Αρχική Ρεπορτάζ Καταργείται ο β’ γύρος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

Καταργείται ο β’ γύρος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

0

Ρηξικέλευθες αλλαγές εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Τέλος στις συμφωνίες του β’ γύρου. Ο ψηφοφόρος θα αποφασίζει από τον α΄ γύρο για τις επιλογές Α’ και Β’. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους. Στο κλίμα του συνεδρίου μάς μεταφέρει ο δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης


«Κεραυνοβολήθηκαν» οι δήμαρχοι στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στην Ρόδο από τις ρηξικέλευθες αλλαγές, που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος από το βήμα του συνεδρίου. Ο υπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους εκπροσώπους των ΟΤΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «οι αλλαγές που είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε δεν πρόκειται να είναι μια μεταρρύθμιση που θα μείνει στα χαρτιά, αλλά ένα πραγματικό εργαλείο για τις αυτοδιοικητικές αρχές, ώστε να σταθούν πιο σταθερά, να επιλύσουν δυσλειτουργίες και να προοδεύσουν, προς όφελος των πολιτών». Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αφορούν ένα ευρύ φάσμα της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκινώντας από το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ψήφος για δήμαρχο Α’ και Β’ επιλογής!

Στο κλίμα του συνεδρίου μάς μετέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, που το παρακολουθεί μαζί με τους δημάρχους Τοπείρου και Μύκης. Σημείωσε μάλιστα ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στις αλλαγές που αφορούν τις εκλογές, με την κατάργηση του β’ γύρου. Να σημειωθεί ότι, όπως εξήγγειλε ο υπουργός, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης. Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την πρώτη φάση, το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση, τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση. Η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος – όπως υποστήριξε – αφενός επιλύει το πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής των εκλογέων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και, αφετέρου, εξαλείφει το σημαντικό κόστος διενέργειας του δεύτερου γύρου

Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης: «Κάποιες προτεινόμενες αλλαγές είναι θετικές αλλά υπάρχει αντίδραση για την κατάργηση του β’ γύρου των εκλογών»

Στο άκουσμα και μόνο αυτής της αλλαγής, η αντίδραση από τους δημάρχους ήταν καταφανώς αρνητική: «Η πλειοψηφία των δημάρχων δεν το δέχτηκε αυτό. Είναι εμφανές ότι δεν ευνοεί τους εν ενεργεία δημάρχους. Μπορεί κάποιος να πάρει 48% στον πρώτο γύρο και να κερδίσει ο δεύτερος αν υπερτερεί στις προτιμήσεις της β’ επιλογής των ψηφοφόρων. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μην ισχύσει. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως το ότι μειώνονται οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια, ορίζονται υποψήφιοι χωρίς σταυρό προτίμησης για να μπορούν να συμμετέχουν επιστήμονες, αλλά και η εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα γίνεται ενιαία στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτική ενότητα. Επίσης, όλες οι οφειλές προς τους δήμους θα υπαχθούν σε ένα ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Δημοτικών Εσόδων υπό την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και θα παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, οι οποίες θα αποδίδονται άμεσα στους Δήμους. Επίσης, επανέρχεται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλματα άνω των 15.000 ευρώ».


«Η πλειοψηφία των δημάρχων δεν το δέχτηκε αυτό. Είναι εμφανές ότι δεν ευνοεί τους εν ενεργεία δημάρχους»
Γιώργος Τσιτιρίδης, δήμαρχος Δήμου Αβδήρων

Τι αλλάζει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στην λειτουργία των ΟΤΑ

 Εκτός από την κατάργηση του β’ γύρου, οι υπόλοιπες αλλαγές είναι οι εξής:

  1. Προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές Δήμων και Περιφερειών
    Με στόχο τη διευκόλυνση των εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, και μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές για όσους το επιθυμούν, διατηρώντας παράλληλα την κλασική ψηφοφορία με φυσική παρουσία.
  2. Κήρυξη πρόωρων εκλογών εντός των τριών πρώτων ετών της πενταετούς θητείας
    Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον συμφωνούν τα 4/5 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Η αλλαγή στοχεύει στην εξάλειψη φαινομένων διοικητικής παράλυσης σε περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων.
  3. Ορισμός επιπλέον υποψηφίων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης
    Κάθε συνδυασμός μπορεί να ορίσει επιπλέον υποψήφιους ως εξής:
  • 1 υποψήφιο σε συμβούλια με έως 19 μέλη
  • 2 υποψήφιους σε συμβούλια με 25 έως 39 μέλη
  • 3 υποψήφιους σε συμβούλια με 43 μέλη
    Οι υποψήφιοι αυτοί εκλέγονται μόνο αν ο συνδυασμός τους αναδειχθεί νικητής των εκλογών, στοχεύοντας στην προσέλκυση ικανών επιστημόνων και προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.
  1. Ποσόστωση για τη συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών
    Η ποσόστωση στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.
  2. Κατάργηση δυνατότητας απόσπασης αιρετών δημόσιων υπαλλήλων λόγω εκλογής
    Η εκλογή θεωρείται στάση προσφοράς στα κοινά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αποσπάσεις, που αποδυναμώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες.
  3. Μείωση του αριθμού υποψηφίων συμβούλων σε έως 50% επιπλέον των θέσεων
    Με τη μείωση αυτή, ένας συνδυασμός δημοτικών εκλογών σε συμβούλιο 31 μελών, αντί για έως 78 υποψήφιους, που μπορούσε να έχει το 2023, θα έχει 47.
  4. Εκλογή δημοτικών συμβούλων ενιαία στο σύνολο του δήμου
    Μετά από 15 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» και τις συνενώσεις των καποδιστριακών δήμων, δεν υφίσταται πλέον λόγος για διατήρηση διακριτής εκλογικής περιφέρειας.
  5. Ενιαίο παράβολο συνδυασμού
    Το ύψος του παραβόλου θα καθορίζεται αναλογικά με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας.
  6. Διεξαγωγή εκλογών την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου
    Η αλλαγή αυτή μειώνει το χρονικό διάστημα από τις εκλογές έως την ανάληψη καθηκόντων των νέων αρχών, περιορίζοντας τα πιθανά κενά εξουσίας.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Ζέσταναν” το κλίμα οι καλαντιστές στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Το κοινό, που γέμισε τον χώρο, έδειξε να απολαμβάνει κάθε στιγμή, συμμετέχοντας στη γιορτή…