Σταθερά βιώσιμο το Χρέος
Οι κρατικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας και άλλων επτά κρατών είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις συστάσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση του πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα διαπιστώνει πως η χώρα μας διατηρεί τη δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τα προσχέδια προϋπολογισμών του 2025 που κατέθεσαν 17 μέλη της Ευρωζώνης, υπό το πρίσμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν ως βασικό όρο την ετήσια αύξηση των πρωτογενών δαπανών κάθε χώρας κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Για τη χώρα μας το όριο έχει τεθεί στο 3,7% για το 2025, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός της ερχόμενης χρονιάς προβλέπει αύξηση 3,6%.
Συνολικά οκτώ κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεωρείται ότι ευθυγραμμίζονται με τις δημοσιονομικές συστάσεις, ενώ επτά δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως, ένα δεν ευθυγραμμίζεται και ένα ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζεται. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λετονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Κροατία και η Γαλλία εκτιμάται ότι ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις, καθώς οι καθαρές δαπάνες τους προβλέπονται εντός των ανώτατων ορίων.
Η Εσθονία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις, καθώς οι ετήσιες καθαρές δαπάνες τους (Φινλανδία, Ιρλανδία) και/ή σωρευτικές καθαρές δαπάνες τους (Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία) προβλέπεται ότι θα υπερβούν τα αντίστοιχα ανώτατα όρια.
Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη σύσταση, μολονότι οι καθαρές δαπάνες τους προβλέπονται εντός των ανώτατων ορίων, δεν θα έχουν σταδιακά καταργήσει τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας έως τον χειμώνα 2024-2025, όπως συνέστησε το Συμβούλιο.
Την περίοδο της παρουσίασης του Φθινοπωρινού πακέτου η Κομισιόν δεν είναι παραλάβει τα Μεσοπρόθεσμα πέντε κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Λιθουανίας που ζήτησαν και έλαβαν πίστωση χρόνου λόγω εκλογικών και πολιτικών εξελίξεων. Σε Βουλγαρία, Βέλγιο, Αυστρία και Λιθουανία η επέκταση δόθηκε καθώς εκκρεμούσε σχηματισμός κυβέρνησης μετά από εκλογές και στη Γερμανία λόγω των επερχόμενων εκλογών.