Αρχική Ρεπορτάζ Εκπονείται η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ξάνθης

Εκπονείται η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ξάνθης

0

Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση τον Οκτώβριο – Θα καλύπτει όλο τον καλλικρατικό Δήμο – Μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί


 Τι είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Σημαντική η συμμετοχή του κόσμου μέσα από τον ιστότοπο https://polsxedia.ypen.gov.gr/


Σε φάση εκκίνησης βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης, με τη σύμβαση να υπογράφεται αρχές Οκτωβρίου. Ο κύριος φορέας του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥπΕΝ), ενώ αναθέτουσα αρχή και φορέας υλοποίησης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

Εκπονείται η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ξάνθης

Ο προϋπολογισμός της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Για το λόγο αυτό, το έργο έχει «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, οπότε και λήγουν οι προθεσμίες για την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης μέσω της κατάρτισης Προεδρικού Διατάγματος.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ξάνθης θα καλύψει ολόκληρο το Δήμο Ξάνθης, περιλαμβάνοντας και τις δύο δημοτικές ενότητες, και όχι μόνο το αστικό τμήμα της πόλης, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που διαθέτει ο Δήμος από το 2012 και επικαιροποιήθηκε το 2022.

Τι είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, τα οποία καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, τις ειδικές πολεοδομικές ζώνες, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, καθώς και ό,τι άλλο απαιτείται για μια ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη. Γενικότερα, με τα Τ.Π.Σ. δημιουργούνται οι εξής ζώνες:

  1. Οικιστικές Περιοχές
  2. Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.)
  3. Περιοχές Προστασίας (Π.Ε.Π.) και Περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (Π.Ε.Κ.)
  4. Περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (Π.Ε.Χ.)

 Β. Ασημίδης: «Ως εργαλείο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πλέον αναγκαίο για την ανάπτυξη της περιοχής»

Όπως ανέφερε ο μηχανικός και γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης, Βασίλης Ασημίδης, ο οποίος συμμετέχει ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην τριμερή επιτροπή ελέγχου και παρακολούθησης της μελέτης: «Ευελπιστούμε ότι η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα επιλύσει προβλήματα που υπάρχουν από παραλείψεις και λάθη. Θα αντλήσουμε πληροφορίες από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στόχος είναι ένας ορθολογικότερος σχεδιασμός. Ως εργαλείο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πλέον αναγκαίο για την ανάπτυξη της περιοχής, και επίσης αναμένουμε να τακτοποιηθούν όλες οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τα νομοθετήματα που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση. Η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης έχει αρκετά στάδια, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Βασικό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι και η συμμετοχή του κόσμου με τις απόψεις του, καθώς και μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, υπάρχει ήδη σχετικός ιστότοπος (https://polsxedia.ypen.gov.gr/), όπου θα παρουσιαστούν τα διάφορα σενάρια, ενώ υπάρχει ήδη η δυνατότητα σχολιασμού από τον κόσμο, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη. Πέρα από τη διαδικτυακή ενημέρωση, ευελπιστώ να γίνει και μια δια ζώσης ενημέρωση σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης».

Ο ανάδοχος και η τριμερής επιτροπή ελέγχου

Να σημειώσουμε ότι ο ανάδοχος της μελέτης είναι η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, η οποία περιλαμβάνει τις εξής εταιρείες:

  • «ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.»
  • «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΕΝΗΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ»
  • «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ», και φέρει το διακριτικό τίτλο Κ/ΞΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Η επιτροπή ελέγχου και παρακολούθησης αποτελείται από τρία μέλη του Τ.Ε.Ε., έναν μηχανικό από το Δήμο Ξάνθης και εκπρόσωπο από το ΥΠΕΝ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκκληση για νέο κτήριο στο 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης: Η έλλειψη χώρων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια

Σε επιστολή τους οι εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση λύση στο στεγαστικό αποβλέποντας κυρίως στη…