Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια
Στις αρχές του 2025 αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Διατηρώ για ιδιωτικά κτήρια» με μειωμένο προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται σε διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζερβός.
Βάσει της αρχικής εξειδίκευσης, η δράση είναι μόλις 20 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης προγραμματικού προϋπολογισμού ή χρήσης υπερδέσμευσης εντάξεων, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιμότητα των πόρων.
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Είναι αξιοσημείωτο ότι στα τέλη του 2020 στη λίστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είχε περιληφθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων ύψους 360 εκατ. ευρώ, που θα περιλάμβανε και το «Διατηρώ».
Ωστόσο, δεν εντάχθηκε και στα μέσα του 2021 ξεκίνησε προσπάθεια αναζήτησης 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά ούτε αυτή ευοδώθηκε.
Τελικά φέτος το πρόγραμμα έσπασε στα δύο, ένα για δημόσια κτήρια το οποίο «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και ένα για ιδιωτικά του οποίου ο Οδηγός είναι έτοιμος, αλλά απαιτείται οριστικοποίηση της μεθοδολογίας χρηματοδότησης των προτάσεων προκειμένου να εκδοθεί η πρόσκληση προς τους δυνητικούς δικαιούχους, οι οποίοι, εάν ο προϋπολογισμός δεν αυξηθεί, δεν θα ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες.
Επιδότηση κόστους έως και το 50% των εργασιών
Οι εργασίες στα κτίρια θα στοχεύουν σε τουλάχιστον μεσαίας κλίμακας αποκατάσταση ή σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το λιγότερο 30%. Σε κάθε περίπτωση με τα έργα αναβάθμισης θα πρέπει το κτίριο να ανεβαίνει δύο ενεργειακές κλάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις προτάσεις του ΥΠΕΝ, οι παρεμβάσεις, ενδεικτικά, θα περιλαμβάνουν:
-καθαρισμό προσόψεων (π.χ. με ήπια υδροβολή για το εξωτερικό αρτιφισιέλ επίχρισμα των μεσοπολεμικών κτιρίων για την απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων ή βαφή με anti graffiti για την προστασία από βανδαλισμούς),
-λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το κέλυφος των κτηρίων – όπως στερέωση ανοιγμάτων, επιδιορθώσεις στην κεραμοσκεπή κ.α. – για την αποφυγή μερικής ή ολικής κατάρρευσης του κτηρίου και την αντιμετώπιση αστοχιών π.χ. λόγω εισροής υδάτων, σεισμικής δραστηριότητας ή διάβρωσης των δομικών υλικών.
-στατική ενίσχυση των κτηρίων, αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των κτηρίων,
– αποκατάσταση όψεων (πλαστικού διακόσμου, αντικατάσταση κουφωμάτων, επιδιόρθωση μεταλλικών στοιχείων κ.α.),
-αποκατάσταση του εσωτερικού των κτηρίων (ξύλινων πατωμάτων, κλιμάκων, αλλαγές στη διαμερισμάτωση για λειτουργικούς λόγους κ.α.),
-ενσωμάτωση νέων χρήσεων για την ανάδειξη, αφενός του κοινωνικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα των ίδιων των κτηρίων και του πολιτιστικού κεφαλαίου των φορέων-ιδιοκτητών τους και, αφετέρου, την αύξηση της συμβολής στο εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο, τη δημοκρατία, την εκπαίδευση, την έρευνα κ.λπ.
-ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση – ψύξη – κλιματισμό, φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
-επίσης θα χρηματοδοτούνται και οι απαραίτητες μελέτες.