Η νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει το δυναμικό των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ για τη μείωση εκπομπών και την ενίσχυση της δέσμευσης άνθρακα, στοχεύοντας σε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050
Στις 22 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μελέτη που αξιολογεί το δυναμικό μετριασμού της κλιματικής κρίσης των 19 στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027. Σύμφωνα με την έκθεση, τα σχέδια αυτά μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη κλιματικών στόχων, με ετήσια μείωση έως και 31 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κυρίως μέσω της δέσμευσης άνθρακα και της μείωσης εκπομπών από το έδαφος.
Η μελέτη αναδεικνύει τρεις βασικές πρακτικές που συγκεντρώνουν το 78% του εκτιμώμενου δυναμικού μετριασμού:
- Αμειψισπορά ή διαφοροποίηση καλλιεργειών
- Επέκταση των καλλιεργειών κάλυψης
- Μετατροπή σε βιολογική γεωργία
Όσον αφορά τα μέσα της ΚΑΠ:
- Τα οικολογικά προγράμματα καλύπτουν το 38% του δυναμικού μετριασμού.
- Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης αντιστοιχούν στο 30%.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης θετική συμβολή στην προστασία των υφιστάμενων καταβοθρών άνθρακα, εκτιμώντας ότι μπορούν να διατηρηθούν 29 εκατομμύρια τόνοι CO2e ετησίως. Η στήριξη της βιολογικής γεωργίας συνεισφέρει το 54% αυτής της προστασίας, ενώ η διαχείριση της δασοκομίας και η προστασία λειμώνων καλύπτουν το 22% και το 18% αντίστοιχα.Η αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού μετριασμού εξαρτάται από:
- Την τελική υιοθέτηση των μέτρων από τα κράτη μέλη.
- Την εφαρμογή αυτών των μέτρων κάθε χρόνο από το 2023 έως το 2027.
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης και ακριβέστερη καταγραφή εκπομπών και απορροφήσεων άνθρακα. Οι εθνικές αρχές καλούνται να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ανάπτυξη σχετικών δεδομένων.
Η Έκθεση Προόδου για τη Δράση για το Κλίμα του 2024 έδειξε μείωση 2% στις γεωργικές εκπομπές μεταξύ 2022 και 2023, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα για την επισιτιστική ασφάλεια. Η ΚΑΠ διαθέτει το 32% του προϋπολογισμού της σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, καλύπτοντας το 35% της γεωργικής γης της ΕΕ.
Η μελέτη καταγράφει σημαντική πρόοδος προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για τα στρατηγικά σχέδια άλλων κρατών μελών, καθώς και βελτίωση της μεθοδολογίας παρακολούθησης.
Με τη συμμετοχή 18 κρατών μελών, η έκθεση καλύπτει το 92% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ και το 95% των γεωργικών εκπομπών. Στόχος είναι η συνολική κάλυψη της ΕΕ έως το 2025, ώστε να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση με τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας.