Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Διακήρυξη της Μάλτας: Δίκαιες τιμές για το μεσογειακό ελαιόλαδο

Διακήρυξη της Μάλτας: Δίκαιες τιμές για το μεσογειακό ελαιόλαδο

0

Η έντονη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών έξι χωρών για την πτώση των τιμών και η έκκληση για προστασία του πολιτιστικού και οικονομικού ρόλου του ελαιόλαδου


Στη Συνέλευση της Συνόδου των Μεσογειακών Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων (Recomed), που έλαβε χώρα στις 23 Νοεμβρίου 2024 στη Μάλτα, υπογράφηκε μια σημαντική Διακήρυξη για τη διασφάλιση δίκαιων τιμών στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εκπρόσωποι από έξι χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Σλοβενία και Μάλτα) ένωσαν τις φωνές τους, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των ελαιοπαραγωγών από τις αδικαιολόγητες πτώσεις των τιμών.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Γιώργος Καραμπάτος. Η Διακήρυξη συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς της UNESCO (26 Νοεμβρίου), τονίζοντας τον πολιτιστικό και οικονομικό ρόλο του ελαιολάδου ως παγκόσμιου συμβόλου της μεσογειακής κληρονομιάς.

Κύρια Σημεία της Διακήρυξης

  1. Αύξηση του Κόστους Παραγωγής: Καταγράφηκε ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 30% την τελευταία τριετία, δημιουργώντας πιέσεις στους παραγωγούς.
  2. Δικαίωμα σε Δίκαιο Εισόδημα: Οι εκπρόσωποι υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των παραγωγών να απολαμβάνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που αντικατοπτρίζει την αξία και την ποιότητα του ελαιολάδου.
  3. Απόρριψη Πρακτικών Υποβάθμισης: Καταδικάστηκαν πρακτικές που μειώνουν την αξία του προϊόντος στις αγορές, βλάπτοντας τους παραγωγούς και το προϊόν.
  4. Έκκληση για Προστασία: Προτάθηκε η θέσπιση μέτρων προστασίας μέσω συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα.

Η Διακήρυξη της Μάλτας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της «ελεύθερης πτώσης» που καταγράφουν οι τιμές του ελαιολάδου στις παγκόσμιες αγορές, όπως έχει παρατηρηθεί την περίοδο συγκομιδής 2024/2025, με τις τιμές του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου να βρίσκονται στα 4,5-5 ευρώ/κιλό.

Η δράση αυτή, ενωμένη με την κοινή φωνή έξι μεσογειακών χωρών, φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή μιας πιο δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης για το ελαιόλαδο, τιμώντας την κληρονομιά και τη σημασία του για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εθελοντές της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισκέφθηκαν το Δέλτα του Έβρου [ΦΩΤΟ]

Περισσότερα από 320 είδη πουλιών προσελκύουν επισκέπτες και εθελοντές στη Θράκη Στις 19 Δε…