Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανακοινώθηκαν αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις από τον Νίκο Δένδια – Κλείνουν 137 στρατόπεδα

Ανακοινώθηκαν αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις από τον Νίκο Δένδια – Κλείνουν 137 στρατόπεδα

0

«Λόγω ελλείμματος 20 δισ. ευρώ, οποιαδήποτε ιδιωτική οικονομική βοήθεια θεωρείται καλοδεχούμενη», πρόσθεσε ο ίδιος


Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, το πρωί της Πέμπτης, κατά την εισήγησή του στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Η παρουσίαση έγινε με αφορμή τη νέα «Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035» και περιλαμβάνει αλλαγές στη λειτουργία των στρατοπέδων, την αναδιάρθρωση της Εθνοφυλακής και της στρατιωτικής θητείας, καθώς και νέες επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα drones.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των στρατοπέδων, αναφέροντας ότι κάποιες μονάδες, όπως στον Έβρο, λειτουργούν με πληρότητα κάτω από 30%, ενώ άλλες, όπως στην Πελοπόννησο, ξεπερνούν το 130%. Επισήμανε πως υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο 137 στρατοπέδων έως το 2025, αναφέροντας ότι η Ελλάδα διατηρεί περισσότερα στρατόπεδα ακόμη και από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν θεωρείται βιώσιμο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάργηση άνω των 30 σχηματισμών και τη δημιουργία ενιαίων σχηματισμών για την ενίσχυση της λειτουργικότητας του στρατεύματος. Με στόχο την άμεση εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι κάθε μονάδα θα αποκτήσει αντι-drone δυνατότητες, ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού αντιdrone συστήματος «Κένταυρος» αποτελεί το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα αντίστοιχα συστήματα που θα ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχετικά με το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αποκτήσει τη δυνατότητα στρατηγικών πληγμάτων και αεροπορικής άμυνας περιοχής, ενώ, όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, στόχος είναι η ομογενοποίηση του στόλου σε 200 αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας, μεταξύ αυτών τα Viper, Rafale και F-35. Επίσης, εξήγησε ότι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και σε στρατιωτική θητεία, εφεδρεία και Εθνοφυλακή, με στόχο την προσαρμογή τους στις σύγχρονες αμυντικές απαιτήσεις.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας και της δορυφορικής επικοινωνίας, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη ελληνικού δορυφόρου και σε αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες κυβερνοπολέμου. Δήλωσε επίσης πως, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο στερήθηκε 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνολικό έλλειμμα 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε ιδιωτική οικονομική βοήθεια θεωρείται καλοδεχούμενη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…