Αρχική Ρεπορτάζ ΕΝ.ΠΕ.: Οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της πρώτης μέρας του συνεδρίου

ΕΝ.ΠΕ.: Οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της πρώτης μέρας του συνεδρίου

0

Ξεκίνησε σήμερα το διήμερο τακτικό συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. με τίτλο «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις – Θεσμική μεταρρύθμιση – Κλιματική κρίση»


Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι σε πέντε μήνες από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί το κείμενο του ενιαίου κώδικα της αυτοδιοίκησης


Το διήμερο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειακών Ενώσεων (ΕΝ.Π.Ε.), που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις 11:00 στην Αλεξανδρούπολη, επικεντρώνεται σε κρίσιμα ζητήματα όπως η θεσμική μεταρρύθμιση και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τίτλο «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις – Θεσμική μεταρρύθμιση – Κλιματική κρίση», το συνέδριο φιλοξενεί προσωπικότητες από τον χώρο της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας [σ.σ. πρόσφατα πήρε το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή], καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, οι οποίοι πρόκειται κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον ρόλο των περιφερειών απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Το τακτικό συνέδριο χαιρέτησαν οι Ιωάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης,  Εμμανουήλ Κόνσολας, πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης ∆ήμων Ελλάδος, Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας και Δημήτριος Μαραβέλιας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων , η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Δελής από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Σερρών, Παναγιώτης Μπούμπας από την Ελληνική Λύση, ο βουλευτής Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας και ο βουλευτής Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Νέα Αριστερά.

Χρ. Τοψίδης: ««Η ΑΜΘ διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως»

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, τόνισε την ανάγκη για μια θεσμική μεταρρύθμιση που θα δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στη σημασία της οικονομικής ανεξαρτησίας των Περιφερειών μέσω δίκαιης κατανομής πόρων, αλλά και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της ΑΜΘ, ο κ. Τοψίδης εξήρε τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής. «Η ΑΜΘ είναι πύλη σύνδεσης της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Με τα λιμάνια, τους συνοριακούς σταθμούς και το σιδηροδρομικό της δίκτυο, μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος εμπορίου», δήλωσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον ενεργειακό ρόλο της ΑΜΘ, που ενισχύεται από τον σταθμό LNG και τους αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο TAP, καθιστώντας την περιοχή βασικό κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής αφορά την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα, με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας, καθώς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, συνδυάζοντας πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους. «Η ΑΜΘ διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως», σημείωσε.

Τέλος, στάθηκε στον αμυντικό ρόλο της περιοχής, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η ΑΜΘ είναι ένας δυναμικός κόμβος εμπορίου, ενέργειας και άμυνας, και αυτό είναι που χτίζουμε για το μέλλον της περιοχής μας», κατέληξε.

Απ. Τζιτζικώστας: «Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την αυτοδιοίκηση των επόμενων ετών»

Ο επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απερχόμενος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «αντέξαμε τις απανωτές κρίσεις και όχι μόνο αντέξαμε, αλλά νικήσαμε, καθώς το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών ως «κρίσιμη» και τόνισε ότι οι προτάσεις της ΕΝΠΕ έχουν πλέον καταστεί κοινός τόπος, συγκεντρώνοντας ευρεία αποδοχή.

«Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την αυτοδιοίκηση των επόμενων ετών», υπογράμμισε, θέτοντας στο επίκεντρο τρία βασικά ζητούμενα. Πρώτο, την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος κάνει τι», δήλωσε, εκφράζοντας την επιθυμία για περισσότερες ευθύνες στις Περιφέρειες, στο πρότυπο της Ευρώπης, όπου τομείς όπως η υγεία, οι υποδομές και η λειτουργία πανεπιστημίων ανήκουν στη δικαιοδοσία τους. «Γιατί όχι και στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε με νόημα.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για την ανάγκη προσαρμογής των πόρων στις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Υποστήριξε πως απαιτούνται απλούστεροι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στις δημόσιες υποδομές, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για άμεσα φορολογικά έσοδα στις Περιφέρειες. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού κατευθύνονται τα χρήματά τους», σημείωσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον θεσμικό ρόλο των Περιφερειών, ο οποίος, όπως τόνισε, πρέπει να θωρακιστεί τόσο πολιτικά όσο και νομικά. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι για τη χώρα μας και τους συμπολίτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι μια ισχυρή αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης, είναι ένα «μεγάλο βήμα» για την αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος των Περιφερειών, τόνισε, είναι «κομβικός», επηρεάζοντας άμεσα την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε περιοχής. Κλείνοντας, επισήμανε πως η χάραξη των περιφερειακών προτεραιοτήτων πρέπει να γίνεται βάσει των πραγματικών αναγκών των πολιτών, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία της σύνδεσης της αυτοδιοίκησης με την καθημερινότητα.

Θ. Λιβάνιος: «Σε πέντε μήνες από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί το κείμενο του ενιαίου κώδικα της αυτοδιοίκησης»

Με έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου ενιαίου κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης κατά την ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ. «Όταν οι Περιφέρειες έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, μπορούν να τα αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά από το κεντρικό κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ενιαίος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επεσήμανε, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σαφούς και λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών. Ο υπουργός περιέγραψε τη νέα αυτή πρωτοβουλία ως ένα εργαλείο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που «λειτουργούν ως τροχοπέδη» στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωση του κώδικα έχει ήδη ξεκινήσει, με την ειδική επιτροπή να έχει πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις μέχρι στιγμής. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι στόχος είναι το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2025, δηλαδή μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. Μάλιστα, το κείμενο αυτό θα τεθεί σε συζήτηση σε κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, ενισχύοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στη διαδικασία.

Έμφαση στην απορροφητικότητα πόρων έδωσε ο κ. Λιβάνιος, τονίζοντας ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πόρους ως χώρα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποδοτικής διαχείρισης χρηματοδοτήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το ΥΠΕΣ είναι η οριοθέτηση αρμοδιοτήτων μεταξύ των περιφερειακών οργάνων. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι αλλαγές στην οικονομική διαχείριση να συνδυάζονται με διαφάνεια και ταχύτητα, ώστε οι έλεγχοι νομιμότητας να μη χρονίζουν. «Οι αποφάσεις της διοίκησης δεν μπορούν να “σέρνονται” επί χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι μεταφορές αρμοδιοτήτων θα συνοδεύονται από ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, προσωπικό και πόρους.

Σε σχέση με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, ο κ. Λιβάνιος επανέλαβε την πρόταση για εκλογή από τον πρώτο γύρο, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υψηλής αποχής στον δεύτερο γύρο. Περιέγραψε ένα νέο σύστημα διπλής επιλογής στο ψηφοδέλτιο, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν δεύτερο συνδυασμό. «Αυτή η ψήφος θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν δεν υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις θα τεθούν σε διάλογο με τους φορείς αυτοδιοίκησης.

«Η συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και του κεντρικού κράτους μπορεί να θεμελιωθεί σε σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας», τόνισε ο κ. Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για μια καλύτερη Ελλάδα που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στον αέρα» το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

«Μπήκε» τον Δεκέμβριο εργολάβος, έσκαψε 15 μέρες και έφυγε –  Μόνο 1/3 του έργου έχε…