Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έβρος: Η πρώτη αναδάσωση στο καμένο δάσος Δαδιάς από μαθητές και φοιτητές

Έβρος: Η πρώτη αναδάσωση στο καμένο δάσος Δαδιάς από μαθητές και φοιτητές

0

Η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Χατζηγάκη, και η ομάδα της, μαζί με μαθητές, φοιτητές και εκπροσώπους φορέων, βρέθηκαν στην περιοχή της Λευκίμης την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, για να φυτέψουν 200 δενδρύλλια δρυός και πεύκης


Το Ίδρυμα Χατζηγάκη, μέσω του προγράμματος «Παιδεία & Περιβάλλον – Το Δάσος, Το Σπίτι μας», πραγματοποίησε την πρώτη αναδάσωση σε περιοχή του Δάσους Δαδιάς στον Έβρο, η οποία είχε καεί από καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναγέννησης του φυσικού περιβάλλοντος και της ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, Ελισάβετ Χατζηγάκη, και η ομάδα της, μαζί με μαθητές, φοιτητές και εκπροσώπους φορέων, βρέθηκαν στην περιοχή της Λευκίμης την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, για να φυτέψουν 200 δενδρύλλια δρυός και πεύκης, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της δασικής υπηρεσίας. Το εγχείρημα αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια να αναγεννηθεί το δάσος εκεί όπου η φύση δεν μπορεί να ανακάμψει από μόνη της.

Ο Πέτρος Ανθόπουλος, προϊστάμενος της διεύθυνσης δασών Έβρου, εξήγησε ότι για τις περιοχές που υπέστησαν ζημιά το 2023 από τις πυρκαγιές, θα χρειαστεί να περάσουν δύο με τρία χρόνια για να διαπιστωθεί αν η φύση μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά. Παρά τις πρώιμες θετικές ενδείξεις, όπως η ανάπτυξη νεαρών πεύκων, το κύριο πρόβλημα παραμένει η λειψυδρία, με την περιοχή να χρειάζεται βροχοπτώσεις, αλλά όχι καταιγίδες.

Η εκδήλωση της 22ης Νοεμβρίου αποτέλεσε το αποκορύφωμα της εβδομάδας δράσης, με το Ίδρυμα να συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η δενδροφύτευση από μαθητές, φοιτητές, εθελοντές και άλλους συμμετέχοντες απέδειξε την ενότητα και την κοινή προσπάθεια για την αποκατάσταση του δάσους, δημιουργώντας ένα σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης για την περιοχή του Έβρου.

Η κ. Χατζηγάκη επεσήμανε τη σημασία της βιωματικής εκπαίδευσης και της συλλογικής δράσης: «Η εικόνα μικρών παιδιών να φυτεύουν δέντρα σε μια τριπλά καμένη περιοχή αποτελεί φωτεινό σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης για το μέλλον του δάσους και της κοινότητας». Το Ίδρυμα συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των νέων, στοχεύοντας στη δημιουργία περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών που θα προστατεύσουν το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χ. Ζεϊμπέκ για Γ.Ν.Ξ.: «Οι εφημερίες βγαίνουν μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού»

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης από τον βουλευτή της Νέας Αριστ…