Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία;

Είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία;

0

Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας»


«Έχουμε ανάγκη από μία τολμηρή αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού υποδείγματος», τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης


Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του τομέα, όπως οι καθηγητές Αθανάσιος Βαβάτσικος και Τάσος Καρασαββόγλου, η πρόεδρος ΣΜΜΗΔΕ Ξάνθης, Αννέτα Τσελεπή, καθώς και ο συντονιστής του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας», Βαγγέλης Καλπαδάκης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται στην ελληνική οικονομία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Λόης Λαμπριανίδης, πρώην γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για καινοτόμες προσεγγίσεις και στρατηγικές προκειμένου να διαμορφωθεί ένας νέος δρόμος ανάπτυξης. Στον συντονισμό της συζήτησης βρέθηκε η εκπαιδευτικός Μολλά Εσρά, που συνέβαλε στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο ΕΝΑ.οι

Στ. Γιαννακίδης: «Το Ινστιτούτο ΕΝΑ παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον»

Ο Στάθης Γιαννακίδης, υπεύθυνος του Ινστιτούτου ΕΝΑ Ξάνθης, ανέφερε τη φιλοσοφία και τον ρόλο του Ινστιτούτου στην κοινωνία. «Το Ινστιτούτο ΕΝΑ είναι μία ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που επιλέγει να παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον», δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συζητούν, οι πολίτες να χαράσσουν σχέδια και να διεκδικούν εφαρμοσμένες πολιτικές», τόνισε, επισημαίνοντας τη δέσμευση του Ινστιτούτου στην προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων.

Λ. Λαμπριανίδης: «Έχουμε ανάγκη από μία τολμηρή αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού υποδείγματος»

Ο Λόης Λαμπριανίδης, πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των πολιτικών επιρροών που την επηρεάζουν. «Στην Αμερική, οι επενδυτικές εταιρείες διαχειρίζονται απίστευτα κεφάλαια, με την BlackRock να διαχειρίζεται 10 τρισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα», τόνισε, επισημαίνοντας την ισχυρή επιρροή που ασκούν αυτές οι εταιρείες στην πολιτική σκηνή.

Ο κ. Λαμπριανίδης προχώρησε στην ανάλυση της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι παρατηρείται «υποχώρηση της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα», συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, του δημογραφικού και του κύρους της Ένωσης. «Βρισκόμαστε σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον που καταρρέει», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, περιέγραψε τη χώρα ως αντιμέτωπη με «δομικά προβλήματα», όπως οικολογικά ζητήματα, δημογραφική κρίση, brain drain, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, καθώς και κρίση δημοκρατίας. «Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την έννοια της “φτηνής ανάπτυξης”, δηλαδή επιδιώκει να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική βασισμένη στο χαμηλό κόστος εργασίας, τους χαμηλούς φορολογικούς δείκτες και την απουσία προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή.

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε την ανάγκη για μια «τολμηρή αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού υποδείγματος». «Πρέπει να περιορίσουμε την ολιγαρχία και τα καρτέλ. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που μπορεί να παράγει πολιτική και έχει αυτονομία από τις πιέσεις του κεφαλαίου», κατέληξε, καλώντας σε συλλογική δράση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Αθ. Βαβάτσικος: «Στην Ξάνθη  παρατηρούνται διαχρονική απόκλιση από τον μέσο όρο του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο και μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης»

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Βαβάτσικος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «υπήρξαν δέκα μελέτες για το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας από το 1947 έως σήμερα». Παρά την πλούσια ιστορία μελετών, τόνισε ότι η ελληνόγλωσση βιβλιογραφία σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική είναι «εξαιρετικά περιορισμένη».

«Το βιβλίο αυτό λειτουργεί ως βάση αναφοράς και προσπαθεί να καταγράψει τις διαστάσεις για την απαραίτητη συγκρότηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης», δήλωσε ο κ. Βαβάτσικος, τονίζοντας την ανάγκη για μια εις βάθος ανάλυση των αδυναμιών του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παγκόσμια κρίση είναι του ιδιωτικού τομέα» και «επανερχόμαστε σε ένα μοτίβο που μας οδήγησε σε χρεωκοπία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πόλη της Ξάνθης, η οποία «έχει την τιμητική της» στο βιβλίο, καθώς παρατηρείται μια διαχρονική απόκλιση από τον μέσο όρο του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο και μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «διαχρονικό και χωρικό». Ο κ. Βαβάτσικος τόνισε ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται μονομερώς, με τον τουρισμό να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανισορροπίας.



