Αρχική Ρεπορτάζ Χωρίς βροχή, σπορά δεν γίνεται

Χωρίς βροχή, σπορά δεν γίνεται

0

Δεν επαρκεί η βροχή της περασμένης εβδομάδας, λένε οι  αγρότες – Παραμένουν ξερά τα χωράφια


Επιπλέον ενίσχυση για να σπείρουν σιτηρά εγκαταλείποντας υδρόφιλες καλλιέργειες – Γεωργία: Ούτε παρόν ούτε μέλλον….


Με την προσοχή τους στραμμένη στο καθημερινό…δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βρίσκονται αυτό τον καιρό οι αγρότες του νομού μας. Αδημονούν ν’ ακούσουν για βροχές ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την σπορά των σιτηρών. Παραδοσιακά ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της σποράς που ξεκινά με το όργωμα των χωραφιών και για να γίνει αυτό προαπαιτούμενο είναι η γη να έχει ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας ώστε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της σποράς.

Βροχή ίσα για να φύγει σκόνη…

Πέρασε το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου και η ανομβρία συνεχίζεται. Οι βροχές που έπεσαν την περασμένη εβδομάδα ήταν: «ίσα ίσα για να φύγει η σκόνη», όπως λέει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης, μια φράση που χρησιμοποιούν οι αγρότες όταν η βροχή δεν εισχωρεί στο έδαφος: «Η ξηρασία εξακολουθεί και τα χωράφια είναι ξερά. Η βροχή που έπεσε ήταν πολύ λίγη ίσα για την σκόνη που λέμε…Έτσι κάποια δεν μπορούν να τα σπείρουν. Σε κάποια άλλα πιο μαλακά ξεκίνησαν την σπορά των χειμερινών καλλιεργειών(σιτάρια, κριθάρια).  Έχουμε ακόμη λίγο καιρό. Ας ελπίσουμε να βρέξει για να μην μείνουν πολλά χωράφια ακαλλιέργητα. Ο αγρότης πάντα εξαρτάται από τον καιρό».

Επιπλέον ενίσχυση για να σπείρουν σιτηρά

Η παρατεταμένη ανομβρία καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε όπως είναι γνωστό έχει προκαλέσει και την λειψυδρία η οποία και έγινε εμφανής το φετινό καλοκαίρι, όταν οι αγρότες του κάμπου πότιζαν τα καλαμπόκια με συγκεκριμένο ωράριο καθώς τα αποθέματα δεν επαρκούσαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ΥΠΑΑΤ να δώσει κίνητρα για στροφή σε καλλιέργειες που έχουν λίγες απαιτήσεις σε νερό.: «Δίνεται μια επιπλέον ενίσχυση 40- 50 ευρώ το στρέμμα σε όσους καλλιεργούν καλαμπόκια , βαμβάκια και τριφύλλια να τις αλλάξουν και καλλιεργήσουν σιτηρά. Αυτό γίνεται για εξοικονόμηση νερού λόγω της λειψυδρίας που προκάλεσε η παρατεταμένη ανομβρία», σημείωσε ο κ. Δαλάτσης.

Γεωργία:  Ούτε παρόν, ούτε μέλλον…

Μια ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο αγροτικός κλάδος περιγράφει ο κ. Δαλάτσης επισημαίνοντας ότι καταγράφει μια  διαρκή φθίνουσα πορεία και τίποτε δεν γίνεται με στόχο να την ανακόψει. Ειδικότερα σημειώνει ότι η διαρκής αύξηση τους κόστους παραγωγής αλλά και των βασικών λειτουργικών ειδών όπως για παράδειγμα λάστιχα στα τρακτέρ ή άλλα εξαρτήματα που έχουν δεκαπλασιαστεί σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε μαρασμό. Όποιος μπορεί  και έχει εναλλακτικές εγκαταλείπει το αγροτικό επάγγελμα. Γι’ αυτό και έχουμε μείωση 16% στον πρωτογενή τομέα. Η γεωργία δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά και ευρωπαϊκό. Η νέα ΚΑΠ έδιωξε τους αγρότες από τα χωράφια αντί να τους ενισχύσει. Όλα έχουν γίνει πανάκριβα και μόνο οι  τιμές των προϊόντων μειώνονται».

Η βασική ενίσχυση και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕΠΕ στην πληρωμή του Οκτωβρίου

Την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης περιμένουν μέσα στον Δεκέμβριο οι αγρότες και ελπίζουν να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τον Οκτώβριο: «Αυτό που έγινε τον Οκτώβριο ήταν απερίγραπτο. Εκτός από το γεγονός ότι πήραμε ψίχουλα στους περισσότερους δεν έφτασαν να πληρώσουν ούτε τον ΕΛΓΑ και τους πήραν τα υπόλοιπα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Είναι τόση η ανικανότητά τους που ούτε έτοιμα λεφτά από την Ε.Ε. μπόρεσαν να μοιράσουν. Τώρα περιμένουμε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και τα οικολογικά σχήματα. Ελπίζουμε να μην έχουμε πάλι τα ίδια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Ζέσταναν” το κλίμα οι καλαντιστές στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Το κοινό, που γέμισε τον χώρο, έδειξε να απολαμβάνει κάθε στιγμή, συμμετέχοντας στη γιορτή…