Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λιμού στη Γάζα, τη στέρηση βασικών αγαθών από τον άμαχο πληθυσμό
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε μετά από έναν και πλέον χρόνο σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, με τον Νετανιάχου να χαρακτηρίζει το ένταλμα «αντισημιτικό» και να το συγκρίνει με την υπόθεση Ντρέιφους. Η έκδοση του εντάλματος ήρθε επίσης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, για την οποία εκδόθηκε αντίστοιχο ένταλμα για τον επικεφαλής στρατηγικής της, Μοχάμεντ Ντέιφ.
Ο Νετανιάχου, σε απάντηση της απόφασης, δήλωσε ότι καμία «σκανδαλώδης» απόφαση δεν θα τον αποτρέψει από την υπεράσπιση της χώρας του, ενώ και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση «σκανδαλώδη». Τα εντάλματα σύλληψης περιορίζουν τη διεθνή κινητικότητα των Νετανιάχου και Γκάλαντ, καθώς όσα από τα 124 κράτη-μέλη του ΔΠΔ υποδέχονται αυτούς τους ηγέτες είναι νομικά υποχρεωμένα να τους συλλάβουν εφόσον εισέλθουν στην επικράτειά τους. Ωστόσο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, δεν δεσμεύονται από την απόφαση.
Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λιμού στη Γάζα, τη στέρηση βασικών αγαθών από τον άμαχο πληθυσμό, καθώς και εγκλήματα όπως δολοφονίες και απάνθρωπες ενέργειες. Από την πλευρά της, η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση ως «βήμα προς τη δικαιοσύνη», αν και δεν σχολίασε το ένταλμα κατά του δικού της ηγέτη.
Η απόφαση του ΔΠΔ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, καταδίκασαν την κίνηση, ενώ άλλες, όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και ο Καναδάς, δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν τα εντάλματα σύλληψης. Η Τουρκία, η Νότια Αφρική, το Ιράκ και η Ιρλανδία χαιρέτισαν την απόφαση, ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία του ΔΠΔ αλλά τονίζει τη διαφορά μεταξύ του Ισραήλ και «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως η Χαμάς.