Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαθητές στην Καβάλα μετατρέπουν τα απόβλητα σε θησαυρό

Μαθητές στην Καβάλα μετατρέπουν τα απόβλητα σε θησαυρό

0

«Είναι πραγματικά παρήγορο να βλέπουμε τις νεότερες γενιές να αγκαλιάζουν την ιδέα της δεύτερης ευκαιρίας – τόσο για τα αντικείμενα, όσο και για τον πλανήτη», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου


Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος κάνει ο Δήμος Καβάλας, με τη δημιουργία του Κέντρου Δημιουργικής Επανάχρησης Αποβλήτων. Το Κέντρο, που επικεντρώνεται στην επανάχρηση ογκωδών απορριμμάτων, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μόλις έναν μήνα μετά την έναρξή του και ήδη διοργανώνει πρακτικά εργαστήρια για την τέχνη της ανακατασκευής επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων.

Το έργο CURE+ αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δήμου Καβάλας να μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές, δίνοντας μια δεύτερη ζωή σε αντικείμενα που διαφορετικά θα θεωρούνταν άχρηστα. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν να ανακυκλώνουν και να δημιουργούν νέες χρήσεις από τα παλιά τους αντικείμενα, προωθώντας την επανάχρηση και την ανακύκλωση ως καθημερινή πρακτική.

Η συνεργασία με το σχολείο Kohfidisch Mittelschule από την Αυστρία και το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας μέσω του προγράμματος ERASMUS+ KA121 εμπλουτίζει την πρωτοβουλία. Μαθητές από τα δύο σχολεία συμμετείχαν σε εργαστήρια με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την ενδυνάμωση των νέων ως ενεργών πολιτών. Μέσα από την πρακτική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μετατρέψουν τα «απορρίμματα» σε μοναδικά αντικείμενα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα.

Η επένδυση στην κυκλική οικονομία, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, δεν αφορά μόνο τη διατήρηση πόρων, αλλά και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ειδικότερα, η συμμετοχή των νέων και η δημιουργία συνεργειών είναι καθοριστικής σημασίας για την υιοθέτηση αυτών των αρχών στο μέλλον.

«Είναι πραγματικά παρήγορο να βλέπουμε τις νεότερες γενιές να αγκαλιάζουν την ιδέα της δεύτερης ευκαιρίας – τόσο για τα αντικείμενα, όσο και για τον πλανήτη», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου, τονίζοντας ότι σε μια εποχή που τα πάντα φαίνεται να έχουν ημερομηνία λήξης, η επένδυση στη βιωσιμότητα και τις «δεύτερες ευκαιρίες» είναι το κλειδί για το μέλλον μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στη ρωγμή του χρόνου: Στιγμές του 2024

Μίνι ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που έφυγε σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο …