Αρχική Ρεπορτάζ Οι γυναίκες της Γενισέας είπαν «Όχι στη βία κατά των γυναικών»

Οι γυναίκες της Γενισέας είπαν «Όχι στη βία κατά των γυναικών»

1

Η εκδήλωση «Όχι στη βία κατά των γυναικών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ενδυμασιών Βαλκανικών Χώρων


Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί από το πεδίο της ψυχικής υγείας και της αστυνομίας, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες και εμπειρίες, ενώ αναφέρθηκαν στις ενέργειες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών


Με την κακοποίηση γυναικών και τις γυναικοκτονίες πλέον να αποτελούν μείζονες κοινωνικές παθογένειες, η ανάγκη για ενημέρωση και δράση γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, το Κέντρο Κοινότητας και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αβδήρων διοργάνωσαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 εκδήλωση με θέμα «Όχι στη Βία κατά των Γυναικών» στο Μουσείο Ενδυμασιών Βαλκανικών Χώρων στη Γενισέα.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την έμφυλη βία και την ενίσχυση της υποστήριξης των γυναικών που πλήττονται από αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί από το πεδίο της ψυχικής υγείας και της αστυνομίας, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες και εμπειρίες, ενώ αναφέρθηκαν στις ενέργειες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Χρ. Σερμπέζης: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κακοποιητικό σύντροφό μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε εμάς»

Όπως εξήγησε ο ψυχολόγος στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, Χρήστος Σερμπέζης, η κακοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική βία αλλά περιλαμβάνει και τη ψυχολογική βία, η οποία μπορεί να έχει εξίσου, αν όχι περισσότερο, καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα. «Η ψυχολογική κακοποίηση διαβρώνει την αυτοεκτίμηση και την προσωπικότητα των θυμάτων, οδηγώντας τα να αμφιβάλλουν για τις αυθεντικές τους σκέψεις και συναισθήματα», τόνισε. Η ψυχολογική βία, όπως υποστήριξε, λειτουργεί ως ένα ισχυρό μέσο ελέγχου, καθώς ο κακοποιητής επιδρά και στον «εσωτερικό κακοποιητή» του ατόμου, ο οποίος αναλαμβάνει να μετατρέψει την κακοποίηση σε ενοχές, ντροπή και φόβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική αλλαγή δεν έρχεται από το να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κακοποιητικό σύντροφο, αλλά από την ενδυνάμωση του εαυτού μας και την αναγνώριση των εσωτερικών μας συγκρούσεων. Η προσωπική δύναμη πηγάζει από την αυτογνωσία και την ικανότητα να ξεπεράσουμε το τραύμα και να απελευθερωθούμε από τις αρνητικές επιδράσεις του κακοποιητικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Σερμπέζης τόνισε, τέλος, πως η ψυχολογική βία δεν επηρεάζει μόνο τα θύματα της κακοποίησης, αλλά και τους παρατηρητές της, όπως τα παιδιά, οι οποίοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της έκθεσής τους σε αυτό το περιβάλλον.

Π. Λιούμη: «Είναι καθήκον της κοινωνίας και των πολιτών να προστατεύουν τα μέλη της από κάθε μορφή βίας»

Η Παναγιώτα Λιούμη, παιδοψυχολόγος στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής ανέλυσε πώς η κακοποίηση επηρεάζει το παιδί σε διάφορα αναπτυξιακά στάδια, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές και ατροφία συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου. Σε προσχολική ηλικία, τα παιδιά που εκτίθενται στη βία εμφανίζουν άγχος, φόβο, σωματικά συμπτώματα και συχνά αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά. Τα παιδιά σε σχολική ηλικία συχνά μιμούνται τη βία ως μέσο επίλυσης προβλημάτων, με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική τους ένταξη και την σχολική τους επίδοση. Στην εφηβεία, τα παιδιά που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία εμφανίζουν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, κατάθλιψη, χρήση ουσιών και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Η κ. Λιούμη ανέφερε επίσης ότι οι επιπτώσεις αυτής της κακοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στις άμεσες ψυχικές και σωματικές συνέπειες, αλλά προκαλούν μακροχρόνιες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπως διπολική διαταραχή, διαταραχές διατροφής και διαταραχές προσωπικότητας. Η έλλειψη υποστήριξης και η έγκαιρη παρέμβαση μπορούν να αποτρέψουν τη μετάβαση αυτών των δυσκολιών στην ενήλικη ζωή και να διασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Η εισήγηση έκλεισε με την επισήμανση ότι είναι καθήκον της κοινωνίας και των πολιτών να προστατεύουν τα μέλη της από κάθε μορφή βίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Μ. Ταρασιάδου: «Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως»

Με της σειρά της η υπαστυνόμος Α’ αξιωματικός του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Α. Τ. Ξάνθης, Μαρία Ταρασιάδου αναφέρθηκε εκτενώς στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η κακοποιημένη σύντροφος όσον αφορά το καταγγελτικό μηχανισμό.

Όπως ανέφερε, τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η καταγγελία από το θύμα για να κινηθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης. Μία απλή καταγγελία, αναφορά ή μήνυση αρκεί για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου και να ξεκινήσει η έρευνα.

Η κ. Ταρασιάδου επισήμανε ότι οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν είτε τηλεφωνικά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα είτε στο ειδικό γραφείο ενδοοικογενειακής βίας ή ακόμη και στο 100, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν περιστατικά βίας με τρόπο ασφαλή και ανώνυμο. Έκανε επίσης αναφορά στη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ξάνθης, το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2024, διαθέτοντας εξειδικευμένο προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο να χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις. Όπως τόνισε, το γραφείο λειτουργεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο ώστε να εξετάζεται κάθε περιστατικό ξεχωριστά, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και τα δικαιώματα των θυμάτων, και με σκοπό την προστασία και την αποκατάστασή τους.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρούσα η αλληλεγγύη και τα φετινά Χριστούγεννα στην Ξάνθη

Φορείς και πολίτες της Ξάνθης για μια ακόμη χρονιά άπλωσαν το χέρι για να βοηθήσουν τους σ…