Αρχική Ρεπορτάζ Όχι του Δήμου Ξάνθης στην υποβίβαση του σχολείου της Σταυρούπολης

Όχι του Δήμου Ξάνθης στην υποβίβαση του σχολείου της Σταυρούπολης

0

Έκκληση Μελισσόπουλου: «Μην καταστρέψουμε και εκπαιδευτικά τη Σταυρούπολη»


Ένα μεγάλο ΝΑΙ του δημοτικού συμβουλίου στην ένταξη του Καρυόφυτου στο Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδας – Θα υποβληθεί αίτημα


Δύο «ευαίσθητα» θέματα που αφορούσαν την Δημοτική ενότητα Σταυρούπολης απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο και στα δύο εκφράστηκε ομοθυμία ο δήμος να την προστατεύσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες.

Ομόφωνη απόφαση να μην υποβιβαστεί το δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης

Ειδικότερα το 18ο θέμα αφορούσε την  Έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με μεταβολές σχολικών μονάδων Δήμου Ξάνθης και συγκεκριμένα την υποβίβαση του δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης από 4θέσιο σε 3θέσιο κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα να μην  υποβαθμιστεί το σχολείο και να το διεκδικήσει κατ’ εξαίρεσιν ο δήμος όπως γίνεται σε απομακρυσμένες περιοχές «Το δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε τριθέσιο. Σε γειτονικούς νομούς δεν υποβιβάζονται σχολεία με 35 και 46 παιδιά. Το σχολείο της Σταυρούπολης έχει 41 παιδιά.  

Μην καταστρέψουμε τη ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ και εκπαιδευτικά! Ζητώ τη δυναμική σας παρουσία. Να κάνει ο δήμος μας ότι χρειαστεί μαζί με τους βουλευτές μας. Θα είμαστε όλοι μαζί σας», τόνισε ο κ. Μελισσόπουλος. Ανάλογη ήταν η θέση και της παράταξης «Δύναμη για το αύριο». Ο Κ. Παπαδόπουλος πρότεινε: «Μπορούμε να συνεννοηθούμε με Παρανέστι που έχει τα ίδια προβλήματα και να πιέσουμε να γίνει 6θέσιο το σχολείο της Σταυρούπολης,  να έρθουν παιδιά από τους διπλανούς δήμους».

 Μαρτυρικό χωριό το  Άνω Καρυόφυτο

Στα μαύρα χρόνια του β’ παγκοσμίου πολέμου και της βουλγαρικής κατοχής μεταφέρθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης μέσω της αφήγησης των ιστορικών γεγονότων της 9η Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Άνω Καρυόφυτο από τον πρόεδρο της κοινότητας Σεραφιά Διαμαντή. Όπως ανέφερε ο κ. Σεραφιάς εκείνη την ημέρα και ενώ μετά από συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας αποχωρούσαν τα βουλγαρικά στρατεύματα,  Έλληνες αγωνιστές του βουνού τους χτύπησαν με αποτέλεσμα να γίνουν μάχες και τα βουλγαρικά στρατεύματα να υποχωρήσουν και να ξεσπάσουν την οργή τους στους αθώους κατοίκους του Καρυόφυτου. Προέβησαν σε φρικαλεότητες σκοτώνοντας με απίστευτη βαρβαρότητα έως και μωρά μπροστά στην εκκλησία του χωριού. «Έγινε σφαγή μεγάλη. Οι εναπομείναντες κάτοικοι ποτέ δεν ξέχασαν και ζητούν δικαίωση. Ζητάμε να αναγνωριστεί το χωριό μας ως ένα μαρτυρικό χωριό και να ενταχθεί στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Διαμαντής. Είπε μάλιστα ότι ήταν τόση η αγριότητα των Βουλγάρων που σκότωσαν και τον ομοεθνή τους που είχε οριστεί πρόεδρος και ο τάφος του βρίσκεται στην Σταυρούπολη όπου τον επισκέπτονται οι απόγονοί του.

Κοντός: Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του φακέλου ώστε να υποβάλλουμε το αίτημα».

Τσέπελης: «Σημαντική απόφαση.  Λαός χωρίς μνήμη δεν έχει παρών ούτε μέλλον

Συμφωνούμε και ψηφίζουμε»

Τσορμπατζίδης: «Υπάρχει εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο»

Μελισσόπουλος: «Η ανάδειξη μια κορυφαίας ιστορικής στιγμής για τον τόπο. Αυτοί οι άνθρωποι διατήρησαν την μνήμη»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ορκίστηκαν οι 146 δόκιμοι αστυφύλακες στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης [ΦΩΤΟ]

Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλά…