Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αρχές του 2025 ο Δήμος Ξάνθης θα έχει Επιχειρησιακό Σχέδιο

Αρχές του 2025 ο Δήμος Ξάνθης θα έχει Επιχειρησιακό Σχέδιο

0

Παρουσίαση της α’ φάσης του Στρατηγικού σχεδίου 2024 – 2028. 180 πολίτες και 3 μόνο φορείς συμμετείχαν στην διαβούλευση για το Στρατηγικό σχέδιο του Δήμου


 Ο Δήμος Ξάνθης έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΑΜΘ – Μόνο 9.900 ευρώ ανά κάτοικο


Η πρώτη φάση του Στρατηγικού Σχεδίου Δήμου Ξάνθης 2024–2028 παρουσιάστηκε από τους μελετητές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε ομόφωνα, αποσπώντας τα εύσημα για την αρτιότητά του από όλες τις παρατάξεις.

Παρουσίαση της α’ φάσης του Στρατηγικού Σχεδίου 2024 – 2028

Όπως ανέφεραν οι μελετητές, στην πρώτη αυτή φάση αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση του δήμου, τα χαρακτηριστικά του και όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητά του, με λεπτομερή δεδομένα αντλημένα από τις δημοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο, καθώς θα οδηγήσει στην εξειδίκευση των στόχων που θα αποτελέσουν τους άξονες για την υλοποίηση του οράματος της δημοτικής αρχής για την επόμενη τετραετία, το οποίο θα αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Ο δήμαρχος κ. Κοντός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδίου, ενώ στις αρχές του 2025 ο δήμος θα διαθέτει εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα θέσει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο Δήμος Ξάνθης έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΑΜΘ

Κατά την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Ξάνθης, αναφέρθηκαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο δήμος καλύπτει έκταση 500 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 65.000 κατοίκους, χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν στους μεγάλους δήμους της χώρας. Από δημογραφική άποψη, ο δήμος Ξάνθης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς σημείωσε αύξηση πληθυσμού της τάξης του 2,67%, σε αντίθεση με τη συνολική μείωση 3% σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, εντοπίζεται ζήτημα στον οικονομικό τομέα, αφού το ΑΕΠ ανά κάτοικο στον δήμο Ξάνθης είναι το χαμηλότερο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα 9.900 ευρώ, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ ανά κάτοικο.

74% ανενεργός ο πληθυσμός στην Σταυρούπολη – Οι 4 άξονες του Στρατηγικού σχεδίου

Κατά την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Ξάνθης, επισημάνθηκαν επίσης σημεία σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Συγκεκριμένα, ο δήμος υπολείπεται του μέσου όρου στην εκπαίδευση, ενώ στην περιοχή της Σταυρούπολης το ποσοστό ανενεργού πληθυσμού φτάνει το 74%, γεγονός που αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα αποχής από την αγορά εργασίας και όχι ακριβώς ανεργίας. Στο σύνολο του δήμου, η απασχόληση κατανέμεται κατά 23% στον δευτερογενή τομέα και κατά 72% στις υπηρεσίες, ενώ στη Σταυρούπολη ο πρωτογενής τομέας αντιπροσωπεύει το 33%.

Από το 2019 και μετά, δημιουργήθηκαν 4.300 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι θέσεις μερικής απασχόλησης. Επίσης, παρατηρήθηκε υψηλή ανεργία στις γυναίκες και χαμηλό επίπεδο εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Ξάνθης για το 2024–2028 στηρίζεται σε τέσσερις κύριους άξονες:

  • Αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής,
  • Ενίσχυση της κοινωνικής ζωής,
  • Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας,
  • Βελτίωση της απασχόλησης και εξασφάλιση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού δήμου.

180 πολίτες και 3 μόνο φορείς συμμετείχαν στην διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο

Στην ανοιχτή διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης 2024-2028, συμμετείχαν 180 πολίτες, οι οποίοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στην ειδική πλατφόρμα, αριθμός που θεωρήθηκε σημαντικός και αντιπροσωπευτικός από τους μελετητές. Ωστόσο, εκφράστηκε απογοήτευση για τη χαμηλή συμμετοχή των τοπικών φορέων, αφού ανταποκρίθηκαν μόνο τρεις (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Σύλλογος Τριτέκνων, και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων), με την απουσία σημαντικών θεσμών, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι πολίτες αξιολόγησαν τις υπηρεσίες του δήμου, με τις χαμηλότερες βαθμολογίες να συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και γενικά της καθημερινότητας. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι παιδικοί σταθμοί, το δημοτικό ραδιόφωνο και η ύδρευση-αποχέτευση.

Δήμαρχος Ξάνθης, Σ. Κοντός: «Είναι ο δρόμος μας, ο τρόπος και το εργαλείο μας για να κάνουμε πράξη το όραμά μας και να ελεγχόμαστε από τους δημότες»

Ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Κοντός, τόνισε τη σημασία του Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό προσδιορίζει τους βασικούς άξονες που θα εξειδικευτούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο. «Είναι ο δρόμος μας, ο τρόπος και το εργαλείο μας για να κάνουμε πράξη το όραμά μας και να ελεγχόμαστε από τους δημότες. Μέσα από τους δείκτες θέλουμε να κριθούμε. Θέλουμε να βλέπουμε πού χωλαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι οι βασικές δυσκολίες εντοπίζονται στις υποδομές, την καθαριότητα και το πράσινο. Παράλληλα, σημείωσε πως καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για βελτιώσεις. Επισημαίνοντας το νέο τεχνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι αυτό δίνει λύσεις σε όλους τους προαναφερθέντες άξονες, ενώ ειδική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της οδοποιίας και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, δύο τομείς που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Ο κ. Τσέπελης εξέφρασε τη στήριξή του στο Στρατηγικό Σχέδιο, επισημαίνοντας τη σημασία ύπαρξης ενός συνολικού σχεδιασμού για το μέλλον του Δήμου. «Θα το ψηφίσουμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχεδιασμός, και το πιο σημαντικό είναι ότι κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχη, ώστε να είμαστε αποδέκτες προτάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας, υποσχέθηκε τη στήριξη της παράταξής του στην υλοποίηση του σχεδίου, δηλώνοντας: «Θα είμαστε δίπλα σας. Εύχομαι να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις» — μια αναγκαία προϋπόθεση για την πραγμάτωση των στόχων του σχεδιασμού.

Ο κ. Φανουράκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την ομάδα συνεργατών που εργάστηκε για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου, αναγνωρίζοντας την αξία του: «Συγχαρητήρια στην ομάδα συνεργατών που παρουσίασε το Σχέδιο. Αξίζει κάποιος να το διαβάσει, καθώς έχει πολλές πληροφορίες για την πόλη και τον νομό».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι η πόλη βρίσκεται σε μία δύσκολη φάση, την οποία χαρακτήρισε ως τη χειρότερη από τη μεταπολίτευση. Επεσήμανε ειδικά τα κλειστά καταστήματα και την έλλειψη ξενοδοχείων, φαινόμενα που αντανακλούν την υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής.

Κλείνοντας, ο κ. Φανουράκης επισήμανε μια παράλειψη στο σχέδιο, σχολιάζοντας ότι δεν έγινε αναφορά στην υπηρεσία του δήμου που είναι υπεύθυνη για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κάτι που θεωρεί σημαντικό για τη συνολική εικόνα των υπηρεσιών.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αμοιράς έκανε ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι αρκετοί βασικοί φορείς, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), απουσίαζαν από τη διαδικασία διαβούλευσης. Επεσήμανε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός του μέλλοντος για τον δήμο δεν πρέπει να παραβλέπει θεμελιώδεις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή Ευρώπη και η τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες καθορίζουν την πορεία προς την αειφορία και την καινοτομία.

Ο κ. Αμοιράς τόνισε πως το Στρατηγικό Σχέδιο δεν πρέπει να καταλήξει στο συρτάρι, αλλά να χρησιμοποιηθεί ως ένα δυναμικό και χρηστικό εργαλείο που θα καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις δράσεις του δήμου, με γνώμονα την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Συνοψίζοντας, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι κάθε στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου θα κατατάσσεται στην αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησής του, διασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια στον σχεδιασμό. Επεσήμανε, επίσης, ότι για τον ίδιο βασικός στόχος παραμένει η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, και για αυτόν τον λόγο προβλέφθηκε στην πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού κονδύλι για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, που θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…