Β. Καλπαδάκης: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που να βλέπουν περιοχές όπως η Θράκη με τον εποικοδομητικό τρόπο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης»

Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, συντονιστής του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στην επαναλαμβανόμενη εμφάνιση των ίδιων προβλημάτων στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι «επανερχόμαστε στα ίδια προβλήματα, ενώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε ξεπεράσει». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο επενδυτικό κενό, σημειώνοντας ότι «η αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022 δεν συνεχίζεται», γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για μια πιο σταθερή και διαρκή αναπτυξιακή στρατηγική.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι αυτό έχει δύο όψεις: «Πρώτον, έχουμε το brain drain και δεύτερον την ένταξη των μεταναστών, που διαμένουν στην Ελλάδα, στην αγορά εργασίας, με σκοπό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Επικαλούμενος την έκθεση του Ντράγκι, επεσήμανε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητήσουμε τις διαδικασίες ένταξης των μεταναστών για οικονομικούς λόγους».

Ο κ. Καλπαδάκης στάθηκε επίσης στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Θράκη, υπογραμμίζοντας την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης το 2020 και τα δομικά χαρακτηριστικά της περιοχής που σχετίζονται με την αποβιομηχάνιση και τις εσωτερικές ανισότητες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που να βλέπουν περιοχές όπως η Θράκη με τον εποικοδομητικό τρόπο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που προτείνει το βιβλίο», δήλωσε.

Αναφέρθηκε και στην εποικοδομητική συζήτηση που είχε γίνει το 2021 στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, όπου υπήρξαν διακομματικές συγκλίσεις για την ανάπτυξη και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες τόσο για την μουσουλμανική μειονότητα όσο και για την κοινωνική συνοχή. «Χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτό», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε λιγότερα όμως από αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2023, όπου η Θράκη, αντί να είναι σημείο αναφοράς για συνεργασία, έγινε ένα πεδίο αντιπαράθεσης για μικροπολιτικά ζητήματα».

Τ. Καρασαββόγλου: «Η ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου είναι και οικονομικό ζήτημα»

Ο Τάσος Καρασαββόγλου, καθηγητής στο ΔΠΘ, ανέφερε τη σημασία της αναζήτησης ενός «άλλου δρόμου» για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «η όλη προσπάθεια είναι σε μια αναζήτηση του άλλου δρόμου». Σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο, καθώς το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα έχει δημιουργήσει ανισότητες και έχει προκαλέσει πολλαπλές κρίσεις.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Καρασαββόγλου τόνισε ότι «συντηρείται μέχρι σήμερα η λογική της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», μια Ευρώπη που χαρακτηρίζεται από εθνικές και περιφερειακές ανισότητες. «Αυτή η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρείται η Ευρώπη των λαών, ενώ η δράση του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει ανεξέλεγκτη», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την διάσταση των ανισοτήτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανισότητες αποτελούν καίριο σημείο όλων των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στον συλλογικό τόμο. «Δεν είναι ιδεολογικοί ούτε ηθικοί οι λόγοι που επιβάλλουν μια ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, αλλά καθαρά οικονομικοί», τόνισε. Ο κ. Καρασαββόγλου επεσήμανε ότι μια δικαιότερη κατανομή θα ενισχύσει την καταναλωτική ζήτηση των χαμηλότερων εισοδημάτων και θα λειτουργήσει ως βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την ελληνική οικονομία.

Αννέτα Τσελεπή: Η ποιοτική ανάπτυξη στο επίκεντρο

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Αννέτα Τσελεπή, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξετάσουμε τη θεώρηση της ανάπτυξης μέσα από μια ποιοτική σκοπιά, τονίζοντας ότι «το βιβλίο παρατηρεί την ανάπτυξη από ποιοτική σκοπιά και όχι μόνο από ποσοτική».

Η κ. Τσελεπή επεσήμανε ότι η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τους αριθμούς, αλλά τη «ποιότητα των υποδομών που δημιουργούμε και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλες και όλους». Επεσήμανε το διακύβευμα της συζήτησης: «Θέλουμε πολλή ανάπτυξη ή ποιοτική ανάπτυξη;».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αν επιθυμούμε η ανάπτυξη να μην θεωρείται απλώς υπόθεση προσωπικού κέρδους, αλλά να αντανακλά έναν ισχυρό κοινωνικό προσανατολισμό, είναι απαραίτητο να αποδεσμευτούμε από την έννοια της ατομικής ευθύνης. Αντ’ αυτού, πρότεινε να υιοθετήσουμε τη φράση «συλλογική υποχρέωση», προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προάγει τη συνεργασία και τη συνοχή στην κοινωνία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακρίβεια: Νέα προϊόντα στη λίστα με τις μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ

704 κωδικοί προϊόντων περιλαμβάνει συνολικά η πρωτοβουλία Νέα προϊόντα προστέθηκαν στη λίσ…