Λόγω της ανομβρίας αυξήθηκε η αλατότητα του νερού και δεν γίνεται εισόδευση– Ούτε δείγμα αθερίνας που είναι η εποχή της – Εξαφανίστηκαν τα καβούρια και τα κεφάλια
Μείωση κατά 60% στην παραγωγή, καταγράφει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γ. Γκίλης
Αντιμέτωπος με μια μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή του είναι ο αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας. Απ’ την μια η κλιματική αλλαγή, που ευθύνεται για την τεράστια μείωση της παραγωγής ψαριών, απ’ την άλλη η έλλειψη υποδομών έχουν σαν αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της δραστηριότητάς του στην λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας.
Η ανομβρία μείωσε κατά 60% την παραγωγή – Ούτε δείγμα αθερίνας
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Γκίλης αυτό τον μήνα συλλέγεται η αθερίνα η οποία και εξάγεται στην Ιταλία. Όμως φέτος: «Δεν έχει ούτε ένα κιλό αθερίνα στην λιμνοθάλασσα. Έχουμε 100% μείωση. Και γι΄αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Δεν έχει βρέξει καθόλου με αποτέλεσμα το νερό να είναι πολύ αλμυρό αφού δεν έχει εμπλουτιστεί με νερό η λίμνη. Χάσαμε κεφάλια και άλλα ψάρια που δεν μπήκαν μέσα γιατί αυξήθηκε έντονα η αλατόττητα. Φέτος η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 60%», αναφέρει ο κ. Γκίλης.
Ο ίδιος ως Πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Λίμνης Βιστονίδας, καθώς και του Πανελληνίου Συνδέσμου Μισθωτών Λιμνοθαλασσών, είχε συνάντηση την περασμένη Τρίτη με τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Κέλλα και στελέχη της Διεύθυνσης Αλιείας. Όπως μας ανέφερε εξέθεσε τα προβλήματα του όπως έκανε και στους προκατόχους του: «Τους εκθέσαμε τα προβλήματα. Το έχουμε κάνει επανειλημμένα και στους προκατόχους τους. Το ζήτημα είναι ότι μέχρι να ενημερωθούν και να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις αλλάζουν και κάθε φορά γίνεται το ίδιο»!
Και αποζημίωση από πουθενά- Τους έκοψαν και το de minimis
Όπως ανέφερε ενώ είναι επαγγελματίες αλιείς όσοι δραστηριοποιούνται στις λιμνοθάλασσες ωστόσο δεν αποζημιώνονται όπως οι υπόλοιποι αλιείς: « Τώρα που πάθαμε τόση καταστροφή. Δεν έχουμε ψάρια, δεν έχουμε καβούρια, μας απαγορεύουν και την εμπορία στα χέλια, δεν έχουμε αποζημίωση από πουθενά. Είμαστε 37 μέλη στον αλιευτικό συνεταιρισμό. Πως θα ζήσουμε τις οικογένειές μας;»
Όπως διευκρίνισε o κ. Γκίλης έγινε μια προσπάθεια από τον προηγούμενο υφυπουργό Σταύρο Κελέτση να δοθούν κάποια χρήματα από τον κανόνα de minimis αλλά άλλαξε ο υφυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το αίτημα.
Η «μπούκα του Λαγού» που για χρόνια και ζαμάνια παραμένει κλειστή
Στο μεταξύ …ανέκδοτο έχει καταντήσει η «μπούκα του Λαγού» στην Βιστονίδα. Για όσους δεν έχουν ακούσει τίποτε γ’ αυτό είναι ένα χρόνιο αίτημα να ανοίξει το στόμιο εκεί που ενώνεται η θάλασσα με την λίμνη στο σημείο «Λαγός» που έχει κλείσει από μεταφορά μπαζών που έγιναν από το έργο του λιμενοβραχίονα: «Χρόνια τώρα το ζητάμε να ανοίξουν την μπούκα του Λαγού για να έχουμε εισόδευση ψαριών. Δεν έχουμε καθόλου τζίρο από εκείνο το σημείο και όλο μας τάζουν ότι θα το κάνουν και ποτέ δεν το κάνουν».
Ανοίγει το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας – Υποδομές για μεταποίηση σχεδιάζει να εντάξει ο Συνεταιρισμός
Τις ελπίδες τους εναποθέτουν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας το οποίο θα παρουσιαστεί σε ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη στις 22 Νοεμβρίου: «Υπάρχουν πολλές επιλέξιμες δαπάνες αλλά πρόβλημα είναι ότι όλα είναι με τιμές του 2021 και όχι του 2024. Θα έπρεπε οι υποδομές που πρόκειται να γίνουν σε ένα δημόσιο ιχθυοτροφείο όπως είναι η λιμνοθάλασσα της Βιστονίδα να είναι με 100% επιδότηση. Εμείς έχουμε σχέδια να κάνουμε μόνιμες υποδομές για μεταποίηση. Να κάνουμε καπνιστήριο. Έχουμε μοναδικά ψάρια όπως ο λικουρίνος, το καπνιστό χέλι, που μπορούμε να τα μεταποιήσουμε και να τα προωθήσουμε στις αγορές αν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές».