Αρχική Ρεπορτάζ «Ο δρόμος του σπαραγμού»: Η αληθινή ιστορία της Στέλλας Καλλέ για την μετανάστευση

«Ο δρόμος του σπαραγμού»: Η αληθινή ιστορία της Στέλλας Καλλέ για την μετανάστευση

0

Η συγγραφέας από τον Έβρο θα παρουσιάσει το βιβλίο της την 1η Δεκεμβρίου 2024 στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης στις 11:00


«Νομίζω πως όσα έχουν περάσει οι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουν να καταγράφονται», όπως τονίζει στο «Ε»


Τον δρόμο του σπαραγμού παρουσιάζει η Εβρίτισσα συγγραφέας Στέλλα Καλλέ στους αναγνώστες της στην Ξάνθη, μέσα από μία ιστορία εξ ολοκλήρου αληθινή, με φόντο την ανταλλαγή των πληθυσμών. Αναδεικνύει τον πόνο, τις αντιξοότητες, αλλά και τον αποχωρισμό, στοιχεία που καταδεικνύουν πώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τη μικρή ιστορία, δηλαδή τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων.

«Νομίζω πως όσα έχουν περάσει οι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουν να καταγράφονται», όπως τονίζει η συγγραφέας στο «Ε».

Η ιστορία μίας οικογένειας από την Αδριανούπολη

«Το βιβλίο με τίτλο ”Ο δρόμος του σπαραγμού” είναι μια εξ ολοκλήρου αληθινή ιστορία, όπου ακόμη και τα ονόματα είναι πραγματικά, με μόνη εξαίρεση ένα που, για λόγους ηθικής δεοντολογίας, έχει αλλάξει. Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από την Αδριανούπολη, μιας αστικής και ευκατάστατης οικογένειας, η οποία, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαθίσταται σε ένα χωριό έξω από την Ορεστιάδα. Με λίγα λόγια, περιγράφει την πορεία της ζωής τους και τα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πέρα από τον πόλεμο στη Μικρά Ασία και τις επιπτώσεις του στις ζωές όχι μόνο των Μικρασιατών αλλά και των Ανατολικοθρακιωτών, το βιβλίο αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η γερμανική κατοχή, οι συνθήκες εκείνων των χρόνων, αλλά και πιο σύγχρονα, όπως η εισβολή στην Κύπρο. Όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν πώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τη μικρή ιστορία, δηλαδή τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων», σημειώνει η κ. Καλλέ.

«Καθώς αφηγούμαι αυτή την ιστορία της Φανής και του Παναγιώτη νιώθω σαν να αφηγούμαι την ιστορία όλων όσων ήρθαν από εκεί»

Διευκρινίζει, επίσης, ότι δεν πρόκειται για την ιστορία του πολύ στενού της οικογενειακού κύκλου, αλλά θεωρεί πως αγγίζει και μοιάζει περισσότερο με τις ιστορίες των προγόνων της.

«Ειδικά στην Ορεστιάδα, τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην είναι προσφυγική ή, τουλάχιστον, δεν υπήρχε παλιότερα. Έτσι, αφηγούμενη την ιστορία της Φανής και του Παναγιώτη, νιώθω ότι αφηγούμαι την ιστορία όλων όσων ήρθαν από εκεί: όσα πέρασαν και όσα άντεξαν. Νομίζω πως όσα έχουν βιώσει οι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουν να καταγράφονται. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δούμε πώς αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν πολέμους, απώλειες και πώς τελικά κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να προχωρήσουν στη ζωή», συμπληρώνει.

Η συγγραφέας εξηγεί στο «Ε» πως ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν διαφορετικός: «Κοκόνα μου Φανή». Ωστόσο, όταν το διάβασε η εκδότριά της, το μυαλό της στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ιστορίας, τη διάβαση του ποταμού Έβρου. Εκεί, άνθρωποι σε ολόκληρα καραβάνια είχαν αφήσει τα πάντα πίσω τους, φορτωμένοι με όσα μπορούσαν να μεταφέρουν, ενώ σε κάθε οικογένεια αναλογούσε μισό κάρο. Βρέχει, ο ποταμός έχει ξεχειλίσει, η λάσπη είναι παντού. Από αυτό το συγκλονιστικό σημείο του βιβλίου, αποφάσισε να το ονομάσει Ο δρόμος του σπαραγμού.

Επιπλέον, η συγγραφέας επισημαίνει ως έναν ακόμη λόγο τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην ιστορία, παρά το γεγονός ότι η ηρωίδα αντέχει μέχρι το τέλος!



Η πραγματικότητα που ξεπερνά κάθε φαντασία

«Ουσιαστικά, αυτό είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα, καθώς τα δύο προηγούμενα βιβλία μου ήταν συλλογές διηγημάτων, βασισμένων επίσης σε αληθινές ιστορίες. Νομίζω πως η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία και γι’ αυτό την προτιμώ. Το πρώτο, με τίτλο Έρωτας και αλάτι, και το δεύτερο, XL: Ιστορίες αγάπης, περιλαμβάνουν δεκατρείς αληθινές ιστορίες γυναικών. Το δεύτερο βιβλίο, συγκεκριμένα, πραγματεύεται θέματα όπως η γυναικεία κακοποίηση, η απιστία και η απώλεια», αναφέρει η συγγραφέας σχετικά με τα προηγούμενα έργα της.

Κλείνοντας, η κ. Καλλέ αναφέρεται στο επόμενο βήμα της. Παραμένει στην ίδια περιοχή, αυτή τη φορά με μια ακόμη αληθινή ιστορία που επικεντρώνεται στη μετανάστευση και στον τρόπο που αυτή επηρέασε τα χωριά του βόρειου Έβρου.


Πληροφορίες για την παρουσίαση στην Ξάνθη

Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00

Τοποθεσία: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Για τη συγγραφέα θα μιλήσει ο Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Γιάννα Βογιατζοπούλου, μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων

Θα συντονίσει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Φάμελλο από την ΑΜΘ

Πλην του Έβρου, που ψήφισε Πολάκη – Με μία ψήφο διαφορά, ο Φάμελλος επικράτησε του Π…