Στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τέθηκε το ζήτημα της πρόληψης και της αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές, ενώ τονίστηκαν οι δυνατότητες, αλλά και τα όρια του κρατικού μηχανισμού
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας καλεί τις Περιφέρειες να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους με βάση τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις
Η κλιματική κρίση, που έχει γίνει πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πλανήτη, βιώνεται καθημερινά από δισεκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι παρατεταμένες ξηρασίες είναι μερικά μόνο από τα φαινόμενα που πλήττουν τις τοπικές κοινωνίες, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και την οικονομία, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα την Θεσσαλία.
Εν μέσω αυτής της περιβαλλοντικής κρίσης, το Συνέδριο του ΟΗΕ (COP29) συνεχίζεται στο Μπακού, αναδεικνύοντας την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τον τρόπο που μπορούν τα κράτη να διαχειριστούν την νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, αυξάνεται η απογοήτευση για το γεγονός ότι μια εβδομάδα μετά την έναρξη της COP29, οι διαπραγματεύσεις έχουν μέχρι στιγμής επιφέρει μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ότι οι συνομιλίες για τη χρηματοδότηση του κλίματος, βασική προτεραιότητα της συνόδου κορυφής, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, παρά τη σημασία τους στις διεθνείς κλιματικές πολιτικές, είναι απούσες από τη συζήτηση, εντείνει την αβεβαιότητα και την αίσθηση ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση.
Όσον αφορά την πρόληψη και αποκατάσταση σε τοπικό επίπεδο, το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι οι Περιφέρειες είναι οι πρώτες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά τους και έχουν την υποχρέωση να παρεμβαίνουν άμεσα και ουσιαστικά. Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα, εκπαίδευση των πολιτών, ενίσχυση των υποδομών και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών είναι τα ζητήματα που τίθενται σε προτεραιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπιστώσεις των κινδύνων που αποφέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως επίσης και το σχέδιο πρόληψης που παρουσιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συνεχώς επιδεινούμενη απειλή της λειψυδρίας, τονίζοντας ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα. Ανέφερε ότι η κατασκευή ταμιευτήρων, που δρομολογεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα επιτρέψει τη συγκέντρωση νερού τους μήνες βροχοπτώσεων για την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία παρουσιάζει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας αναγνώρισε τη σημασία της οικονομικής στήριξης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταλήγουν στις Περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες με βάση τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει λάβει 2,1 δισ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την ανάπτυξη τεχνολογιών για την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. «Η αντιμετώπιση των καταστροφών σημαίνει χρεωκοπία για τα κράτη, εάν δεν υπάρχει στήριξη από την Ε.Ε.», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Πολιτική Προστασία έχει εξελιχθεί από μια υποβαθμισμένη Γενική Γραμματεία σε ένα σύγχρονο υπουργείο με νέα τεχνολογία και εξοπλισμό.
Η έγκαιρη προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ειδικότερα πλημμυρικά φαινόμενα, αποτέλεσε επίσης κεντρικό θέμα στην ομιλία του υπουργού. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι πλημμύρες είναι πιο απρόβλεπτες και επικίνδυνες από τις πυρκαγιές και για το λόγο αυτό η ανάγκη για έγκαιρη προειδοποίηση μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 είναι επιτακτική. Ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε τοπικούς συντονισμούς, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων.
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε, με τη σειρά του, ότι οι υποδομές έχουν φτιαχτεί μία άλλη εποχή με αποτέλεσμα πλέον να μην ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. «Προσπαθούμε να καλύψουμε ζημιές σε δίκτυα και υποδομές, έχοντας πάντα συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς», υπογράμμισε.
«Οι Περιφέρειες λειτουργούν ως βραχίονας υλοποίησης της κρατικής αρωγής, με τις οποίες συνεργαζόμαστε ώστε να αποζημιώσουμε τις ζημιές σε επιχειρήσεις και σε αγρότες», είπε ο κ. Τριαντόπουλος.
Ο Στάθης Σταθόπουλος, γ.γ. Δασών του ΥΠΕΝ, παίρνοντας τον λόγο, προχώρησε σε μία σύγκριση των πεπραγμένων πριν από κάποια χρόνια με τις σημερινές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο ίδιος παραδεχόμενος ότι δεν υπάρχουν «άπειροι πόροι», όπως επίσης ότι οι δασικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν οργανωτικά ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή τους, τόνισε την χρησιμότητα του προγράμματος “ANTINERO”, «το οποίο περιλάμβανε 180 διαφορετικές συμβάσεις και εκταμίευση 430 εκατ. ευρώ στις τρεις πρώτες φάσεις του».
Ο ίδιος είπε ότι «θα προλάβουμε να κάνουμε τα έργα που χρειάζονται και που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια; Προφανώς και όχι αφού δεν υπάρχουν ατελείωτα χρήματα».
Όσον αφορά στην επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των απαιτούμενων έργων, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει σαφής πρόοδος σχετικά με την γραφειοκρατία, «αλλά βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς από τη μία υπάρχει η απαίτηση για εξάλειψη των εμποδίων και από την άλλη απαίτηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δασοτεχνικά έργα. Γίνεται να απαλείψουμε μέσα σε 5 χρόνια όλες τις παθογένειες; Προφανώς και όχι».