Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μεγάλες απώλειες στο βαμβάκι από την αλλαγή του καιρού και τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις

Μεγάλες απώλειες στο βαμβάκι από την αλλαγή του καιρού και τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις

0

Η παραγωγή ανά στρέμμα βαμβακιού στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 40-50 κιλών, ενώ οι αγρότες καταλήγουν σε οικονομική καταστροφή, καθώς η απόδοση δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα


Η αλλαγή του καιρού και οι ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην αγροτική παραγωγή, με τη Θράκη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της καταστροφής. Οι αγρότες στην Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η ξηρασία και οι υπερβολικές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την παραγωγή, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί.

Στον Έβρο, η παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί δραματικά, με την απογοητευτική συγκομιδή να είναι πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο. Η συλλογή ολοκληρώθηκε νωρίτερα από την προβλεπόμενη, με τις μπάλες του βαμβακιού στις αποθήκες να καταδεικνύουν τη μικρή ποσότητα που παράχθηκε. Ο Δημήτρης Κολγιώνης, αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, μιλάει στην ΕΡΤ για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς ο Έβρος, που παραδοσιακά αντιμετωπίζει πλημμύρες, βρίσκεται αυτή τη φορά σε κατάσταση πλήρους ξηρασίας. Οι γεωτρήσεις δεν έχουν αρκετό νερό για άρδευση, με τις μηχανές να τραβούν μόνο λάσπη.

Η παραγωγή ανά στρέμμα βαμβακιού στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 40-50 κιλών, ενώ οι αγρότες καταλήγουν σε οικονομική καταστροφή, καθώς η απόδοση δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας και τα έξοδα άρδευσης, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος έχει προτείνει μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά 30%, όμως αυτό φαίνεται να είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να φτάσουν στα 73 ευρώ ανά στρέμμα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, ακόμη και με μια τιμή πώλησης του βαμβακιού στα 47-48 λεπτά το κιλό, δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Τα έξοδα για την ενέργεια και την άρδευση, που πέρυσι απαιτούσαν δύο ποτίσματα, φέτος απαιτούν έξι, με ένα επιπλέον κόστος 200%, προσθέτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στην οικονομική επιβίωση των αγροτών της περιοχής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

24,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των σχολείων από την ΠΑΜΘ

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 12 έργα για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό σχολικών μονάδων, κ…