που κι εδώ χρειάζεται μια αλλαγή πλάνου κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Γ.Δ.


Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση
Και επισήμως πλέον είναι αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ανεξαρτητοποιήθηκαν δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ,  η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου. Έτσι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει29 βουλευτές και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που έχει 31 βουλευτές. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται σε 21, μετά και την πρόσφατη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ. Βέβαια είναι από διάφορα κόμματα και δεν υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος μεταξύ τους.
Μ.Ξ.


Δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό η Τουρκία
Τα χρόνια ανεξέλεγκτου πληθωρισμού δοκιμάζουν τα φυσικά όρια της οικονομίας της Τουρκίας που βασίζεται στα μετρητά, καθώς τα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα γίνονται όλο και πιο ανεπαρκή για να καλύψουν ακόμη και τις καθημερινές δαπάνες.
Το χαρτονόμισμα με την υψηλότερη ονομαστική αξία, των 200 λιρών (5,80 δολάρια), αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 80% όλων των μετρητών που κυκλοφορούν, από 16% το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Αφού έχασε σχεδόν όλη την αγοραστική δύναμη, κάθε χαρτονόμισμα είναι αρκετό για να αγοράσει κανείς δύο καφέδες φίλτρου στα Starbucks. Το 2010 το χαρτονόμισμα ισοδυναμούσε με σχεδόν 140 δολάρια.
Η αλλαγή είναι ορατή στο εμβληματικό Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, όπου βαριά καροτσάκια και αυτοσχέδιες βαλίτσες παρατάσσονται στα σοκάκια έξω από τα καταστήματα συναλλάγματος, περιμένοντας να μεταφέρουν τον αυξημένο όγκο χαρτονομισμάτων που απαιτούνται για την εμπορική συναλλαγή.
Επανάληψη της δεκαετίας του 90;
Για τους Τούρκους είναι μια υπενθύμιση της δεκαετίας του 1990, όταν ο χρόνιος πληθωρισμός ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση να σβήσει έξι μηδενικά από το νόμισμα για να δημιουργήσει τη λεγόμενη νέα τουρκική λίρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε λίγο κάτω από το 50% τον περασμένο μήνα, μετά από συνεχόμενα χρόνια υψηλής αύξησης των τιμών που ξεπέρασε το 85% το 2022.
Γ.Δ.


Θυμάμαι την Βιργινία Τσουδερού Ι
Θα μου επιτραπεί να κάνω μια προσωπική αναδρομή στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το «Ίδρυμα» όπως έμεινε να λέγεται από τους Θρακιώτες και δη από τους Ξανθιώτες. Το Ίδρυμα λοιπόν, φέτος, συμπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή του.
Δημιουργός του Πολιτιστικού αυτού Ιδρύματος η Βιργινία Τσουδερού. Με καταγωγή από πολιτική οικογένεια, μάλιστα ο πατέρας της διετέλεσε και πρωθυπουργός, υπουργός κλπ.
Η ίδια υπήρξε υπουργός εξωτερικών, βουλευτής επί πολλά χρόνια στις παρατάξεις του Κέντρου και υπήρξε από τις λίγες γυναίκες πολιτικούς.
Η γνωριμία μαζί της έγινε από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή σε μια από τις πολλές περιοδείες- ομιλίες για προεκλογικούς λόγους.
Διατηρούσε προσωπική φιλία με τον μεγάλο αγροτοσυνεταιριστή ηγέτη του οποίου μάλιστα άκουγε τις απόψεις του για διάφορα θέματα.
Γ.Δ.


Θυμάμαι την Βιργινία Τσουδερού ΙΙ
Αυτή η γνωριμία στα δύσκολα πολιτικά χρόνια, έμελλε να συνεχιστεί μετά την Μεταπολίτευση όταν η κυρία Τσουδερού αποφάσισε με την προτροπή φίλων της ότι θα την στηρίξουν, να έρθει στην Ξάνθη και να δημιουργήσει ένα πνευματικό ίδρυμα.
Προηγήθηκαν πολλά της ταξίδια εδώ, πολλές συζητήσεις, πολλές συναντήσεις και αναζητήσεις ανθρώπων. Ανθρώπων που θα στήριζαν με το έργο τους το οικοδόμημα που σκέφτονταν να δημιουργήσει και φυσικά τελικά δημιούργησε με την συμπαράσταση, βοήθεια και αγάπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων του νομού, των Συλλόγων, Σωματείων και φυσικά των πνευματικών ανθρώπων και του ξανθιώτικου λαού.
Το Ίδρυμα ξεκίνησε αρχικά από το ακίνητο της οδού 12 Αποστόλων και για χρόνια ήταν το κέντρο των εκδηλώσεων και το «Στρατηγείο» της Τσουδερού. Η αρχή έγινε, το Ίδρυμα δούλευε, παρήγαγε πνευματικό έργο, είχε κερδίσει την αναγνώριση και προχωρούσε.
Γ.Δ.


Θυμάμαι τη Βιργινία Τσουδερού ΙΙΙ
Η επιτυχία του Ιδρύματος και η αποδοχή από τον κόσμο, αύξησε τις ανάγκες για χώρους για να απλώσει τις δημιουργικές πολιτιστικές προσφορές του στην κοινωνία.
Έτσι, υπήρξε συμφωνία με τον δήμο Ξάνθης και παραχωρήθηκε τμήμα από το κτήριο του «Π» στην οδό Καπνεργατών σήμερα. Στους χώρους αυτούς ξεδιπλώθηκαν δραστηριότητες διάφορες, ενώ η πόλη απέκτησε έναν εξαιρετικό χώρο για διάφορες εκδηλώσεις που φέρει το όνομα της μοναδικής Βιργινίας Τσουδερού.
Εν τάχει, αυτή είναι η ιστορία του Ιδρύματος. Το δημιούργημα που αγάπησε μοναδικά και στήριξε με χορηγίες, δωρεές και βοήθεια από γνωστούς της ανθρώπους  επί σειρά ετών η Τσουδερού, ανιδιοτελώς πέρα για πέρα.
Η δημιουργία του Ιδρύματος αρχικά υπήρξε μια ιδέα, ένα όραμα που με επίμονη προσπάθεια έγινε έργο με σημαντική προσφορά για την Ξάνθη, την Θράκη.
Τα παραπάνω λίγα σχόλια αποτελούν μια μικρή συνεισφορά τόσο στη μνήμη της Βιργινίας Τσουδερού, αλλά και στο έργο που δημιούργησε και άφησε ως παρακαταθήκη στον τόπο μας.
Η Ξάνθη οφείλει αρκετά στην αείμνηστη, μεγάλη κυρία Τσουδερού. Οφείλει η κοινωνία και οι φορείς να το θυμούνται και να της ανταποδώσουν τα δέοντα.
Γ.Δ.


Ο Πιερρακάκης απαντά στον Σαμαρά μέσω του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή για θέματα του υπουργείου του έδωσε εχθές ο Υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και όπως είναι φυσικό, ρωτήθηκε για τη διαγραφή του Αν.Σαμαρά. Ο υπουργός απάντησε ότι «Οποιαδήποτε κριτική σε μία κυβέρνηση, όχι απλώς είναι καλοδεχούμενη αλλά και επιβεβλημένη. Αλλά δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση ο πατριωτισμός μας, ο πατριωτισμός του κ. Μητσοτάκη, ο δικός μας. Είμαστε σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου μετέχουμε υπό τον κ. Μητσοτάκη που κάποιοι είχαν διαφορετική πολιτική πορεία ανά τα χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει μία σύνθεση όλα αυτά τα χρόνια όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Και έτσι προκύπτει το 41%. Κάθε ηγέτης της δημοκρατίας προσπαθούσε να πέτυχει αυτή την σύνθεση της δημοκρατίας».
Τονίζοντας ότι η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης είναι συμβατή με τις αρχές του κόμματος διάβασε ένα απόσπασμα από  την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Η Ν.Δ. είναι η πολιτική παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα εθνικά σχήματα εθνικής ενότητας και υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς».
«Ο κόσμος που μας βλέπει, έχει πραγματικά προβλήματα, τα αναγνωρίζουμε, προσπαθούμε να τα λύσουμε, κάποιες φορές με επιτυχία κάποιες άλλες με λιγότερη επιτυχία. Εκεί θα κριθούμε, στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο συνιστά απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ειδικά όταν έχουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια», κατέληξε ο υπουργός.
Κ.Λ.


Το debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν περίμενε κανείς ότι στο debate του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των 4 υποψηφίων θα γίνει ο κακός χαμός, όπως είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό με όσα διαδραματίστηκαν στην κεντρική επιτροπή, σίγουρα διαψεύστηκε ευχάριστα. Έγινε μια καλή συζήτηση μέσα σ’ ενα πλαίσιο κανόνων που σεβάστηκαν όλοι τους και δόθηκε και η δυνατότητα σ’ όλους τους υποψηφίους να επικοινωνήσουν με το κοινό το προγραμματικό πλαίσιο που θα κινηθούν. Σ’ αυτό το επίπεδο όλοι τους ήταν κερδισμένοι άλλοι πολύ άλλοι λιγότερο. Όπως ο Απόστολος Γκλέτσος για παράδειγμα που φάνηκε η ανεπάρκειά του και η άγνοια του σε πολλά θέματα και όχι μόνο στις γκάφες που έκανε για τις ανεμογεννήτριες ή υπερασπιζόμενος την σεξουαλικότητα των εργατών γης. Ο Παύλος Πολάκης ήταν ήρεμος και καθόλου δεν θύμιζε τον …μαινόμενο ταύρο του τελευταίου καιρού. Φάνηκε η γνώση του σε θέματα από την εμπειρία διακυβέρνησης που είχε αν και έβαλε πολύ …αριστερή δόση στο μανιφέστο του. Ο Νίκος Φαραντούρης φαινόταν  πολύ αγχωμένος και βιαστικός να αποκτήσει κυρίαρχη θέση την επόμενη μέρα. Ήρεμη δύναμη ο Σωκράτης Φάμελλος, γνώστης όλων των θεμάτων, ουσιαστικός ο λόγος του, χωρίς λαϊκισμό, αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όπως έδειξαν τα πράγματα θα είναι αυτός με τον Παύλο Πολάκη που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, εκτός αν κάποιος από του δύο εκλεγεί από τoν α΄γύρο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…